Primarul Horia Bugarin a lansat primul buget participativ din istoria Dumbrăviței

Primarii USR continuă transparentizarea și democratizarea cheltuirii banului public prin implicarea directă a cetățenilor în selectarea proiectelor pe care le vor în comunitățile lor.

Astăzi, primarul comunei Dumbrăvița din județul Timiș, Horia Bugarin, s-a alăturat colegilor săi Clotilde Armand (Sector 1), Allen Coliban (Brașov), Dominic Fritz (Timișoara), Camelia Bertea (Victoria) și Gabriel Pleșa (Alba Iulia), care au lansat primele bugete participative din istoria comunelor și orașelor pe care le administrează.

"Începe cel mai transparent și democratic proces de cheltuire a banului public al Primăriei Dumbrăvița, bugetarea participativă.

Alocăm 1.000.000 lei din bugetul de investiții al localității pentru cele mai votate proiecte ale comunității dumbrăvițene (în valoare maximă de 250.000 lei/proiect).

Platforma de depunere și votare a proiectelor va fi realizată gratuit, printr-un acord cu echipa Code4Romania și va fi disponibilă dupa prima etapă, cea de informare și promovare a campaniei (28 martie)", a anunțat Horia Bugarin pe Facebook (detalii, aici).  

Tot astăzi, Allen Coliban, primarul Brașovului, care în noiembrie, anul trecut, a lansat procesul de bugetare participativă, a anunțat, astăzi, proiectele câștigătoare în valoare de până la 2 milioane de lei, care urmează să fie implementate de către Primărie, din banii prinși la bugetul local pe anul 2022 (detalii, aici): 

  • ,,Parcări sigure pentru biciclete“ 
  • ,,Grădini urbane comunitare”
  • ,,Amenajarea de grădini muzicale în spații comune”
  • ,,Pistă pentru alergat în parcul Tractorul”
  • „Toaletă publică în parcul Tractorul“.

La rândul lor, Clotilde Armand (Sector 1), Dominic Fritz (Timișoara), Camelia Bertea (Victoria) și Gabriel Pleșa (Alba Iulia) i-au încurajat pe cetățeni să decidă ce proiecte va face primăria pentru comunitățile lor (detalii aici și aici). 

Clotilde Armand anunța, recent, că a alocat 2 milioane de lei în proiectul de buget pentru anul 2022 pentru un instrument esențial al democrației și anume bugetarea participativă. 

De asemenea, Dominic Fritz a lansat, anul trecut, programul „Timișoara decide!”, primul program de bugetare participativă al orașului, fiind alocați 3 milioane de lei din bugetul local pentru acest proiect, suficienți pentru a finanța în jur de 10 proiecte propuse de cetățeni.

Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, a lansat în septembrie, anul trecut, o nouă ediție a programului de bugetare participativă, cu un buget de 1 milion de lei. Locuitorii orașului au depus 51 de proiecte, comisia de specialitate a primăriei validând 24 dintre acestea.

Camelia Bertea, primarul orașului Victoria, a lansat în vara anului trecut campania „Tu decizi pentru Victoria!”, primul exercițiu de bugetare participativă realizat în oraș. Câștigător a fost proiectul de ride sharing pentru trotinete electrice, care va fi implementat până la finalul lunii martie a acestui an.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult