Proiect USR pentru construirea de noi spitale în România

USR a depus, la inițiativa deputatului Radu Miruță, un proiect de lege care prevede întoarcerea anuală a 15% din banii pe care statul român îi încasează din vânzarea certificatelor de carbon în județele de pe raza cărora au fost cumpărate. Prin lege, banii vor putea fi utilizați doar pentru construirea unui spital nou în județ. În eventualitatea în care suma revenită județului respectiv este insuficientă pentru un spital nou, proiectul de lege propune investiții în infrastructura medicală de stat existentă.

Dreptate pentru județe: bani din certificate pentru Sănătate. Este incorect și imoral ca unele județe să aibă enorm de suferit economic în urma obligației de a plăti certificate de carbon, iar acești bani să fie utilizați la nivel național, fără a întoarce ceva special județului din care au fost generați, timp în care decalajele privind calitatea vieții față de alte județe continuă să se adâncească. Prin proiectul depus, se face o reparație absolut necesară, în acord cu realitatea din multe județe afectate de decarbonare, acolo unde sunt foarte mulți oameni în floarea vârstei cu sănătatea șubrezită de anii grei de muncă și care au dreptul, alături de ceilalți concetățeni, la un sistem de sănătate modern, eficient și ușor accesibil. Soluții există, trebuie în permanență căutate, analizate, depuse inițiative concrete și luptat pentru ele”, declară deputatul USR Radu Miruță.

Proiectul de lege depus modifică și completează OUG 115/2011 prin care a fost stabilit cadrul instituțional pentru scoaterea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.

Concret, propunerea legislativă prevede ca 85% din banii încasați de statul român de la entitățile poluatoare să rămână la dispoziția întregii țări, pentru finanțarea programelor naționale, iar 15% să se întoarcă în județele din care au fost plătite certificatele, pentru investiții în infrastructura medicală de stat.

Dacă suma obținută de un județ va fi mai mare de 3 milioane de euro anual, atunci banii vor putea fi folosiți doar pentru investiții în construirea și dotarea unui spital nou sau a unui corp nou de spital.

Dacă suma obținută este între 1 milion de euro/an și 3 milioane de euro/an, va fi la latitudinea autorităților (consiliul județean sau Ministerul Sănătății) dacă investesc banii în construirea unui corp nou de spital sau în infrastructura medicală de stat existentă pe raza municipiului reședință de județ.

În cazul sumelor mai mici de 1 milion de euro pe an, banii vor fi utilizați pentru investiții în infrastructura medicală existentă.

Ca exemplu concret, dacă proiectul de lege depus de deputatul Radu Miruță ar fi acum în vigoare, județului Gorj i-ar reveni în 2022 circa 22 milioane de euro, astfel că, după mai bine de 50 de ani, Târgu-Jiu ar putea avea un spital nou și modern, construit de la zero.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult