Proiecte USR PLUS în folosul românilor. Justiție rapidă și echitabilă pentru cetățeni!

Cetățenii implicați în procese civile nu vor mai aștepta luni de zile până să afle motivarea hotărârilor pronunțate, ci vor afla argumentele care au condus la soluția decisă încă din momentul pronunțării hotărârii judecătorești. Oana Murariu, deputat USR PLUS de Cluj și membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, a depus astăzi, în acest sens, un proiect de lege, plecând de la modelul modificărilor la legile Justiției adoptate în luna mai. De asemenea, Oana Murariu a depus un proiect de lege prin care instanțele să fie obligate să stabilească intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor, astfel încât participanții la procesele civile – avocați, martori, experți sau simpli cetățeni – să nu mai fie nevoiți să aștepte cu orele în sălile de judecată aglomerate.

Motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie civilă este un proiect la care am început să lucrez încă de la începutul mandatului și care face parte din măsurile de eficientizare a funcționării justiției. USR PLUS și-a asumat aceste obiective în campania electorală și acum le implementează. Avantajul adus de acest proiect constă într-o mai mare coerență a activității actorilor din sistemul judiciar și în conferirea de previzibilitate pentru justițiabili. Vă reamintesc că, în primăvară, Parlamentul a reglementat, în urma unei decizii a CCR, motivarea hotărârilor judecătorești înainte de pronunțarea soluției în materie penală. Aceste măsuri reprezintă pași importanți în reformarea justiției din România, etape care, din păcate, au fost întârziate ani de zile în țara noastră”, declară deputata USR PLUS Oana Murariu.

Printre modificările propuse la Codul de procedură civilă se numără aceea potrivit căreia „deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”. O altă prevedere stabilește că „Hotărârea se poate pronunţa în şedinţă publică, după redactarea acesteia, la locul unde s-au desfăşurat dezbaterile, de către preşedinte sau de către un judecător, membru al completului de judecată, care va citi dispozitivul, indicând şi calea de atac ce poate fi folosită împotriva hotărârii sau se poate pronunţa prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.

Adoptarea modificărilor va duce la scurtarea termenului în care cetățenii află argumentele care au stat la baza hotărârii judecătorești pronunțate în cauza lor și va produce degrevarea treptată a instanțelor de judecată (un dosar este analizat o singură dată în momentul deliberării, redactării și pronunțării soluției).

Per ansamblu, potrivit datelor statistice ale Consiliului Superior al Magistraturii din luna ianuarie 2021, durata medie de motivare a hotărârilor judecătorești este de 31,5 zile în cazul judecătoriilor, 43,9 zile în cazul tribunalelor, 40,6 zile în cazul curților de apel și 143,9 zile în cazul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În cazuri punctuale, durata medie este mult mai mare. De pildă, din datele statistice ale Judecătoriei Cluj-Napoca, durata medie a motivării hotărârii depășește în multe situații 200 de zile (de exemplu, 276 de zile pentru procesele în materia minori și familie având ca obiect nulitate/anulare act). La Tribunalul Cluj, fie că este vorba de procese pe fondul funciar, fie că e vorba de dizolvări persoane juridice sau litigii privind Curtea de Conturi, durata medie a motivării hotărârii instanței depășește 100 de zile.

În ceea ce privește al doilea proiect de modificare a Codului de procedură civilă, deputata Oana Murariu propune introducerea următoarei prevederi: „Pentru fiecare şedinţă de judecată se va întocmi o listă cu procesele ce se dezbat în acea zi, care va fi afişată pe portalul instanţei şi la uşa sălii de şedinţă cu cel puţin o oră înainte de începerea acesteia. Lista va cuprinde şi intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor, fiind obligatorie stabilirea unor intervale orare diferite pe grupe de cauze, respectiv fixarea cauzelor în care se administrează probațiune extinsă în intervalele finale ale ședinței de judecată”.

Și acest proiect face parte din procesul de reformare a Justiției din România, așa cum ne-am angajat, eu și colegii mei de la USR PLUS. Obligativitatea fixării proceselor pe ore pentru o mai bună organizare a ședințelor de judecată și previzibilitate pentru justițiabili va duce la: reducerea considerabilă a timpului de așteptare, evitarea aglomerării în instanțele de judecată, management eficient al timpului pentru judecători și justițiabili și creșterea credibilității sistemului judiciar. După ce ani de zile reformele din domeniul Justiției au fost întârziate, iar independența acesteia a fost pusă în pericol de multe ori, avem nevoie de măsuri conforme unui stat de drept. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, mai ales atunci când chiar o parte a clasei politice se opune (reamintesc cazul desființării SIIJ, concursurile pentru numirea conducerii DNA sau DIICOT), dar USR PLUS nu va renunța la astfel de proiecte definitorii pentru viitorul României”, declară deputata Oana Murariu.

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult