Primarii USR îmbunătățesc colectarea selectivă a deșeurilor, pentru creșterea calității vieții și protecția mediului înconjurător

Primarii USR fac eforturi constante pentru îmbunătățirea colectării selective în localitățile pe care le administrează, în vederea dezvoltării unui management sustenabil al deșeurilor.

La Brașov, oraș administrat de primarul USR Allen Coliban, a început instalarea primelor 100 de coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Coșurile au 4 recipiente - pentru hârtie și carton, plastic și metal, sticlă și deșeuri menajere - și vor fi amplasate în Centrul Vechi, în stațiile RATBV și în parcuri. În următoarele luni, astfel de coșuri vor fi instalate în toate cartierele orașului. Colectarea selectivă a fost introdusă de asemenea în primărie și în toate unitățile școlare, proiectul continuând prin amplasarea unor eco-insule pentru colectarea deșeurilor reciclabile și menajere în cartierele de blocuri.

Un mare succes a fost înregistrat de PETrică, proiectul pilot de recompensare a reciclării, prin care au fost colectate, din luna septembrie și până în prezent, 450.000 de ambalajele din sticlă, plastic și aluminiu, fiind oferite în schimb călătorii gratuite cu transportul în comun. Dat fiind succesul acestui program, a fost instalat recent un al doilea automat, în Piața Astra, al treilea urmând să fie operațional în viitorul apropiat.

La Victoria, în județul Brașov, primarul USR Camelia Bertea transformă stația de transfer a deșeurilor din apropierea cimitirului într-o stație de sortare, pentru a ajunge la o cotă de reciclare a deșeurilor de 60% și la valorificarea acestora. Transformarea este posibilă datorită unui proiect pilot pe România desfășurat de FEPRA International, o societate ce operează transferul de responsabilitate a reciclării și a valorificării deșeurilor de ambalaj. Zilele trecute a sosit la Victoria autoutilitara destinată colectării deșeurilor pe categorii (plastic, sticlă, hârtie/carton și metal), pusă la dispoziție gratuit de FEPRA International, cu ajutorul căreia vor putea fi ridicate mai ușor deșeurile colectate selectiv.

În sectorul 1 al Capitalei, administrat de primarul USR Clotilde Armand, este în desfășurare un amplu proiect de amplasare a 1.973 de platforme smart de colectare selectivă a deșeurilor menajere de la blocuri. Platformele sunt dotate cu senzori de umplere pentru containere și cipuri de identificare a acestora, cartele individuale de acces pentru utilizatorii arondați și camere de supraveghere alimentate cu energie solară. Pentru zona de case, vor fi distribuite recipiente de colectare separată a fracțiilor: menajer-rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, sticlă, plastic și metal.

Proiectul prevede și distribuirea a 20.000 de compostoare individuale pentru reciclarea 'in situ' a fracției biodegradabile, în special pentru zona de case, dar și pentru zona de blocuri. Vor fi amenajate de asemenea minimum 5 centre de colectare smart prin aport voluntar a deșeurilor care nu se depozitează în pubele: deșeuri din construcții și demolări, deșeuri vegetale, deșeuri electrocasnice etc.

La Alba Iulia, oraș administrat de primarul USR Gabriel Pleșa, colectarea selectivă funcționează deja în zonele de case, urmând a fi extinsă și în zonele de blocuri. La mijlocul lunii ianuarie va începe instalarea modulelor de colectare selectivă pentru blocuri, accesul la acestea făcându-se pe bază de cartelă. De asemenea, va fi creat un departament special în cadrul Poliției Locale, care va urmări modul în care se colectează gunoiul menajer, atât selecția făcută de către cetățeni, cât și activitatea operatorului de salubritate.

La Întorsura Buzăului, în județul Covasna, primarul USR Radu Urdă a modernizat 5 spații destinate colectării selective a deșeurilor din zona blocurilor, urmând să fie amplasate și camere de supraveghere video. Au fost achiziționate de asemenea 2 autospeciale, care colectează gunoiul menajer și cel reciclabil în compartimente separate, precum și tomberoane care vor fi distribuite cetățenilor, pentru a face colectarea selectivă mai ușoară.

În localitatea Brănești din județul Dâmbovița, administrată de primarul USR Daniel Neamțu, primul punct pentru colectarea selectivă a deșeurilor, situat lângă Școala Gimnazială Brănești, este funcțional încă din luna octombrie.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult