Proiect USR PLUS pentru ca banii din Fondul de rezervă al Guvernului să fie alocați pe criterii de transparență

Pentru ca banii românilor să nu mai fie împărțiți după bunul plac al premierului sau al șefilor de partid care îl susțin pe acesta, președinta Senatului, Anca Dragu, a depus, astăzi, o inițiativă legislativă prin care sunt introduse criterii clare pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, precum și un mecanism transparent de alocare. Nu în ultimul rând, pentru a stăvili creșterea exponențială a sumelor distribuite din Fondul de rezervă, proiectul USR PLUS prevede limitarea sumelor disponibile la 0,5% din totalul cheltuielilor bugetare.

Din 2014, am observat cum Fondul de rezervă al Guvernului a devenit un instrument politic prin care premierul alocă bani în mod discreționar către administrația locală. În ultimii 7 ani, sumele distribuite către administrația locală din Fondul de rezervă au crescut constant, însumând miliarde de lei risipiți fără a fi folosiți pentru urgențe naționale, fără să știm unde s-au dus acești bani. Banii publici trebuie să fie distribuiți în funcție de criterii clare și transparente, în mod responsabil. Un premier nu poate folosi banul public pentru a-și cumpăra susținere politică. De aceea, am depus această inițiativă legislativă care elimină posibilitatea folosirii discreționare a Fondului de rezervă. USR PLUS este în Parlament pentru a proteja banul public și pentru a impune transparență în administrația publică. Scurgerea banilor publici trebuie să înceteze”, declară Anca Dragu, președintele Senatului.

Pe legislația în vigoare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pot fi alocați bani pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. Practica ultimilor ani ne-a arătat însă, din păcate, că acești bani sunt folosiți discreționar, pe criterii politice, cu derogare de la legea în vigoare, doar pentru a satisface primarii și președinții de consilii județene loiali liderului politic al momentului. Așa s-a întâmplat în timpul guvernării Dragnea, așa s-a întâmplat și zilele trecute, când, tot pe modelul Dragnea, premierul demis Florin Cîțu a împărțit peste 1 miliard de lei primarilor și șefilor de CJ-uri care l-au ajutat să câștige bătălia internă din PNL, respectiv baronilor PSD care îl pot sprijini să conducă un guvern minoritar.

USR PLUS își propune, prin proiectul depus azi, să preîntâmpine astfel de situații prin introducerea unor criterii clare și transparente pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă.

Inițiativa legislativă abrogă art. 29 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. În baza acestui articol a fost posibil din 2014 încoace, tot prin derogare de la Legea finanțelor publice, ca banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului să fie folosiți și pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale administrațiilor locale. Ceea ce s-a tradus în alocări tot mai mari, de la an la an, din Fondul de rezervă. Spre exemplificare, în anul 2020 transferurile către autoritățile locale au fost de 3,6 ori mai mari decât în 2019.

De asemenea, proiectul USR PLUS introduce obligația desfășurării unui proces de consultare publică și a justificării caracterului urgent și neprevăzut al cheltuielilor finanțate din Fondul de rezervă. Totodată, alocarea banilor se va face doar cu justificarea criteriilor de selecție a ordonatorilor principali de credite și a modului în care au fost calculate sumele, precum și cu indicarea naturii și valorii cheltuielilor pe care le acoperă.

Nu în ultimul rând, proiectul USR PLUS prevede că Fondul de rezervă bugetară nu poate depăși 0,5% din totalul cheltuielilor bugetului de stat și obligă Executivul să vină în Parlament pentru a prezenta un raport detaliat cu privire la modul și nivelul de utilizare a Fondului.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult