Membrii Parlamentului European au votat marți, 09.02.2021, în sesiunea plenară, Mecanismul de Redresare și Reziliență. Acordul asupra versiunii finale vine după o serie îndelungată de negocieri și compromisuri care au ca scop relansarea economică a Statelor Membre UE. Redactarea și negocierea dosarului s-a desfășurat pe durata a 6 luni, Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) fiind unul din cei 3 coraportori ai Parlamentului European desemnați să negocieze un acord cu Consiliul UE și Comisia Europeană.
După ce acordul a fost agreat în dimineața zilei de 18 decembrie, după o serie de negocieri zilnice de zeci de ore, Parlamentul European a dat undă verde Mecanismului de redresare și reziliență cu un vot covârșitor de 582 de voturi pentru din 691. Instrumentul financiar de 672,5 miliarde de euro, reprezintă piatra de temelie a efortului financiar uriaș făcut de Uniunea Europeană numit Next Generation EU, cunoscut și sub denumirea de „planul de redresare pentru Europa”. Mecanismul a fost conceput să sprijine țările UE în realizarea de reforme și de investiții în priorități comune ale Uniunii, pe care statele membre trebuie să le prezinte sub forma unor planuri naționale de redresare și reziliență.
„2020 va rămâne o amintire tristă, despre pierderi, despre incertitudine, despre frică și nesiguranță, dar Mecanismul de Redresare și Reziliență este un simbol. Reprezintă viziunea și ambiția europeană. Acest instrument se referă și la unitatea statelor membre, unitate care apare atunci când ne lăsăm valorile să ne ghideze. Când democrația domnește și transparența este regulă.” a declarat Dragoș Pîslaru.
România va putea accesa 30,44 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență, cu posibilitatea de a obține o prefinanțare de 13% din anvelopa financiară disponibilă pentru fiecare stat. Avantajul major al acestei facilități este faptul că, odată cu aprobarea planului național de redresare și reziliență, România va putea beneficia de 3,95 miliarde de euro, fonduri care ar putea fi accesate cu celeritate, fără povara birocratică a documentației.
Grupul Renew Europe, prin vocea sa, europarlamentarul Dragoș Pîslaru, a reconstruit obiectivele și structura acestui mecanism și a impus șase piloni principali care să se regăsească în planurile naționale ale Statelor Membre: tranziția spre o economie verde, tranziția spre o economie digitală, coeziune economică, productivitate și competitivitate, coeziune socială, reziliență instituțională, fonduri pentru copii și tineri (Next Generation).