Proiect USR PLUS pentru instituirea profesiei de asistent în educație timpurie

Deputatul USR PLUS Alin Apostol lansează în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea în România a profesiei de asistent în educație timpurie, meserie care se practică cu succes în alte state ale Uniunii Europene și care ar ajuta în mod real părinții ai căror copii au vârsta sub cea de școlarizare obligatorie.

Vrem să aducem în România o meserie care se practică cu succes de foarte mulți ani peste tot în UE. Cu investiții absolut minime din partea statului, asistentul în educație timpurie va permite părinților de copii mici să se întoarcă la muncă. Vom putea recupera decalajele în educație timpurie, pentru că suntem codașii Europei la capitolul ăsta”, declară deputatul USR PLUS Alin Apostol.

România are printre cele mai slabe rezultate în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul creșelor. De exemplu, din 74 de orașe cu populație sub 10.000 de locuitori doar nouă au creșe, iar municipiul Galați, cu circa 300.000 de locuitori, numără doar două creșe.

România are numai 350 de creșe în orașele mari, care deservesc circa 22.000 de copii dintr-o populație totală de 550.000 de copii cu vârsta de până la 3 ani. Restul copiilor nu beneficiază de educație timpurie, fiind puțini cei cu vârste între 2 și 3 ani care merg la grădiniță.

În orașele în care există creșe, pentru fiecare copil înscris mai există unul pe lista de așteptare, care nu a mai găsit loc.

Proiectul deputatului USR PLUS Alin Apostol vine să rezolve această problemă a nevoii uriașe de educație timpurie. Asistentul în educație timpurie va compensa lipsa de locuri în creșe printr-o soluție alternativă la fel de bună. În plus, vor fi create locuri de muncă și vor fi ajutați părinții în reinserția pe piața muncii.

Asistent în educație timpurie va putea fi persoana cu domiciliul ori reședința legală în România, care îndeplinește anumite condiții, care este calificată să desfășoare servicii de îngrijire și educație și este înscrisă într-un Registru național gestionat de Ministerul Educației. Asistentul în educație timpurie va putea oferi servicii de îngrijire și educație pentru un maximum de 5 copii antepreșcolari sau preșcolari simultan, inclusiv propriii copii.

Printr-o formare simplă și cu costuri incomparabil mai mici decât deschiderea unei creșe (care costă circa 1 milion de euro), putem crește numărul de copiii care beneficiază de educație timpurie la 4,5% în doar 1 an și la 9% în 2 ani! Și cu ajutorul asistenților în educație timpurie, putem recupera din decalajul față de țările vestice la capitolul Educație 0-3 ani în decursul câtorva ani”, mai precizează deputatul USR PLUS Alin Apostol.

State membre UE care au asistenți în educație timpurie și denumirea acestora: Austria - Tagesmütter/Tagesväter, Belgia, comunitatea francofonă: Accueillantes d’enfants, Belgia, comunitatea germană: Tagesmutter/Tagesvater, Belgia, comunitatea flamandă: Onthaalouders, Cipru - Kat’oikon paidokomoi, Danemarca - Dagpleje, Finlanda - Perhepaivahoito/familjedagvard, Franța - Assistantes maternelles, Germania - Tagespflegpersonen, Irlanda - Childmining, Italia - Asilo familiare, Portugalia - Amas, Slovenia - Varstvo predsolskih otrok, Suedia - Pedagogisk omsorg, Ungaria - Csaladi napkozi / Csaladi gyermekfelugyelet.

 

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult