Primii politicieni români care au ajuns la Kiev de la începutul războiului sunt deputații USR Filip Havârneanu și Diana Stoica, alături de europarlamentarul Vlad Gheorghe

Primii politicieni români care au ajuns la Kiev de la începutul războiului sunt deputații USR Filip Havârneanu și Diana Stoica, precum și europarlamentarul Vlad Gheorghe. Ei s-au deplasat în capitala Ucrainei, în perioada 7-9 aprilie 2022, ca parte a unei delegații oficiale formată din parlamentari și europarlamentari din 11 țări din Uniunea Europeană.

Diana Stoica: "Am mers pentru a susține poporul ucrainean. Și de la fața locului, nu doar de la distanță. Pentru a discuta despre cum îi putem susține cel mai bine pentru a câștiga această luptă pentru libertate și democrație.Mi-e greu să găsesc cuvinte pentru a descrie atrocitățile pe care le-am văzut, și aftermath-ul lăsat în urmă de criminalii lui Putin”

Unul din obiectivele vizitei la Kiev a fost semnarea memorandumul de susținere “Declaration of Unity for European Ukraine”. Prin semnarea declarației se urmărește asigurarea sprijinului material pentru ca Ucraina să facă față agresiunii federației Ruse, reconstrucția orașelor distruse, aplicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, acordarea de ajutor umanitar și judecarea tuturor crimelor de război comise de la începutul războiului.

 

Vlad Gheorghe: "Dăm un semnal împotriva războiului și de susținere a României pentru Ucraina. Și, totodată dăm un semnal Rusiei, arătăm că nu suntem doar voluntari care ajutăm la granițe, ci ne folosim și calitatea de reprezentanți ai Uniunii Europene, în cazul meu și ai țărilor din care facem parte, pentru a lega relații instituționale și mai strânse cu oficialii ucraineni."

Filip Havârneanu și Diana Stoica și Vlad Gheorghe au avut mai multe întâlniri cu oficialii ucraineni, printre care și cu Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme - Parlamentul Ucrainean - discuțiile concentrându-se asupra modalităților prin Uniunea Europeană și statele membre pot oferi mai mult ajutor Ucrainei.

Parlamentarii români au mers și la Bucha și Irpin, în orașele distruse de armata rusă, putând vedea direct, la fața locului urmările atacurilor indiscriminate ale rușilor asupra populației civile.

Filip Havârneanu: "Fiecare dintre noi a împărtășit înainte de acestă plecare experiența voluntariatului pentru refugiați, dar ne dorim ca instituțiile romane pe care le reprezentăm și cele ucrainene să colaboreze eficient, în timp util. Acolo este totul contra cronometru. USR este un partid cu inițiativă, iar noi am vrut să subliniem din nou faptul că suntem prezenți acolo unde este nevoie. Acest război trebuie să înceteze, vinovații trebuie să plătească, iar cei care încă mai cred că ucrainenii sunt eliberați, trebuie să afle din relatările noaste că totul este o minciună. Ucrainenii sunt torturați și uciși".

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult