Primarii USR reamenajează spațiile verzi

Mai mult spațiu verde în orașe.

Asta și-au propus primarii USR de la începutul mandatului și asta fac, modernizând orașele pe care le administrează prin reamenajarea spațiilor verzi.

În Sectorul 1, primarul Clotilde Armand a anunțat că tot Parcul Kiseleff va intra într-un amplu proces de modernizare.

Săptămâna aceasta, echipele primăriei au început să planteze gazon, flori și arbuști și să facă curățenie pe alei, să tundă gardurile vii și să testeze aspersoarele. În plus, vor fi refăcute aleile și foișorul (detalii, aici).

În Sectorul 2, primarul Radu Mihaiu și-a propus anul acesta să reamenajeze cu 30% mai mult spațiu verde. Deja a pornit zece șantiere, iar lucrările merg bine.

“Mergem pe același tipar ca și anul trecut: spații deschise, fără garduri, irigații. Folosim plante autohtone, mare parte din producția proprie.

Am finalizat câteva secțiuni pe Șoseaua Colentina, iar veștile sunt bune. Curățenia se menține mai bine. Nicio roată nu a călcat spațiul verde”, susține Radu Mihaiu (detalii, aici).

La Brașov, primarul Allen Coliban a demarat, încă de anul trecut, un studiu pentru a găsi cele mai bune zone pentru noi parcuri, astfel încât locuitorii din fiecare cartier să aibă acces la câte un parc.

În plus, Allen Coliban a demarat și cel mai mare proiect de parc din Brașov, pe fosta platforma Rulmentul, pentru care urmează să fie lansat, de asemenea, un concurs de soluții pentru a le da șansa celor mai buni arhitecți să se implice în acest proiect extrem de important pentru comunitate.

Aici va fi vorba de o regenerare urbană a celor peste 30 de hectare din fosta platformă Rulmentul, aflate în proprietatea primăriei.

La Câmpulung Muscel, primarul Elena Lasconi a anunțat peste o sută de mii de metri pătrați de spațiu verde și peste o mie de copaci care urmează să fie plantați.

Aproape 70 de mii de metri pătrați sunt în curs de amenajare, iar investiția este de 22 de milioane de lei și are ca termen de finalizare anul acesta. În plus, pentru 40 de mii de metri pătrați, Elena Lasconi va depune anul acesta un proiect de regenarare urbană pentru a obține finanțare de 50 de milioane de lei prin Programul Operational Regional.

“Vorbim despre spații verzi făcute ca la carte: sistem de irigat, camere de supraveghere, mobilier urban smart, stații de încărcare electrice locuri de joacă, aparate fitness pentru adulți, terenuri multifuncționale și un teren de baschet.

Cred că aceste spații verzi nu doar vor înfrumuseța orașul, ci vor avea un impact major asupra calității vieții câmpulungenilor”, susține primarul Elena Lasconi.

La Alba Iulia, primarul Gabriel Pleșa a anunțat că are în plan amenajarea unei noi zone de agrement cu suprafața de 23.000 de metri pătrați, unde vor fi construite terenuri multifuncționale de sport, de baschet, locuri de joacă și nu numai. Pentru acest proiect există deja documentația tehnica și urmează identificarea sursei de finanțare.

Acest proiect vine după inaugurarea noului parc, de anul trecut, care înseamnă 26.556 de noi metri pătrați de spațiu verde și peste 225 de arbori proaspăt plantați.

“Alei pietonale, piste de biciclete, locuri de joacă pentru copii, bănci, spații verzi și inclusiv mici grădini destinate agriculturii urbane (un concept inventat deja în jurul orașelor din Franța, dar care prinde teren tot mai mult și în țara noastră), toate acestea sunt date în folosință pe latura de nord a Cetății Alba Carolina”, arată primarul Gabriel Pleșa (detalii, aici).

La Timișoara, primarul Dominic Fritz a anunțat recent amenajarea primei micro-păduri urbane cu ajutorul comunității. Este un concept nou care prinde contur în tot mai multe orașe din lume, datorită avantajelor sale: costuri mici de întreținere și reducerea poluării datorită densității mari de arbori plantați (detalii, aici).

“Verile următoare vor fi mult mai respirabile pentru cei care locuiesc în zonă, pentru că acum sunt plantați aici 2.000 de puieți și plante din specii autohtone, neinvazive, care vor contribui masiv la îmbunătățirea aerului în zonă și la reducerea prafului și a noxelor.

Este primul spațiu verde pentru amenajarea căruia am folosit materiale recuperate de pe alte șantiere: aleea care traversează parcul este construită din traverse de lemn recuperate de la liniile vechi de tramvai”, susține Dominic Fritz.

De asemenea, anul acesta au fost plantați 5.000 de puieți.

La Bacău, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu anunța, la începutul anului, primul pas pentru realizarea unui parc atletic pentru băcăuani, după ce Consiliul Local a aprobat asocierea cu Consiliul Județean Bacău pentru realizarea proiectului.

“Este un proiect al cărui scop este încurajarea mișcării pentru toți iubitorii de sport și în același timp susținerea sportivilor de performanță.

Contribuția municipiului pentru realizarea acestui proiect presupune punerea la dispoziție a terenului, emiterea avizelor care sunt necesare și cofinanțarea lucrărilor. Obiectivul va fi o replică a bazelor moderne de antrenament din Occident”, susține Lucian Daniel Stanciu Viziteu (detalii, aici). 

Reamintim că, anul trecut, în urmă demersurilor intense făcute de Primăria Bacău, au fost demarate acțiunile de închidere a haldei de fosfogips pentru a fi transformată dintr-un loc afectat de poluare într-o zonă verde.

Alte stiri

Inițiativă USR pentru combaterea traficului de persoane: victimele nu trebuie sancționate, ci protejate
Parlamentarii USR Silvia Dinică, Iulian Lorincz și Radu Mihail au depus o inițiativă legislativă ...
Vezi mai mult
USR: Prioritatea PSD-PNL - împărțirea funcțiilor din Educație, nu organizarea admiterii la liceu
Milioane de elevi și părinții lor sunt bulversați deoarece Ministerul Educației și inspectoratele...
Vezi mai mult
USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la numirea lui Bogdan Licu drept judecător la CCR
Deputații USR sesizează Curtea Constituțională cu privire la hotărârea Camerei Deputaților prin c...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: Cu fiecare leu tipărit de BNR ca să finanțeze statul scade puterea banilor din buzunarele românilor
În contextul inflației tot mai mari și al mult trâmbițatei intenții a Guvernului sărăciei de a-i ...
Vezi mai mult
Pensiile speciale ale aleșilor locali, apărate, din nou, de PSD-PNL-UDMR
USR a reiterat, în cadrul dezbaterilor pe modificările PSD-PNL-UDMR la Codul administrativ, propu...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru construirea de noi spitale în România
USR a depus, la inițiativa deputatului Radu Miruță, un proiect de lege care prevede întoarcerea a...
Vezi mai mult
USR: Incapacitatea de a livra o strategie reală pentru turismul românesc, acoperită de ministrul Cadariu cu frunza Elenei Udrea
Decizia ministrului Turismului de a obliga pensiunile și hotelurile să afișeze frunza Elenei Udre...
Vezi mai mult
Proiectul prin care PSD și PNL vor să-l scape de închisoare pe șeful AEP rămâne pe agenda plenului Camerei Deputaților
Astăzi, PSD și PNL au vrut să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, C...
Vezi mai mult
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, invitat în Parlament, la propunerea USR
La propunerea senatorului USR Sebastian Cernic, Secretar al Comisiei pentru Agricultură din Senat...
Vezi mai mult
Proiectul USR prin care angajații primesc acces neîngrădit la istoricul muncii lor, adoptat de Parlament
Fără birocrație inutilă, fără proceduri greoaie și consumatoare de timp, angajații din România vo...
Vezi mai mult
USR: Ministrul Lucian Bode patronează o rețea de protecție a ofițerilor abuzivi
Un soldat disciplinat care servește orbește interesele de partid și pe cele ale sistemelor cu epo...
Vezi mai mult
Senatorul USR Cristian Bordei, 5 întrebări pentru ministrul Turismului privind Târgul de la New York
Senatorul USR Cristian Bordei i-a cerut ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin ...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru reducerea numărului de membri în CA-uri și consiliile de supraveghere ale statului
USR a depus, la inițiativa deputatului Adrian Wiener, o propunere legislativă de reducere a număr...
Vezi mai mult