Proiect USR în sprijinul victimelor violenței în familie

Astăzi, de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, deputatele USR Oana Cambera și Oana Țoiu au depus o propunere legislativă care vizează includerea victimelor violenței domestice în categoria beneficiarilor de locuințe sociale și posibilitatea de acordare a locuințelor de necesitate. Statisticile sumbre din România arată că se impune suplimentarea măsurilor de protecție și sprijin pentru victimele violenței domestice.

Pandemia COVID-19 a determinat o creștere a numărului de cazuri de violență domestică, acutizându-se nevoia de a găsi soluții suplimentare urgente, pe termen scurt, dar și pe termen lung, pentru oferirea unui spațiu în care victimele să se retragă și, ulterior, să își refacă viața. Comisia Europeană atrage atenția asupra acestui fenomen și recomandă statelor membre să ofere soluții alternative pentru adăposturi.

La momentul la care a fost instituită starea de urgență, în martie 2020, victimele violenței domestice au fost închise în casă alături de abuzatori, fără a li se oferi nicio soluție. Nu trebuie să uităm că pentru acestea nu există noțiunea de acasă, ci doar cea de pericol, de frică”, declară deputata USR Oana Cambera.

Acasă trebuie să fie un loc sigur și victimele violenței domestice au nevoie de un acoperiș asupra capului și de soluții pe termen mediu, pentru că adesea agresorii revin și revin violent. Este ireal că în acest moment victimele violenței domestice nu fac parte din lista de potențiali beneficiari pentru locuințele sociale și de necesitate și doar arareori unele administrații locale au decis sa le includă. Reparăm asta și dăm dreptul victimelor să aplice pentru locuințe sociale și locuințe de necesitate. Avem speranța că declarațiile politicienilor pe acest subiect vor fi urmate și de votul și susținerea lor pentru că până acum mai mult victimele însele și organizațiile non-guvernamentale au găsit soluțiile care au lipsit de la stat", precizează Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Proiectul USR modifică și completează Legea locuinței nr. 114/1996 în sensul introducerii victimelor violenței domestice în categoria persoanelor care au dreptul să beneficieze de locuință de necesitate, respectiv locuințe sociale.

Posibilitatea de a utiliza locuințe de necesitate pe perioada ordinului de protecție va oferi victimelor violenței domestice un sprijin pentru a face demersurile necesare ieșirii din situația de abuz.

Din datele centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse rezultă că în anul 2019 au fost înregistrate 14.074 de victime ale violenței domestice, în creștere cu 848 față de anul anterior, iar în semestrul I al anului 2020 au fost raportate 2269 de cazuri.

Unul dintre motivele pentru care persoanele vulnerabile aflate în situații de violență domestică ezită să raporteze abuzurile este și faptul că nu au o altă locuință unde se pot muta pentru a-și reface viața. Astfel găsirea unor soluții de lungă durată este imperativă pentru punerea la dispoziție a unui spațiu în care victimele să poată să-și continue viața și să își re(dobândească) independența prin integrare/reintegrare socio-profesională.

 Numărul victimelor este foarte mare (peste 40.000 cazuri în fiecare an), centrele existente nu au capacitatea de a acoperi cererea, estimându-se raportat la cifre faptul că România se află la aproximativ o jumătate din numărul necesar de adăposturi.

Este necesar să căutăm soluții suplimentare alternative pentru cazarea pe termen scurt și lung a victimelor, iar administrațiile locale trebuie să rămână apropiate de cetățeni și inechitățile sociale. Administrațiile ce dețin locuințe în fondul locativ pot să vină, astfel, firesc în sprijinul victimelor pentru a le facilita reintegrarea în viața societății”, mai declară deputata USR Oana Cambera.

În perioada următoare vor avea loc dezbateri publice, întâlniri cu organizații non-guvernamentale de specialitate, instituții abilitate, reprezentanți ai autorităților locale și alți actori interesați pentru a identifica și alte direcții de acțiune în susținerea persoanelor care se află într-un moment dificil al vieții și sprijinirea acestora pentru a fi reintegrate social.

 

Proiectul de lege, AICI.

Expunerea de motive, AICI.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult