Parlamentarii USR PLUS au vizitat arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni

O delegație parlamentară USR PLUS a vizitat, joi, arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) de la Popești-Leordeni, fiind prima vizită de acest fel de după constituirea acesteia, în anul 2005.

Vizita a fost inițiată de Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Au participat deputații Alin Apostol, Cristian Seidler, Oana Cambera, Denisa Neagu, Diana Stoica, Daniel Blaga, Brian Cristian, Emanuel Ungureanu, Iulian Lorincz, Radu Ciornei, Beniamin Todosiu și senatorul Vicol Costel. De asemenea, a participat Iulia Popovici, secretar de Stat în Ministerul Culturii.

A fost prima vizită a unei delegații a Parlamentului României în arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni după constituirea acesteia, în anul 2005. Doar doi demnitari ai statului român – președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis – au vizitat în trecut arhiva CNSAS de la Popești-Leordeni.

A fost o incursiune apăsătoare într-un trecut dureros nu tocmai așa de îndepărtat. Am avut parte de o adevărată lecție despre libertate, dar și despre pierderea ei. Dosarele CNSAS sunt dovada palpabilă a existenței unei istorii negre a României. Un mecanism de control și terorizare a oamenilor născut în laboratoarele regimului comunist. Orice detaliu - fie el cât de mic, cât de intim - era raportat sistematic pe o coală de hârtie. O viață de om, redusă la zeci sau sute de pagini. E important să ne cunoaștem istoria și nu trebuie să permitem să se repete atrocitățile din timpul comunismului”, declară Cristina Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Putem spune că am încheiat o vizită istorică la arhiva CNSAS și suntem șocați că, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție și la 15 ani de la înființarea arhivei, mai există încă mari instituții ale statului român - SRI, SIE, Armata Română, Inspectoratele județene de poliție (MAI) - care nu au predat toată arhiva pe care o dețin către CNSAS. Ne-a surprins și faptul că uriașa arhivă de la Popești-Leordeni – 27 de kilometri liniari de arhivă - este gestionată de doar 20 de oameni. În timp ce arhiva Armatei e gestionată de 500 de oameni, iar arhiva similară din Germania este gestionată de 6.000 de oameni”, declară deputatul USR PLUS Iulian Bulai.

Vizita delegației parlamentare a USR PLUS este doar prima etapă într-un demers mai amplu, care vizează cunoașterea temeinică a trecutului totalitar și transparentizarea informației din arhiva fostei Securități, ambele fiind indispensabile pentru consolidarea democrației și a statului de drept în România.

USR PLUS va iniția mai multe modificări legislative, plecând de la constatarea că, pentru a funcționa eficient, CNSAS are nevoie de mai mulți angajați și de spații extinse de depozitare, implicit de mai multă susținere financiară.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult