Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice

La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centrală de Achiziții (UCA) din țară la nivel de municipiu, un organism responsabil de protejarea finanțelor orașului, prin centralizarea tuturor achizițiilor primăriei și ale instituțiilor din subordine.

Înființarea UCA face parte dintr-un program pilot inițiat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), care a ales Primăria Timișoara pentru implementarea primului astfel de proiect la nivel de administrație locală.

UCA va centraliza achizițiile primăriei și ale instituțiilor din subordine, pentru o gestionare eficientă a banului public, care va permite realizarea unor economii semnificative la bugetele acestora. Unitatea va putea să facă achiziții chiar și pentru alte primării sau alte instituții publice din județ, pentru a obține un preț mai bun decât dacă acestea ar face achiziția pe cont propriu.

Primăria Timișoara va deveni astfel un model național de transparență și stopare a risipei banului public, iar licitațiile la suprapreț și achizițiile păguboase pentru oraș nu vor mai fi posibile.

„Nu mai e loc de palmieri și semafoare achiziționate la prețuri exorbitante. Ne vom asigura că toate bunurile și serviciile achiziționate sunt de cea mai înaltă calitate, la cel mai bun preț și livrate la timp. Că orice achiziție se face cu respect față de banul timișorenilor și în interesul public”, a declarat primarul USR Dominic Fritz.

La nivelul Primăriei Municipiului Timișoara, anual, din bugetul local, cheltuielile pentru achiziția de bunuri și servicii se ridică la aproximativ 300 de milioane de lei. Mai mult de jumătate dintre aceste achiziții sunt derulate de mai multe entități din subordinea Consiliului Local Timișoara. Estimările echipei de proiect arată că, în cazul achizițiilor centralizate făcute de către o singură entitate, economiile la bugetul local vor fi între 18 și 27 milioane de lei/anual, într-un scenariu minimal.

Într-o primă fază, UCA va presta servicii pentru: Municipiul Timișoara, Direcția Fiscală, Serviciul Public de Administrare a Centrului Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în sectorul Automotive, Sport Club Municipal Timișoara, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Serviciul Public Creșe, Centrul de Proiecte, Casa de Cultură, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely, Teatrul German de Stat, Filarmonica Banatul și Serviciul Public Asistență Medicală Școlară.

Categoriile de achiziții incluse în actul de înființare a Agenției se referă la cheltuieli de funcționare legate de tehnologia informației, managementul clădirilor de birou/facilităților, servicii profesionale, energie și management de birou.    

 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult