Proiect USR PLUS pentru asigurarea accesului cetățenilor la informațiile referitoare la fondul forestier

La inițiativa deputatelor USR PLUS Diana Buzoianu și Oana Cambera, USR PLUS a depus o propunere legislativă de modificare a Codului Silvic în sensul transparentizării procedurii de elaborare al amenajamentelor silvice. Astfel, nu doar că legislația românească va fi aliniată normelor europene, dar cetățenii, societatea civilă și specialiștii interesați vor putea participa în mod real la dezvoltarea planurilor anuale de management a amenajamentelor silvice și, cel mai important, vor avea asigurat accesul la informațiile publice privind fondul forestier.

Lupta pentru transparență reprezintă o prioritate a mandatului meu, inclusiv în domeniul mediului. Vreau să mă asigur că protejăm mediul înconjurător în mod real, nu doar pe hârtie, și că ne luptăm împotriva defrișărilor ilegale ce destabilizează întregul echilibru ecologic. Prin aceste demersuri și eforturi depuse ne dorim să atingem obiectivele asumate în coaliție, dar și să implicăm cetățenii în deciziile cu impact asupra mediului”, declară Diana Buzoianu, deputată USR PLUS și membru în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic.

Informațiile de mediu trebuie să fie publice, întrucât au efect asupra tuturor cetățenilor, iar documentele ce stabilesc planurile forestiere nu pot fi decise exclusiv de un grup restrâns de oameni, fără a ține cont de opinia specialiștilor și a societății civile. Lipsa transparenței și a accesului la date și nepermiterea contribuției specialiștilor au favorizat, timp de 30 de ani, doar anumite grupuri de interese și au condus la abuzuri materializate în tăierile excesive de pe teritoriul țării”, precizează Oana Cambera, deputată USR PLUS și membru în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

Amenajamentele silvice prezintă o importanță deosebită pentru că prin acestea se operează planificarea tehnică a unităților publice ce administrează ocolul silvic, dar și a proprietarilor de păduri. De asemenea, amenajamentele silvice constituie fundamentul științific în baza căruia se face inventarierea pădurilor și a lucrărilor de curățare, rărire și defrișare a acestora.

În timp ce, la nivel european, procesul de elaborare a amenajamentelor silvice este dezbătut și se supune consultării publice, conform prevederilor Directivei Europene 2003/4/CE privind accesul publicului la informația privind mediul, în România, părțile interesate și societatea au continuat să aibă acces limitat la informațiile de mediu și la planurile de gestionare a pădurilor. 

Ca urmare a acestor practici deficitare și a lipsei de transparență a instituțiilor publice românești responsabile, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement și sancționare a României.

Proiectul inițiat de Diana Buzoianu și Oana Cambera de modificare a Codului Silvic vizează transparentizarea procedurii de elaborare a amenajamentelor silvice, supunerea acestora spre dezbatere publică și publicarea lor pe site-ul propriu al autorității competente.

Proiectul a fost inițiat în contextul în care persoane interesate și reprezentanți ai unor asociații, care fac de mult timp demersuri pentru protejarea fondului forestier, s-au lovit de refuzul autorităților de a le furniza datele solicitate invocându-se faptul că „amenajamentele silvice nu sunt documente/informații de interes public”. Societatea civilă a demarat acțiuni în instanță pentru ca amenajamentele silvice să fie făcute publice, Tribunalul București pronunțându-se în acest sens. Cu toate acestea, până la prezentul proiect de lege, nu au fost luate măsuri concrete pentru a pune aceste documente la dispoziția publicului. 

Publicarea amenajamentelor într-un format accesibil va oferi experților tehnici și organizațiilor de specialitate din mediul privat posibilitatea de a-și prezenta punctul de vedere, precum și de a valorifica informația în rapoarte și articole de relevanță științifică. 

 

Expunerea de motive și proiectul de lege, AICI.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult