Proiect USR. Fără executări silite abuzive în baza facturilor emise de operatorii de servicii publice!

În contextul majorării facturilor pentru diverse servicii publice și al înmulțirii cazurilor în care sunt facturate servicii neprestate, iar debitorul se trezește executat silit fără a avea posibilitatea să se apere, deputații USR Pollyanna Hangan, Denisa Neagu și Mihai Badea au depus o propunere legislativă prin care facturile fiscale emise de operatorii de servicii publice nu vor mai fi titluri executorii. Adoptarea proiectului ar elimina posibilitatea ca furnizorul de servicii de salubrizare, canalizare ori de alimentare cu apă sau căldură să pună în executare un act unilateral. Adică, ar pune capăt practicii executărilor silite abuzive.

În România există un cvasi-monopol al prestatorilor serviciilor de utilitate publică. Aceștia sunt unicii beneficiari ai legislației în forma actuală care permite inclusiv blocarea conturilor unei persoane sau instituții în cazul existenței unei restanțe. Acest lucru generează un dezechilibru major în relația dintre prestatorul de servicii publice și utilizatori. Consider că acest aspect legislativ trebuie modificat și sper ca toți colegii noștri din Parlament să realizeze importanța votării unei astfel de corecții necesare”, precizează deputata USR Pollyanna Hangan.

În prezent, neplata unei facturi emise pentru servicii de utilități publice îi dă dreptul companiei prestatoare să declanșeze procedura de executare silită a debitorului. Legislația actuală îi oferă prestatorului puteri depline și nu îi oferă debitorului posibilitatea de a se apăra. Astfel, balanța înclină mereu în favoarea emitentului facturii. Au existat cazuri în care servicii neprestate au fost facturate, iar beneficiarului i s-a aplicat, abuziv, procedura de executare silită. Firesc ar fi ca fiecare situație ce implică o creanță să fie analizată individual, iar debitorul să aibă posibilitatea să se poată apăra, în cadrul unei proceduri legale”, declară și deputata USR Denisa Neagu.

Începând din 2016, facturile pentru servicii de utilitate publică au devenit titluri executorii, ceea ce înseamnă că neplata lor până la scadență poate conduce la executarea silită a consumatorului fără ca o instanță judecătorească să poată verifica dacă au fost calculate corect sau nu. Au apărut nenumărate cazuri în care servicii de utilitate publică neprestate au fost facturate sau în care facturile au fost umflate la niveluri de neimaginat, iar consumatorilor le-au fost poprite conturile sau le-au fost scoase la vânzare bunurile pentru acoperirea unor datorii inexistente. Această situație trebuie rezolvată urgent, mai ales în contextul recentelor majorări ale tarifelor la energie și gaze, care pune în pericol bunăstarea a milioane de români”, afirmă deputatul USR Mihai Badea.

Proiectul USR abrogă art. 42 alin. (61) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, repectiv art. 31 alin. (17) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.

În urma abrogării celor două alineate, executările silite pentru neplata unor facturi de utilități publice se vor putea face doar în urma unei verificări pe fond de către o instanță judecătorească.

 

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult