Proiectul USR PLUS pentru acces liber pe terenurile de sport din școli, adoptat de Senat

Plenul Senatului a aprobat, astăzi, proiectul USR PLUS care asigură autorităților locale cadrul legal pentru deschiderea curților școlilor, proiect inițiat de deputatul USR PLUS Tudor Pop. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaților.

Mulțumesc colegilor senatori pentru acest pas uriaș înainte. Copiii care vor să facă sport și mișcare trebuie să aibă acces la terenurile de sport din curtea școlii și după program. Două ore de sport pe săptămână nu sunt de ajuns. Între riscurile obezității infantile și dependența dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opțiunea desfășurării unor activități recreative în condiții de siguranță și cât mai aproape de casă. Curtea școlii este locul ideal pentru a oferi copiilor șansa de a se îndrăgosti de sport și mișcare. Știu că asta va da ceva bătăi de cap directorilor de școli și autorităților locale, dar lucrurile trebuie să se schimbe dacă chiar ne pasă de viitorul copiilor noștri, ba chiar și de viitorul sportului românesc”, declară deputatul USR PLUS Tudor Pop.

Proiectul modifică Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 și a primit raporte favorabile din partea Comisiei pentru învățământ, tineret și sport și a Consiliului Legislativ.

În forma adoptată în comisie, propunerea legislativă modifică art. 6 alin. (9) astfel:

„(9) Infrastructura sportivă şcolară din învăţământul preuniversitar este utilizată de terţi după cum urmează:

  1. a) Copiii sub supravegherea unui adult au acces gratuit în infrastructura sportivă şcolară, în baza unui regulament propriu de folosinţă, în aer liber fără a afecta orele de program ale unităţilor care le administrează sau ale terţilor care o utilizează în baza plăţii unui tarif stabilit de respectivele unităţi, în infrastructura acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată.
  2. b) Persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată.”

USR PLUS a susținut mereu că trebuie luate măsuri pentru a face sportul cât mai accesibil tuturor și că una dintre măsurile ce pot fi luate fără întârziere este tocmai deschiderea curților școlilor după terminarea programului.

De aceea, primarii USR PLUS au acționat, încă din primele luni de mandat, astfel încât copiii să se poată juca în siguranță în curțile școlilor. Decizii în acest sens au fost luate de primarul Brașovului, Allen Coliban, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu și primarul orașului Victoria (Brașov), Camelia Bertea, fiind astfel deschise porțile a zeci de școli. În alte localități, în care USR PLUS are primari sau doar consilieri locali, fie au fost deja înaintate propuneri Consiliilor Locale, fie au fost demarate discuții cu directorii unităților de învățământ.

Potrivit Eurobarometrului Special pentru Sport și activitate fizică din 2018 al Comisiei Europene, România se situează printre ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării. Printre motivele care întrețin această stare de fapt, românii menționează și lipsa accesului la infrastructură sportivă în zonele în care locuiesc.

Deputatul USR PLUS Tudor Pop a inițiat și un manifest, intitulat „Curtea școlii aparține copiilor și după program”, prin care a invitat directori de școli, primari, sportivi, șefi de federații, părinți, să sprijine redeschiderea pentru publicul larg a bazelor sportive publice și a terenurilor de sport din incinta școlilor și a universităților. Scopul manifestului este de a încuraja practicarea mișcării și sportului prin acces gratuit la curțile școlilor în afara orelor de curs pentru toții membrii comunității și prin sprijin financiar și material pentru ameliorarea bazei sportive. Îl puteți semna pe www.curtea-scolii.ro.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult