Proiect USR PLUS pentru instituirea profesiei de asistent în educație timpurie

Deputatul USR PLUS Alin Apostol lansează în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea în România a profesiei de asistent în educație timpurie, meserie care se practică cu succes în alte state ale Uniunii Europene și care ar ajuta în mod real părinții ai căror copii au vârsta sub cea de școlarizare obligatorie.

Vrem să aducem în România o meserie care se practică cu succes de foarte mulți ani peste tot în UE. Cu investiții absolut minime din partea statului, asistentul în educație timpurie va permite părinților de copii mici să se întoarcă la muncă. Vom putea recupera decalajele în educație timpurie, pentru că suntem codașii Europei la capitolul ăsta”, declară deputatul USR PLUS Alin Apostol.

România are printre cele mai slabe rezultate în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul creșelor. De exemplu, din 74 de orașe cu populație sub 10.000 de locuitori doar nouă au creșe, iar municipiul Galați, cu circa 300.000 de locuitori, numără doar două creșe.

România are numai 350 de creșe în orașele mari, care deservesc circa 22.000 de copii dintr-o populație totală de 550.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani. Restul copiilor nu beneficiază de educație timpurie, fiind puțini cei cu vârste între 2 și 3 ani care merg la grădiniță.

În orașele în care există creșe, pentru fiecare copil înscris mai există unul pe lista de așteptare, care nu a mai găsit loc.

Proiectul deputatului USR PLUS Alin Apostol vine să rezolve această problemă a nevoii uriașe de educație timpurie. Asistentul în educație timpurie va compensa lipsa de locuri în creșe printr-o soluție alternativă la fel de bună. În plus, vor fi create locuri de muncă și vor fi ajutați părinții în reinserția pe piața muncii.

Asistent în educație timpurie va putea fi persoana cu domiciliul ori reședința legală în România, care îndeplinește anumite condiții, care este calificată să desfășoare servicii de îngrijire și educație și este înscrisă într-un Registru național gestionat de Ministerul Educației. Asistentul în educație timpurie va putea oferi servicii de îngrijire și educație pentru un maximum de 5 copii antepreșcolari sau preșcolari simultan, inclusiv propriii copii.

Printr-o formare simplă și cu costuri incomparabil mai mici decât deschiderea unei creșe (care costă circa 1 milion de euro), putem crește numărul de copiii care beneficiază de educație timpurie la 4,5% în doar 1 an și la 9% în 2 ani! Și cu ajutorul asistenților în educație timpurie, putem recupera din decalajul față de țările vestice la capitolul Educație 0-3 ani în decursul câtorva ani”, mai precizează deputatul USR PLUS Alin Apostol.

State membre UE care au asistenți în educație timpurie și denumirea acestora: Austria - Tagesmütter/Tagesväter, Belgia, comunitatea francofonă: Accueillantes d’enfants, Belgia, comunitatea germană: Tagesmutter/Tagesvater, Belgia, comunitatea flamandă: Onthaalouders, Cipru - Kat’oikon paidokomoi, Danemarca - Dagpleje, Finlanda - Perhepaivahoito/familjedagvard, Franța - Assistantes maternelles, Germania - Tagespflegpersonen, Irlanda - Childmining, Italia - Asilo familiare, Portugalia - Amas, Slovenia - Varstvo predsolskih otrok, Suedia - Pedagogisk omsorg, Ungaria - Csaladi napkozi / Csaladi gyermekfelugyelet.

 

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult