Primăria Sectorului 2 are cea mai mare sumă investită în reabilitare termică din București

Primăria Sectorului 2 are, anul acesta, cea mai mare sumă alocată pentru reabilitare termică din București, în valoare de aproximativ 300 milioane lei. În contextul problemei termiei în tot Bucureștiul, reabilitarea blocurilor este o prioritate pentru primarul Radu Mihaiu.

Suma reprezintă 43,54% din ponderea cheltuielilor de investiții a bugetului general pe anul 2022 pentru aproximativ 150 de blocuri.

Acest lucru se va traduce, automat, în creșterea eficienței energetice, reducerea poluării, dar și în diminuarea prețurilor la facturile plătite de locuitorii Sectorului 2.

“Modul în care se realizează acum întreg procesul diferă substanțial față de ce a fost. Am preluat un program cu aproximativ 200 de blocuri finalizate, însă nerecepționate de 4-12 ani. Am reziliat 53 de contracte, iar acum expertizăm blocurile în vederea realizării lor.

Dacă până acum, lucrările de reabilitare au fost extrem de prost executate (cu infiltrații, tâmplării nefuncționale și finisaje de proastă calitate), acum am dublat numărul de inspectori care merg pe șantiere și verifică cu rigurozitate materialele folosite, calitatea lucrărilor și respectarea condițiilor legale.

Prin verificări constante ne asigurăm că se respectă termenele contractuale și calitatea lucrărilor finale. Acum, nici șantierele nu mai sunt o debandadă. Sunt ordonate și cu un management al deșeurilor corect. Recepțiile nu se mai fac din pix sau din birouri, ci bazate pe verificări în teren”, declară Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Concret, Primăria Sectorului 2 derulează două programe mari pentru reabilitarea termică a blocurilor: primul înglobează 234 de blocuri, ce vor fi finalizate la finalul anului 2023, iar cel cel de-al doilea alte 379 de blocuri, care va fi demarat în cursul anului 2023. Conform planificării Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, proiectele urmează să fie depuse în intervalul 1 aprilie 2022- 30 mai 2022.

De asemenea, pentru eficiență, Primăria Sectorului 2 va avea un dosar cu o cerere de finanțare complexă pentru reabilitarea termică a 20-30 de blocuri prin PNRR. Suma alocată din PNRR pentru Sectorul 2 este de 11.846.181 de euro.

“Blocurile vor fi selectate din rândul celor incluse deja în programele noastre. Până la termenul limită de înscriere, 30 mai, vom actualiza dosarele, astfel încât acestea să fie conforme cu cerințele specifice solicitate prin PNRR.

În prezent, îndeplinim deja 5 din cele 7 condiții de eligibilitate, urmând să actualizăm documentațiile cu încă două criterii: instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile unde acest lucru se pretează și amplasarea unei stații de încărcare electrică la 4.000 mp reabilitați”, mai susține Radu Mihaiu.

În 2021, primarul Sectorului 2 a încheiat 118 contracte, iar de la începutul anului încă 4. 8 blocuri sunt finalizate și recepționate, 17 finalizate și în curs de a fi recepționate și 97 în execuție.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult