Proiectul USR pentru expertizarea seismică a spitalelor din România, adoptat de Parlament

Până la data de 1 iunie 2024 vor trebui expertizate seismic toate clădirile construite înainte de anul 1978 în care funcționează spitale, policlinici sau dispensare, ca urmare a adoptării de către Parlament a proiectului de lege inițiat de senatorul USR Cristian Ghica. Propunerea legislativă adoptată astăzi este complementară celei prin care primarii au fost obligați să facă expertize pentru a vedea cât de sigure sunt școlile în care învață copiii noștri și, dacă este cazul, să demareze lucrări de consolidare.

Prin această lege se creează cadrul necesar pentru verificarea sistematică, la nivel național, a riscului seismic pentru spitalele din România. Clădirile în care funcționează majoritatea unităților medicale din țară au fost construite cu mai bine de 40-50 de ani în urmă. Pe lângă uzura firească, aceste clădiri au trecut și prin câteva cutremure și, multe dintre ele, prin modificări, recompartimentări sau modernizări care nu știm cum le-au afectat structura de rezistență. Legea pe care am inițiat-o urmărește realizarea de expertize seismice la spitale, astfel încât, autoritățile să poată începe de urgență lucrările de consolidare, acolo unde este cazul. Pacienții trebuie să fie în siguranță, iar autoritățile trebuie să aibă garanția că, în cazul unui nou cutremur, spitalele vor rămâne în picioare. Este așadar o lege care trece dincolo de interesele de partid și mă bucur că a fost votată de parlamentari de la toate formațiunile. Ca și legea privind expertizarea seismică a școlilor, proiect pe care l-am inițiat și care a fost adoptat în 2019, proiectul privind expertizarea seismică a spitalelor este un câștig pentru întreaga societate”, declară senatorul USR Cristian Ghica, inițiatorul proiectului.

Proiectul de modificare și completare a OG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente a fost depus de USR în martie 2018, iar din septembrie 2018 se află în Camera Deputaților.

În forma adoptată astăzi, „până la data de 1 ianuarie 2023, conducătorii instituţiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ în care se desfăşoară activităţi didactice care se află în patrimoniul instituţiilor publice respective şi care au fost construite înainte de anul 1978”.

Expertizele tehnice în vederea încadrării clădirilor în clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor trebui finalizate până la data de 1 iunie 2024.

Fondurile necesare expertizării vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, Ministerul Sănătății sau, după caz, alte ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, la solicitarea primăriilor.

Senatorul USR Cristian Ghica este și inițiatorul legii prin care mii de școli în care învață milioane de copii trebuie expertizate, dacă este vorba de clădiri construite înainte de anul 1978. Legea a intrat în vigoare în septembrie 2019, iar termenul maxim pentru realizarea expertizelor tehnice este tot 1 iunie 2024.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult