Parlamentul a adoptat proiectul USR „Vreau să plătesc taxe online”

Instituțiile publice vor fi obligate să accepte și plata online a impozitelor, taxelor, tarifelor, amenzilor și a altor obligații, după ce proiectul inițiat de deputații USR Brian Cristian și Viorel Băltărețu a fost adoptat de Parlament. Odată promulgată legea și odată implementat sistemul electronic de plată, cetățenii vor avea acces la beneficiile tehnologiei moderne, ceea ce înseamnă pentru ei economie de timp și de resurse. Cu alte cuvinte, mai puțină birocrație pentru românii plătitori de impozite și taxe. În plus, plata online a taxelor va contribui substanțial la o colectare mai rapidă și eficientă a taxelor și impozitelor.

Cum este posibil ca, în 2022, una dintre țările care se află pe primele locuri la procentul absolvenților în IT și la viteza de descărcare a datelor să se afle pe ultimele locuri din Europa când vine vorba de servicii publice digitale? Ce înseamnă acest lucru în viața de zi cu zi? Înseamnă români care stau la cozi de trei ori pentru același lucru. Prima dată, să ia bon de ordine. A doua oară, să plătească, iar a treia oară să primească chitanța. Prin proiectul adoptat astăzi, toate instituțiile publice și toți furnizorii de servicii de utilitate publică vor fi obligați să accepte plata taxelor, amenzilor, tarifelor și online. Am făcut un pas important pentru modernizarea țării. Urmează implementarea, astfel încât de la o medie de 30% să ajungem la 100% unități administrativ-teritoriale înrolate pe ghiseul.ro sau alte platforme online de plată”, declară deputatul USR Brian Cristian.

Într-un moment în care încrederea în statul român e la cote minime și grijile cotidiene abundă, e deosebit de important să luăm măsuri pentru a crește calitatea vieții românilor. Legea Vreau să plătesc taxe online e o asemenea măsură simplă, dar cu efecte benefice, atât pentru români, cât și pentru optimizarea colectării taxelor. Mă bucur că, deși lupta cu birocrația bate pasul pe loc, am reușit să obținem o majoritate parlamentară care susține această măsură de debirocratizare și eficientizare a administrației publice”, declară deputatul USR Viorel Băltărețu.

Proiectul USR adoptat astăzi modifică și completează OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, introducând obligația operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituțiilor și autorităților publice de a accepta, pe lângă plata fizică cu carduri de debit, de credit sau preplătite, și plata online.

După promulgarea legii și intrarea ei în vigoare, Ministerul Finanțelor și Ministerul Cercetării au la dispoziție 60 de zile pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 193/2002. Autoritățile și instituțiile publice, precum și furnizorii de servicii de utilitate publică au, la rândul lor, un termen de 6 luni pentru a implementa sistemul electronic modern de plată la distanță.

Potrivit unei analize realizate de deputatul USR Mihai Botez la începutul anului 2022, Bucureștiul se situează pe primul loc într-un top rezultat după gradul de înrolare pe platforma ghiseul.ro. Locurile următoare sunt ocupate de Ilfov (98% din UAT-uri înrolate), Harghita (79%), Tulcea (75%), Sibiu (55%) și Brașov (50%).

La coada clasamentului se situează județele Brăila și Olt (7%), Mehedinți (8%), Teleorman (10%), Giurgiu și Sălaj (11%).

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult