Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează

Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administrează și contribuie astfel la construirea unor comunități dinamice și la creșterea calității vieții locuitorilor.

La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, au fost organizate anul trecut 115 proiecte culturale, sportive și de tineret, finanțate din bugetul local, prin Centrul de Proiecte Timișoara, în pregătirea anului Capitalei Culturale Europene. 82 de organizații din comunitate au aplicat la apelurile lansate de primărie, cele mai bune proiecte fiind selectate de către comisii de experți independenți. În 2022, bugetul alocat acestor proiecte va crește.

Expoziția „Oasis. Green Identity” a deschis spre oameni și spre artă spații inedite din Timișoara, pe parcursul a 5 weekenduri, peste 600 de timișoreni ajungând aproape de natură, într-un spațiu fascinant și plin de potențial, Stațiunea Tinerilor Naturaliști. Dansatorii de la Ansamblul Timişul și tinerii de la Edelweiss Deta au îmbinat dansurile tradiționale cu elemente de dans contemporan în proiectul Remix ID. În cadrul spectacolului „Orașul paralel”, teatrul a fost adus mai aproape de un public nou, iar străzile din Iosefin au devenit o scenă inedită, pe care poveștile cartierului au prins viață. La SZalt Camp, zeci de tineri timișoreni au învățat de la profesori universitari și jurnaliști cu experiență cum să facă reportaje și interviuri.

Primăria Sectorului 2, condusă de primarul USR Radu Mihaiu, a finanțat integral mai multe proiecte culturale desfășurate în colaborare cu societatea civilă. Printre acestea s-au numărat: KINOdisee, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, Art Robots, Cultură în natură, Seen, Obiceiuri și tradiții reinterpretate în urban și Povești urbane în Pipera. Radu Mihaiu a deschis de asemenea primăria studenților de la Arte, care și-au susținut lucrarea de licență în spațiul expozițional din cadrul Primăriei Sector 2. În cadrul festivalul Lights On, desfășurat în luna decembrie, 9 instalații luminoase au spus povești inedite pentru bucureștenii de toate vârstele, în 5 parcuri din sectorul 2.

În sectorul 1, primarul USR Clotilde Armand a promovat tinerii artiști de la UNARTE prin expoziții organizate în clădirea primăriei. Bucureștenii iubitori de arhitectură au putut admira, la sediul primăriei, cele mai mai bune lucrări de arhitectură și de amenajări de interior realizate în Capitală, în cadrul expoziției prilejuite de Anuala de Arhitectură București. Clotilde Armand a inițiat de asemenea proiectul CULTURALHUB, alături de instituții culturale, ONG-uri și asociații din domeniu, prin care va fi înființată cea mai mare rețea culturală din România.

În Brașov, oraș administrat de primarul Allen Coliban, au avut loc anul trecut peste 60 de evenimente culturale, concerte și târguri. În acest an, între 6-13 martie, va avea loc prima ediție a Festivalul de muzică electronică Massif Winter, în Poiana Brașov. Evenimentul va pune Brașovul pe harta marilor festivaluri și va avea în vedere promovarea specificului local, a activităților pentru iubitorii sporturilor de iarnă și a evenimentelor pe pârtie.

La Bacău, oraș administrat de primarul USR Lucian Viziteu, a fost organizat Festivalul Național de Teatru pentru adolescenți „I.D. Fest”, la care au participat peste 200 de tineri adolescenți pasionați de teatru, din mai multe orașe din România. Prima ediție a Young Island Festival s-a desfășurat în luna august pe Insula de agrement din Bacău. Festivalul a abordat mai multe genuri muzicale (electro-house, trance, trap, commercial, tech-minimal), acoperind astfel un segment extins al iubitorilor de muzică.

La inițiativa Primăriei Bacău, zona din jurul fântânii celor „Trei cariatide” din parcul „Cancicov” a devenit spațiu de expunere în aer liber pentru artiștii plastici afiliați și neafiliați. Aceștia și-au prezentat creațiile personale, precum și tehnicile de lucru în acest spațiu, care a devenit de asemenea sală de cinema în aer liber. Peste 60 de artiști din România și-au expus operele în cadrul expoziției „Să ne oprim o clipă pentru artă”, amenajată în fosta sală „Café du theatre” aparținând Teatrului Municipal „Bacovia”.

La Câmpulung Muscel, oraș administrat de primarul USR Elena Lasconi, anul 2021 a fost dedicat sărbătoririi a 500 de ani de la primul document scris păstrat în limba română, „Scrisoarea lui Neacșu” de la Câmpulung către Hans Benkner, judele Brașovului. Proiectul a fost rezultatul unei colaborări între Primăria Câmpulung, școlile și liceele din oraș, Muzeul Municipal, Biblioteca Municipală și Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”. A fost recreată prima tipografie din Țările Române și Transilvania și au fost organizate ateliere de caligrafie. Tinerii din școlile din Câmpulung au schimbat scrisori cu elevii din școlile și liceele din Brașov, scrisorile fiind adunate în volumul „Gânduri bune din capitala scrisului românesc”.

 

Alte stiri

Inițiativă USR pentru combaterea traficului de persoane: victimele nu trebuie sancționate, ci protejate
Parlamentarii USR Silvia Dinică, Iulian Lorincz și Radu Mihail au depus o inițiativă legislativă ...
Vezi mai mult
USR: Prioritatea PSD-PNL - împărțirea funcțiilor din Educație, nu organizarea admiterii la liceu
Milioane de elevi și părinții lor sunt bulversați deoarece Ministerul Educației și inspectoratele...
Vezi mai mult
USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la numirea lui Bogdan Licu drept judecător la CCR
Deputații USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la hotărârea Camerei Deputaților prin c...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: Cu fiecare leu tipărit de BNR ca să finanțeze statul scade puterea banilor din buzunarele românilor
În contextul inflației tot mai mari și al mult trâmbițatei intenții a Guvernului sărăciei de a-i ...
Vezi mai mult
Pensiile speciale ale aleșilor locali, apărate, din nou, de PSD-PNL-UDMR
USR a reiterat, în cadrul dezbaterilor pe modificările PSD-PNL-UDMR la Codul administrativ, propu...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru construirea de noi spitale în România
USR a depus, la inițiativa deputatului Radu Miruță, un proiect de lege care prevede întoarcerea a...
Vezi mai mult
USR: Incapacitatea de a livra o strategie reală pentru turismul românesc, acoperită de ministrul Cadariu cu frunza Elenei Udrea
Decizia ministrului Turismului de a obliga pensiunile și hotelurile să afișeze frunza Elenei Udre...
Vezi mai mult
Proiectul prin care PSD și PNL vor să-l scape de închisoare pe șeful AEP rămâne pe agenda plenului Camerei Deputaților
Astăzi, PSD și PNL au vrut să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, C...
Vezi mai mult
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, invitat în Parlament, la propunerea USR
La propunerea senatorului USR Sebastian Cernic, Secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat...
Vezi mai mult
Proiectul USR prin care angajații primesc acces neîngrădit la istoricul muncii lor, adoptat de Parlament
Fără birocrație inutilă, fără proceduri greoaie și consumatoare de timp, angajații din România vo...
Vezi mai mult
USR: Ministrul Lucian Bode patronează o rețea de protecție a ofițerilor abuzivi
Un soldat disciplinat care servește orbește interesele de partid și pe cele ale sistemelor cu epo...
Vezi mai mult
Senatorul USR Cristian Bordei, 5 întrebări pentru ministrul Turismului privind Târgul de la New York
Senatorul USR Cristian Bordei i-a cerut ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin ...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru reducerea numărului de membri în CA-uri și consiliile de supraveghere ale statului
USR a depus, la inițiativa deputatului Adrian Wiener, o propunere legislativă de reducere a număr...
Vezi mai mult