Primul miting digital din România. USR PLUS a dat startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare

Alianța USR PLUS a dat startul campaniei electorale printr-un miting digital, primul de acest fel din România, eveniment în cadrul căruia a fost prezentat planul USR PLUS pentru guvernarea României.

Copreședinții USR PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, europarlamentarul Dragoș Tudorache, viceprimarul Capitalei Vlad Voiculescu și candidații USR PLUS Cristina Prună, Oana Țoiu, Stelian Ion și Cătălin Drulă au prezentat viziunea alianței pentru o Românie fără hoție: eliminarea pensiilor speciale, „Fără Penali în Funcții Publice” în Constituție, un miliard de euro pentru sănătate, școala de la 8 la 5, bani europeni pentru industriile viitorului - robotică, energie verde, ecoturism. 

În timpul mitingului, personalități publice din România și Europa și-au arătat susținerea pentru viziunea USR PLUS, prin intermediul unor clipuri video. Premierul Olandei Mark Rutte a transmis că „USR PLUS este pregătit pentru guvernare”, în vreme ce europarlamentarul Guy Verhofstadt a spus că „USR PLUS va însemna transparență și reformă în Parlamentul și guvernul României”. Actrița Oana Pellea a transmis, tot într-un clip video că „alianța USR PLUS este unica garanție de a debloca România”. 

Tot printr-o intervenție online, primarii Elena Lasconi și Dominic Fritz au reiterat că viziunea și soluțiile USR PLUS vor schimba viața românilor în bine în viitoarea guvernare. 

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a vorbit despre planul USR PLUS de reformare a României prin soluții datorită cărora românii să-și recapete încrederea în stat: „Intrăm în această campanie cu un gând despre ce înseamnă de fapt Revoluția Bunei Guvernări într-o Românie fără hoție. Alianța USR PLUS vine cu o viziune de guvernare, pentru România de mâine, pentru o economie sustenabilă, aliniată la ceea ce se întâmplă la nivel european. Dincolo de toate resursele pe care le putem mobiliza și de fondurile europene pentru care ne-am bătut în Parlamentul European, avem nevoie de oameni. Programul nostru de guvernare are în vedere o relație directă cu oamenii. Guvernul trebuie să știe să asculte oamenii și să știe să le vorbească. E nevoie de empatie. Ne aplecăm asupra elevilor și profesorilor, asupra pacienților și medicilor, asupra muncitorilor din fabrici, dar și din corporații, asupra antreprenorilor și fermierilor, ne îngrijim de mame, vârstnici, șomeri și alte categorii vulnerabile. Trebuie să punem capăt ideii că politicienii decid singuri pentru întreaga națiune. Reconstruim un stat în care să putem avea încredere”, a transmis copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș.

La rândul său, Dan Barna a vorbit despre activitatea USR din Parlamentul României subliniind opoziția la legile justiției, strângerea celor 1 milion de semnături pentru #FaraPenali, proiectele de lege de eliminare a pensiilor speciale, acestea din urmă vor fi doar câteva dintre obiectivele care vor fi duse la capăt în viitoarea guvernare USR PLUS.

„Am arătat în patru ani că putem face opoziție. Credem că acum a venit vremea construcției. În această campanie electorală asta vom face. Vom arăta că suntem capabili să construim bine așa cum am fost capabili să oprim răul. Căci fără o reformă radicală, fără intervenții decisive vom avea iar patru ani de amânări și dezamăgiri. Și poporul ăsta merită mai mult. Și încă ceva. Nu cedăm la atacuri. Au fost și vor mai fi. Atacurile astea ne confirmă că suntem tot mai aproape de o victorie în numele a milioane de români care cer tot mai hotărât altceva”, a  transmis copreședintele USR PLUS Dan Barna. 

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a subliniat că în planul de guvernare USR PLUS, reforma statului, curățarea aparatului de stat de impostură și corupție, sunt puncte principale: „E nevoie de reforma constituțională și suntem singura forță politică ce vine acum cu angajamente clare: 300 de parlamentari, noi soluții pentru dizolvarea Parlamentului, depolitizarea arbitrilor constituționali, CCR și Avocatul Poporului. Și e nevoie de reforma administrației, transformarea ei într-un serviciu public eficient, modern, îndreptat exclusiv către cetățean și antreprenor. Asta se va face prin curățarea incompetenței și imposturii, iar în mod structural se va realiza prin digitalizare“.

Viceprimarul Vlad Voiculescu a vorbit despre soluțiile la criza sanitară și măsurile pentru dezvoltarea sistemului de sănătate: „Fără hoție în sănătate înseamnă că până astăzi ar fi trebuit să avem spitale moderne peste tot în România. O reformă adevărată a sănătății românilor înseamnă aer curat, lipsa gunoaielor, un stil de viață sănătos pentru generațiile viitoare. Avem nevoie să schimbăm lucrurile de la «așa zice doctorul» la «așa am decis împreună». Avem nevoie de educație în sănătate și sănătatea de mâine să se reorienteze cu adevărat în jurul pacienților educați care iau decizii împreună cu medicul. Sistemul medical de mâine trebuie să fie o experiență omenească, empatică și care să răspundă nevoilor pacientului. Astăzi, sănătatea este una fragmentată și pacientul este plimbat de la un specialist la altul. Astăzi, dacă ești suspect de COVID, stai ore în șir la telefon ca să găsești pe cineva de la DSP. Avem nevoie de un sistem integrat, de echipe multidisciplinare, ca specialiștii să lucreze împreună și ca instituții să lucreze împreună. Doar o abordare umană, integrată asupra sănătății oamenilor ne va duce mai departe“.

Deputatul Stelian Ion a transmis că justiția reprezintă stâlpul de sprijin al oricărei societăți, iar într-o viitoare guvernare USR PLUS, DNA va avea tot sprijinul pentru rezolvarea celor mai complicate anchete: „Toate domeniile depind de justiție pentru ca orice domeniu poate fi afectat de hoție, de fraudă. Nu vom avea niciodată o justiție independentă decât aceia care fac regulile nu respectă ei înșiși legea. De aceea pentru noi justiția este de-o importanță majoră, inițiativa Fără Penali în funcții publice trebuie să devină realitate“.

Oana Țoiu, candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților, a prezentat câteva dintre principalele obiective ale politicii USR PLUS pentru copii, vârstnici și cetățeni vulnerabili: „Suntem datori pentru copiii României să nu le fie foame, să nu le fie frig. E ceva posibil dacă începem din ziua 0, să asigurăm nutriție pentru mame în momentul în care sunt însărcinate dacă au nevoie de sprijinul ăsta, să poți să pleci din maternitate cu un kit pentru nou-născuți, ceva ce noi am negociat și am obținut în 2016 și apoi a fost păstrat la sertar, deși menționat în toate conferințele de presă din ultimii patru ani. Fiecare copil în grădiniță – o soluție din societate civilă, preluată de Parlament și Guvern în 2016, cu rezultate acum care trebuie extinsă pentru toți copiii. Școli bune și sigure, de la 8 la 5, ca să permită părinților să lucreze în timpul ăsta. Școli unde copiii să aibă o masă și școli cu infrastructură potrivită secolului în care ne aflăm. Vom investi în 1.500 de astfel de școli. Investiții în profesori, respect și acces la resurse pentru că ei sunt principalii parteneri pentru o Românie educată. Învățare pe tot parcursul vieții pentru că nu ne permitem o generație pierdută, trebuie să ne asigurăm că tinerii își găsesc locul pe piața forței de muncă, că își găsesc locul în comunitatea, aici, acasă.”

Deputatul Cristina Prună a transmis soluțiile USR PLUS pentru a redresa economia României: „A venit vremea să reducem birocrația, să creăm oportunități pentru întreaga țara. Ne luăm angajamentul să eliberăm antreprenorii de birocrație, prin antreprenoriat avem șansa la dezvoltare. Ne vom lupta pentru locuri de muncă bine plătite. Nu vom mai impozita primii 2200 din salariu și asta va face diferența. Vom reduce decalajul dintre cele două românii: cea dezvoltată și cea rămasă în urmă din cauza subdezvoltării”.

Deputatul Cătălin Drulă, a vorbit la rândul său despre planul USR PLUS pentru infrastructură: „24 kilometri pe an, media cu care România a construit autostrăzi după Revoluție. Un lucru e clar: așa nu se mai poate. Avem nevoie de un salt de dezvoltare în infrastructură. La Ministerul Transporturilor ne trebuie revoluție, nu evoluție. Pentru un salt în infrastructură e nevoie de trei lucruri: finanțare, profesionalizare și predictibilitate. Guvernul USR PLUS va operaționaliza CNAIR, compania va deveni o echipă de elită unde orice inginer, proiectant, va fi mândru să lucreze la proiectul transformațional care va lega toate regiunile prin autostradă”.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook a Alianței USR PLUS și poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/alianta2020usrplus/videos/359479485331517 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult