Planul Național de Relansare și Reziliență, lansat în dezbatere publică

Vicepremierul Dan Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea au lansat în dezbatere publică, vineri, documentul privind Planul Național de Relansare și Reziliență.

Dan Barna a declarat că documentul este rezultatul celei mai ample dezbateri din țara noastră, la care au participat asociații ale orașelor, municipiilor, consiliilor județene, asociații profesionale, structuri patronale, sindicate, ONG-uri, persoane fizice. În urma consultărilor, s-au înregistrat peste 1.700 de propuneri de reforme și investiții.

„PNRR este cel mai important program pentru dezvoltarea și reformarea României în următoarele decade. Programul are șase axe principale pe care sunt alocate aproape 30 miliarde de euro la Uniunea Europeană. Vorbim despre tranziția verde, transformarea digitală, coeziune socială, educație, sănătate, tema cea mai acută în această perioadă, și un pilon dedicat generațiilor viitoare”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat că banii europeni vor sprijini reformele și proiectele mature din domeniile esențiale din: educație, sănătate, mediu, transporturi, sistemul de pensii și reforme fiscale, sprijin bugetar pentru venitul minim de incluziune, măsuri de sprijin pentru dezvoltarea comunităților, reforma administrației și justiției.

„PNRR este despre reforme. Reprezintă un plan național de relansare. Sunt mândru că am inclus niște reforme esențiale pentru modernizarea României. Banii din acest program vor pune bazele dezvoltării pentru următorii 10 ani. Suntem într-un moment de restart ca națiune”, a transmis Cristian Ghinea, Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministrul a explicat că reforma sistemului de pensii va reașeza pe baze echitabile sistemul din țara noastră. În privința Educației, reforma va fi îndreptată către digitalizare și prevenirea abandonului școlar. În Sănătate, Cristian Ghinea a explicat că „vorbim despre reforma CNAS și digitalizarea relației medic – pacient.”

În privința mediului, PNRR va sprijini procesul de reîmpădurire, unde România se află sub media europeană, și implementarea unor sisteme digitale și moderne de urmărire a masei lemnoase pentru a preveni tăierile de păduri, dar și o reformă profundă a Romsilva.

„Sunt foarte mândru de alocările și reformele propuse. Aș vrea ca toata administrația publică să fie conștientă de cheltuirea banilor”, a conchis ministrul Cristian Ghinea.

Declarațiile pe larg și sumele alocate, în declarațiile de aici: https://www.facebook.com/alianta2020usrplus/videos/298046681666236 

 

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult