Organizațiile locale USR din Mangalia și Contanța lansează campania: „Uniți salvăm Pădurea Comorova“

USR Constanța și USR Mangalia au demarat campania „Uniți, salvăm Pădurea Comorova“, strângerea de semnături pentru trecerea Pădurii Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia, în cea publică și, ulterior, în domeniul silvic.

Pentru salvarea unicei păduri de pe litoralul românesc este nevoie 1.651 de semnături, 5% din registrul electoral al Mangaliei. Începând de duminică, 10 aprilie, în fiecare weekend, membrii USR vor fi în stradă pentru a-i convinge pe cetățenii din Mangalia să semneze pentru salvarea Pădurii Comorova.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: ”Cel mai mare dușman al mediului este corupția. Am văzut felul în care din cauza corupției la nivel local și național pădurea Comorova a început să dispară. Așa-zisul proiect de transformare a unei bucăți din Pădurea Comorova în parc cu ajutorul fondurilor europene este o minciună, căci Uniunea Europeană nu va da niciodată bani pentru ca arborii să fie tăiați, indiferent de cuvintele frumoase în care un politician român încearcă să îmbrace ceea ce este o crimă împotriva naturii. Cu siguranță Uniunea Europeană va merge mai departe cu proiectul Procurorului Verde European, o inițiativă care ne aparține.”

Inițial, după împădurirea făcută de Regele Carol I, pădurea Comorova avea 855 de hectare din care mai există doar 395 de hectare în proprietatea municipiului Mangalia. Actualul statut juridic a permis defrișările masive din anii trecuți și acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari.

Stelian Ion, deputat USR: ”Aceasta este realitatea: toate partidele de până acum – PSD, PNL, UDMR - au pus umărul la această distrugere. În Mangalia, PSD și PNL  au făcut tot posibilul să pună la dispoziția rechinilor imobiliari această pădure. USR luptă pentru protecția mediului în Parlament prin toate mijloacele de care dispune, prin proiecte de lege și contestații la CCR. Multe dintre nenorocirile și distrugerile realizate împotriva mediului se fac cu complicitatea agențiilor, cu complicitatea funcționarilor care ar trebui să aibă grijă de mediu. Nu poți susține că vrei să protejezi pădurea defrișând-o parcelă cu parcelă. Între timp, propunerea USR privind DNA-ul Pădurilor a fost îngropată de actuala coaliție de guvernământ, cu ajutor din partea CCR.”

Primăria Mangalia a anunțat că intenționează să amenajeze un parc pe o suprafață de 201 de hectare din pădure – proprietate privată - prin accesarea de fonduri europene. Pe lângă o serie de neclarități în documente și modul în care sunt prezentate suprafețele, experiența primarului Radu Cristian în atragerea de fonduri europene este un eșec: Parcul Evergreen și Aleea Teilor, au fost singurele proiecte cu finanțare europeană din mandatele sale, ambele fiind pierdute și plătite din bugetul orașului.

 Semiran Abdurefi, președintă filiala USR Mangalia: ”Noi dorim ca tot ce este în proprietatea privată să se reîntoarcă, prin această inițiativă cetățenească, în proprietatea publică a municipiului Mangalia și apoi in cadrul fondului forestier național. Pădurea de la Comorova este o pădure de interes național și toți locuitorii Mangaliei știu ce reprezintă ea. Nu vom asista neputincioși la încercările unora de a ne minți în față, de a ignora nenumăratele cereri de informații pe care le-am transmis. Vom fi în stradă și vom cere locuitorilor Mangaliei să spună NU acestui asalt asupra naturii și mediului înconjurător. Dezvoltarea locală și turismul se pot face și împreună cu natura, nu numai distrugând-o”.

Strângerea de semnături din campania „Uniți salvăm Pădurea Comorova“ reprezintă și un prilej de conștientizare a importanței pe care pădurea o are pentru județul Constanța, atât din perspectiva protejării mediului înconjurător, cât și din punct de vedere istoric.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult