Pensiile speciale ale aleșilor locali, apărate, din nou, de PSD-PNL-UDMR

USR a reiterat, în cadrul dezbaterilor pe modificările PSD-PNL-UDMR la Codul administrativ, propunerea de desființare a pensiilor speciale pentru foști și actuali primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Ca și cu alte ocazii, propunerea USR a fost respinsă de Coaliția PSD-PNL-UDMR, care a dovedit, încă o dată, că pentru români este Coaliția sărăciei, iar pentru politicieni și apropiații lor, Coaliția hoției.

Plenul Camerei Deputaților a dezbătut astăzi proiectul prin care PSD și PNL au încercat să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu-Buică, acuzat de procurori de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, după ce a demis abuziv doi directori și a angajat alți 18, fără concurs.

Proiectul trebuia să fie dezbătut și votat săptămâna trecută, dar, după ce USR a atras atenția asupra încercării PSD și PNL de a da un tun marca OUG 13, propunerea legislativă a fost mutată spre finalul ordinii de zi, iar discuțiile s-au amânat.

Săptămâna trecută, am observat că au strecurat în proiectul de lege niște amendamente care nu aveau nicio legătură cu textul Codului administrativ, amendamente care făceau referire la angajarea înalților funcționari la Autoritatea Electorală Permanentă. Mai precis, permiteau angajarea lor din pixul președintelui AEP. Astăzi, au acceptat scoaterea acestui amendament, păstrând doar partea potrivit căreia, pentru posturile de execuție și conducere din cadrul aparatului de specialitate al AEP, condițiile de studii și vechime în specialitatea studiilor sunt stabilite, în condițiile legii, prin Regulamentul AEP de organizare și funcționare”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.

Coaliția PSD-PNL-UDMR nu a acceptat, însă, și propunerea USR de desființare a pensiilor speciale ale aleșilor locali.

Pensiile speciale ale aleșilor locali, frumos numite indemnizații pentru limită de vârstă, puse în lege cu semnăturile domnului Budăi, ministrul PSD al pensiilor, împreună cu doamna Dăncilă, nu au intrat încă în plată pentru că USR s-a opus. Pensiile speciale sunt o rușine națională, iar USR a încercat sistematic să le elimine. Din păcate, PSD, PNL și UDMR au făcut de fiecare dată zid în apărarea acestora. Partidele din Coaliția sărăciei susțin că sunt preocupate de nivelul de trai al pensionarilor de rând, dar, de fapt, îi sfidează constant pe cei care, după o viață întreagă de muncă și contribuit la pensie, își numără banii de la o zi la alta, în timp ce baronilor locali li s-au pregătit pensii și de 10-15.000 lei”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Pensiile speciale pentru foștii și actualii primari, șefi de consilii județene și adjuncții lor - calculate în funcție de numărul de mandate avute și de actualele indemnizații - au fost introduse de Guvernul Dăncilă, în anul 2019, prin Codul administrativ aprobat prin ordonanță de urgență.

De atunci încoace, la presiunea USR, această nouă categorie de privilegii nu a fost acordată efectiv, fiind amânată succesiv intrarea în vigoare. Dar, nici nu a fost abrogată, deși USR a depus în acest sens, în mod repetat, amendamente și proiecte de lege în acest sens.

Un astfel de amendament – de abrogare a art. 210 din Codul administrativ – a fost depus și la proiectul pe care PSD, PNL și UDMR au vrut să-l folosească drept pretext pentru scăparea șefului AEP de răspundere penală.

Amendamentul USR a fost respins, primind doar 73 de voturi „pentru”.

USR nu renunță și va depune, în continuare, toate eforturile pentru desființarea pensiilor speciale ale aleșilor locali, care nu reprezintă altceva decât o sfidare pentru românii cinstiți și o povară pentru bugetul de stat.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult