PNL, AUR și UDMR, alianța contra „DNA-ul pădurilor” și pro-mafia lemnului

La doar o zi după votul dat în apărarea ministrului Tanczos Barna, distrugătorul pădurilor și mediului din România, deputații PNL și UDMR, alături de cei ai AUR și ai minorităților naționale, au dat un vot și pentru respingerea propunerii de înființare a DNA-ului pădurilor. Cu alte cuvinte, au dat un vot în sprijinul mafiei lemnului. Din fericire, astăzi a eșuat încercarea de a respinge definitiv proiectul USR, astfel că propunerea legislativă se întoarce la comisiile de specialitate.

Din pădurile României dispar, anual, circa 20 de milioane metri cubi de bușteni. Este extrem de grav ce se întâmplă. Avem 17 proceduri de infringement pe mediu deschise împotriva României, aerul pe care îl respirăm cu toții, inclusiv copiii noștri, este poluat, devenim groapa de gunoi a Europei. Infracționalitatea de mediu este la un nivel foarte ridicat și lucru acesta nu poate fi oprit decât prin înființarea unei structuri specializate. Unii spun că până acum au fost ținute lucrurile sub control, dar vedem cu toții cum au fost ținute. Dacă nu ai o unitate specializată de Parchet care să dea și rapoarte, să arate ce a făcut, nu se va întâmpla nimic. Curtea Constituțională, pe un motiv care e mai degrabă un pretext, acela al neindicării sursei de finanțare, a declarat legea neconstituțională. Cât am fost ministru, am propus diferite variante. După ce am plecat de la Ministerul Justiției, discuțiile s-au oprit brusc, nu s-a mai întâmplat nimic acolo. Asistăm la o evidentă schimbare de direcție, oameni din partidele mari vor cu tot dinadinsul să blocheze această inițiativă pentru că au interese directe, de familie, de partid. Sper ca parlamentarii care nu au aceste interese directe să accepte votarea proiectului USR”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

USR a depus proiectul de înființare a DNA-ului pădurilor în martie 2020. După adoptarea de către Parlament, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de Guvernul PNL de atunci, din care făcea parte Costel Alexe, ministrul mai preocupat de calitatea tablei decât de protecția mediului din România.

CCR, instituție puternic politizată, s-a agățat apoi de motivul ridicol al neindicării unei surse certe de finanțare pentru a declarat proiectul USR neconstituțional. Doar că sursa de finanțare trebuia găsită tocmai de Guvernul PNL, dacă adevărata intenție nu ar fi fost aceea de blocare a înființării DNA-ului pădurilor.

După încercarea nereușită de astăzi de a respinge definitiv proiectul USR, acesta se va reîntoarce la comisii spre a fi rediscutat. Urmează o nouă rundă de dezbateri și un nou vot în plenul Camerei Deputaților, după care mai este nevoie și de votul Senatului.

USR nu va renunța la apărarea mediului și a pădurilor și, în eventualitatea în care actualul proiect va fi respins, va depune un nou proiect de înființare a DNA-ului pădurilor.

În paralel, eurodeputații USR continuă oricum demersurile în Parlamentul European pentru înființarea „Procurorului verde al UE”. În iulie 2021, la inițiativa europarlamentarului Vlad Gheorghe, grupul Renew Europe din Parlamentul European a solicitat înființarea, în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, a unei structuri specializate în combaterea infracțiunilor împotriva mediului în toate statele membre UE.

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult