Parlamentari USR, inițiativă legislativă anti-plagiat, care să nu mai permită renunțarea voluntară la titlul de doctor

Mai mulți parlamentari USR, la inițiativa senatoarei Simona Spătaru, au depus o inițiativă legislativă anti-plagiat, care să elimine posibilitatea renunțării voluntare la titlul de doctor.  Semnatarii acesteia sunt: Simona Spătaru, Anca Dragu, Ștefan Pălărie, Irineu Darău, Silvia Dinică, Filip Havârneanu, Brian Cristian, Andrei Miftode, Liviu Toda.

”USR consideră că obținerea titlului de doctor trebuie să fie o dovadă a înaltei calități a sistemului de educație românesc, cu implicații importante pe termen lung pentru piața muncii și cu efecte evidente în menținerea încrederii în eficiența și probitatea sistemului de educație”, spune senatoarea USR Simona Spătaru.

Anca Dragu, Președinta Senatului: ”Prin această inițiativă, USR urmărește să scoată la suprafață impostura academică ascunsă sub preș. Renunțarea voluntară la titlul de doctor creează premisele ca plagiatorii să nu răspundă în fața legii și să nu returneze sumele de bani încasate ilegal.”

Inițiativa parlamentarilor USR abrogă alin. (71) și (72) ale Art. 168 din Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel încât cadrul legal să creeze premisele ca cel care plagiază să răspundă în fața legii, nu să se sustragă de la sancțiunile aplicabile.

Inițiatorii consideră că prin eliminarea opțiunii de renunțare voluntară la acest titlu se asigură prestigiul și încrederea în privința instituțiilor și persoanelor care coordonează și, respectiv, urmează o școală doctorală și obțin titlul de doctor.

”OUG 94/2014, cel care a introdus posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, a fost o inițiativă a Ministerului Educației, semnată de Sorin Câmpeanu, care și-a propus să mai dea un colac de salvare celor prinși cu mâța în sac, adică celor care au plagiat munca altor oameni, pentru ca apoi să se bucure de foloase necuvenite: funcții de profesori universitari, sporuri de doctorat, acces în funcții publice condiționate. Inițiativa de astăzi elimină această rușinoasă formă de renunțare la titlul de doctor obținut prin plagiat. Îl invităm public și pe domnul ministru Cîmpeanu să semneze alături de noi această inițiativă pentru a readuce educația din România în afara oricărei suspiciuni de fraudare a sistemului doctoral”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

Modificarea introdusă în Legea educației naționale, prin Ordonanţa de urgenţă 94/2014, care prevede posibilitatea de renunțare voluntară la titlul de doctor, afectează atât imaginea, cât și activitatea structurilor cu atribuții în  analizarea suspiciunilor legate de plagiat conducând la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunțare la titlu.

 “Titlul de doctor este asociat, în România ultimilor ani, mai mult cu dubii și ridicat din sprânceană, decât cu respect și competențe demonstrate. Rândurile doctoranzilor și doctorilor care au muncit și muncesc pentru titlurile respective sunt îngroșate flagrant de impostori care, prin pârghii de ei știute și ajutați de punctele de corupție din sistem, primesc doar beneficiile, fără a depune și munca necesară sau a avea și competențele implicite. Punem punct posibilității de eschivă a oricărei persoane suspecte, prin propunerea de anulare a renunțării voluntare, imediate, la titlul de doctor și acoperim una dintre multele vulnerabilități ce țin de integritate, din sistemul educațional” susține deputatul USR Andrei Miftode.

Pe parcursul doctoratului, studentul-doctorand are o serie de beneficii începând cu gratuitatea învățământului, accesarea unor resurse educative excepționale samd. În același timp, conducătorii de doctorat primesc sporuri de până la 1% pentru fiecare student-doctorand.

După obținerea acestui titlu, posesorul beneficiază de un statut academic special, vechime în muncă și spor salarial, potrivit legii.

Senatorul USR Irineu Darău: “Fără integritate pur și simplu nu există sistem de învățământ funcțional și credibil. Nu putem tolera frauda tocmai în educație, unde ar trebui să oferim modele pentru elevi, pentru studenți și pentru întreaga societate. Deloc întâmplător, prin OUG 94 de la finalul anului 2014, cuplul Ponta-Câmpeanu a deschis o poartă largă de scăpare pentru ‘doctorii’ suspectați de fraudă intelectuală: renunțarea voluntară și unilaterală la titlul de doctor. Astfel, în cazul unui proces în instanță, plagiatorii și trișorii au o cale simplă de a fugi de orice răspundere. Titlurile de doctor, fără vreo garanție privind integritatea academică și fără vreo răspundere în caz de fraudare, duc la decredibilizarea întregului sistem de învățământ superior, inclusiv pe plan internațional. Nu putem tolera astfel de slăbiciuni sistemice care acoperă frauda și care duc, astfel, în derizoriu munca doctoranzilor și doctorilor onești“.

 

Curtea Constituțională a României a precizat, în DECIZIA nr. 624 din 26 octombrie 2016:

„În condiţiile în care legea prevede retragerea titlului de doctor ca sancţiune pentru nerespectarea standardelor prevăzute pentru elaborarea ei, inclusiv pentru plagiat, în cazul renunţării voluntare la titlul de doctor, noile dispoziţii nu fac altceva decât să încurajeze un comportament neonest, ilicit, într-un domeniu care ar trebui să fie caracterizat de rigoare, profesionalism şi probitate etică. (...) Apare cu evidenţă faptul că legea creează premisele ca persoane suspectate de obţinerea titlului de doctor prin fraudarea procedurilor legale să preîntâmpine aplicarea unei sancţiuni renunţând voluntar la titlu. (...) Conduita ilicită de însuşire, integrală sau parţială, a unei lucrări ştiinţifice, creaţie a altei persoane, şi prezentată drept creaţie personală (...) va rămâne, aşadar, nesancţionată în virtutea dispoziţiilor legale care prevăd renunţarea voluntară la titlu.”

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult