Proiectul USR care obligă instituțiile publice să accepte plata cu cardul și online a taxelor și a impozitelor, avizat favorabil

Propunerea legislativă inițiată de deputații USR Brian Cristian și Viorel Băltărețu, prin care instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să accepte și plata cu cardul și plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor și altor obligații de plată, a primit avize favorabile în Comisia pentru administrație publică, respectiv Comisia pentru industrii și servicii. Adoptat deja de Senat, proiectul mai are nevoie doar de raport din partea Comisiei de buget-finanțe și de votul plenului Camerei Deputaților pentru ca măsura propusă de USR să intre în vigoare și să fie ușurată viața plătitorilor de taxe și impozite.

În perioada aceasta, vorbim de digitalizare mai mult ca oricând. Ce, până de curând, era o îmbunătățire la nivel de activitate instituțională, acum, pe fondul pandemiei, a devenit o necesitate. Dacă ne raportăm la instituțiile statului, digitalizarea înseamnă pentru cetățeni: mai puțin timp pierdut, accesibilitate mai mare, facilitarea operațiunilor de plată, chiar și pentru cetățenii care se află în imposibilitatea de a se deplasa, transparență. Cu toate acestea, România se clasează pe ultimele locuri în privința digitalizării. De aceea, sunt necesare intervenții prompte, punctuale, prin proiecte de lege care să încurajeze acest proces, astfel încât toți cetățenii să beneficieze de instrumente moderne în interacțiunea cu instituțiile statului”, declară deputatul USR Brian Cristian.

Legea «Vreau să plătesc taxe online» vizează ca operatorii economici care furnizează servicii de utilitate publică și instituțiile publice ce încasează taxe, impozite, dobânzi și tot felul de alte sume de la populație să accepte și modalitățile de plată moderne. În momentul de față, avem înrolate pe ghiseul.ro aproximativ 1.000 de unități administrativ-teritoriale și, până la 3.300, mai sunt 2.300 de UAT-uri care ar trebui fie să se înroleze, fie să-și creeze un portal pentru plată. Este o lege care îi va ajuta pe cetățeni să-și plătească taxele și impozitele, inclusiv pe cei care sunt în străinătate și care dețin proprietăți în diverse localități. Cetățenii nu vor mai fi obligați să ajungă pe la ghișee și să stea la cozi. Legea va ajuta foarte mult și în ceea ce privește încasarea taxelor și impozitelor de către autorități”, precizează și deputatul USR Viorel Băltărețu.

Proiectul de lege modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Adoptată de Senat la începutul lunii octombrie, inițiativa USR a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social.

USR își manifestă speranța ca proiectul să obțină cât mai curând raport favorabil și din partea Comisiei de buget-finanțe, pentru a putea intra pe ordinea de zi a plenului și a fi adoptat.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult