Parlamentarii USR au depus un pachet legislativ pentru combaterea plagiatelor

Parlamentarii USR Ștefan Pălărie, Simona Spătaru și Cristian Seidler au depus 3 inițiative legislative care vor scoate plagiatele la lumină, prin asigurarea transparenței în ceea ce privește accesul la lucrările de doctorat.

Pachetul de modificări legislative prevede că:

  1. teza de doctorat se transmite către Biblioteca Națională a României, atât în format fizic, cât și digital; teza trebuie pusă la dispoziția publicului în termen de 30 de zile; Ministerul Educației este obligat să posteze teza de doctorat pe site-ul său oficial.
  2. Se introduc amenzi foarte mari pentru cei care nu trimit tezele către Biblioteca Națională, 5.000 de lei pentru persoane fizice și 10.000 de lei pentru persoane juridice;
  3. se elimină sporul la salariu pentru doctorat în cazul tezelor care nu au nicio legătură cu domeniul de încadrare, sau se înlocuiește cu sumă fixă, întrodusă în salariul de bază, în cazul în care aceasta este relevantă domeniului de încadrare.

Simona Spătaru: “După inițiativa legislativă prin care am propus împiedicarea retragerii voluntare a titlului de doctor, astfel încât cei care au plagiat să poată fi în continuare trași la răspundere, susținem azi măsuri care să ajute la transparența lucrărilor de doctorat și posibilitatea consultării acestora de către toți cei interesați.”

Prima inițiativă legislativă prevede obligativitatea transmiterii tezei de doctorat către Biblioteca Națională a României, atât în format fizic, cât și digital. Ministerul Educației va avea, de asemenea, obligația de a posta teza de doctorat pe site-ul său oficial. Biblioteca Națională va trebui să pună la dispoziția oricărui cetățean, conform regimului liberului acces la informații publice, textul lucrării, în termen de 30 de zile.

Ștefan Pălărie: “Acesta este un test al adevărului pentru clasa politică, dacă va susține sau va respinge pachetul legislativ, dacă se va plasa de partea plagiatorilor sau de partea corectitudinii. Acum vom vedea dacă PNL, PSD și UDMR sunt partide, într-adevăr, capturate de plagiatori.”

A doua inițiativă introduce amenzi foarte mari pentru cei care nu trimit tezele către Biblioteca Națională, și anume maximum 5.000 de lei pentru persoane fizice și maximum 10.000 de lei pentru persoane juridice. Toate tezele vor trebui digitalizate în termen de maximum 18 luni de la intrarea în vigoare a inițiativei.

A treia inițiativă elimină sporul la salariu pentru doctorat. Ministerul Muncii estimează că peste 30.000 de persoane beneficiază de acest tip de spor. Există, însă, două situații care vor fi reglementate diferit. În cazul persoanelor care activează în domeniul învățământului universitar sau în domeniul cercetării, propunem eliminarea sporului și înlocuirea lui cu o creștere a salariului de bază. În cazul tuturor celorlalte persoane, care primesc bani în plus doar pentru simplul fapt că au doctorat deși subiectul tezei nu are nicio legătură cu activitatea pentru care este salarizată persoana, sporul este complet eliminat.

Cristian Seidler: “Este evidentă protecția politică de care beneficiază, în prezent, plagiatorii, în Parlament și în Guvern. Sunt cel puțin suspecte ultimele tentative ale PNL-PSD-UDMR de a spăla plagiatele prin amendamente introduse pe furiș în legi care tratează cu totul și cu totul alte subiecte. Datorită presiunii USR, a presei și a societății civile, din fericire, planul lor nu a fost dus până la capăt”

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult