Proiect de lege pentru protejarea refugiaților, cu scopul scăderii riscului de a deveni victime ale traficului de persoane

Parlamentarii USR Diana Buzoianu, Cătălin Teniță, Ștefan Pălărie, Cosmin Poteraș și Dragoș Popescu au depus la Parlament un proiect de lege pentru modificarea cadrului legislativ în vigoare astfel încât persoanele strămutate și refugiații să fie mai bine protejați în fața riscului de a deveni victime ale traficului de persoane pe teritoriul României.

Inițiativa legislativă vine în contextul afluxului de migranți dinspre Ucraina, cauzat de agresiunea Rusiei asupra țării vecine.

Diana Buzoianu: „Persoanele stramutate care ajung in Romania sunt persoane expuse la multiple riscuri. Vedem asta, de exemplu, in aceste zile cand vorbim de un risc de trafic de persoane pentru refugiatii ucrainieni care ne trec granita. Proiectul de lege vrea să dea mai multa protectie acestor persoane stramutate”.

Cătălin Teniță: „Închipuiți-vă că sunteți o persoană fugită dintr-o zonă de război, o tânără femeie refugiată care nu știe nici româna, nici engleza. La vamă, o persoană prezentabilă se oferă să vă transporte și să vă cazeze. Să vă facă un bine. Poate că 99% dintre aceste persoane care oferă cazare sau transport sunt oameni buni, care vor să ajute. Dar mai pot fi și persoane care vor să abuzeze de suferința și vulnerabilitatea refugiaților. Proiectul nostru vrea să preîntâmpine astfel de situații prin stabilirea unei interdicții simple: cei care au comis infracțiuni de natură sexuală sau împotriva vieții sau libertății unei persoane au interdicția de a transporta sau a caza persoane refugiate din zone de conflict”.

Proiectul de lege are ca scop prevenirea și limitarea riscului incidenței cazurilor de exploatare, de trafic de persoane, luare în sclavie sau de exercitare de violență fizică sau psihică grave asupra refugiaților care ajung în România, indiferent dacă s-au constituit sau nu ca solicitanți de azil.

Astfel, actul normativ prevede instituirea interdicției de a transporta sau caza persoane refugiate, conform Legii 122/2006 privind azilul, pentru persoanele condamnate, în baza prevederilor Codului penal și ale legislației speciale în materie, pentru infracțiuni contra vieţii, infracțiuni contra libertăţii și integrității sexuale a persoanei și/sau infracțiunea de sclavie, precum și pentru persoanele înscrise în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, Ministerul Afacerilor Interne va avea obligația de a pune la dispoziția refugiaților o platformă digitală care să le permită acestora să furnizeze către autoritățile române informații despre locul în care se află și despre mijloacele de transport folosite. Aceeași platformă va oferi refugiaților sau ONG-urilor care oferă sprijin posibilitatea de a verifica dacă unei persoane fizice care oferă transport și/sau cazare îi este permis de lege să efectueze aceste activități.

Totodată, MAI, prin Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru pentru Imigrări și organele de poliție competente teritorial, va avea obligația de a informa fiecare persoană refugiată, la punctele de intrare în țară, precum și să comunice prin mijloace de informare în masă și pe website-urile proprii, cu privire la:

- riscurile asociate acceptării de transport și/sau cazare de la persoane fizice necunoscute;
- posibilitatea de a folosi platforma digitală pentru a furniza autorităților române informații despre locul în care se află și despre mijloacele de transport utilizate;
- posibilitatea de a verifica dacă unei persoane fizice care oferă transport și/sau cazare îi este permis de lege să efectueze aceste activități.

Actul normativ mai prevede că Direcțiile Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului vor putea efectua anchete sociale, din oficiu sau la cererea refugiaților, precum și vizite intempestive, la locurile de găzduire declarate.

În ceea ce privește pedepsele pentru persoanele care oferă servicii de transport și / sau găzduire pentru refugiați, deși nu au acest drept conform actului normativ în discuție, acestea sunt amendă sau închisoare de la trei luni la doi ani.

Măsurile prevăzute de acest act normativ, luate în contextul crizei umanitare din Ucraina care a adus pe teritoriul României sute de mii de refugiați, în principal femei și copii, vor putea fi aplicate în cazul oricărei persoane vulnerabile care intră pe teritoriul României, indiferent dacă motivul migrării are legătura cu războiul din Ucraina sau nu.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult