Organizațiile locale USR din Mangalia și Contanța lansează campania: „Uniți salvăm Pădurea Comorova“

USR Constanța și USR Mangalia au demarat campania „Uniți, salvăm Pădurea Comorova“, strângerea de semnături pentru trecerea Pădurii Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia, în cea publică și, ulterior, în domeniul silvic.

Pentru salvarea unicei păduri de pe litoralul românesc este nevoie 1.651 de semnături, 5% din registrul electoral al Mangaliei. Începând de duminică, 10 aprilie, în fiecare weekend, membrii USR vor fi în stradă pentru a-i convinge pe cetățenii din Mangalia să semneze pentru salvarea Pădurii Comorova.

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: ”Cel mai mare dușman al mediului este corupția. Am văzut felul în care din cauza corupției la nivel local și național pădurea Comorova a început să dispară. Așa-zisul proiect de transformare a unei bucăți din Pădurea Comorova în parc cu ajutorul fondurilor europene este o minciună, căci Uniunea Europeană nu va da niciodată bani pentru ca arborii să fie tăiați, indiferent de cuvintele frumoase în care un politician român încearcă să îmbrace ceea ce este o crimă împotriva naturii. Cu siguranță Uniunea Europeană va merge mai departe cu proiectul Procurorului Verde European, o inițiativă care ne aparține.”

Inițial, după împădurirea făcută de Regele Carol I, pădurea Comorova avea 855 de hectare din care mai există doar 395 de hectare în proprietatea municipiului Mangalia. Actualul statut juridic a permis defrișările masive din anii trecuți și acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari.

Stelian Ion, deputat USR: ”Aceasta este realitatea: toate partidele de până acum – PSD, PNL, UDMR - au pus umărul la această distrugere. În Mangalia, PSD și PNL  au făcut tot posibilul să pună la dispoziția rechinilor imobiliari această pădure. USR luptă pentru protecția mediului în Parlament prin toate mijloacele de care dispune, prin proiecte de lege și contestații la CCR. Multe dintre nenorocirile și distrugerile realizate împotriva mediului se fac cu complicitatea agențiilor, cu complicitatea funcționarilor care ar trebui să aibă grijă de mediu. Nu poți susține că vrei să protejezi pădurea defrișând-o parcelă cu parcelă. Între timp, propunerea USR privind DNA-ul Pădurilor a fost îngropată de actuala coaliție de guvernământ, cu ajutor din partea CCR.”

Primăria Mangalia a anunțat că intenționează să amenajeze un parc pe o suprafață de 201 de hectare din pădure – proprietate privată - prin accesarea de fonduri europene. Pe lângă o serie de neclarități în documente și modul în care sunt prezentate suprafețele, experiența primarului Radu Cristian în atragerea de fonduri europene este un eșec: Parcul Evergreen și Aleea Teilor, au fost singurele proiecte cu finanțare europeană din mandatele sale, ambele fiind pierdute și plătite din bugetul orașului.

 Semiran Abdurefi, președintă filiala USR Mangalia: ”Noi dorim ca tot ce este în proprietatea privată să se reîntoarcă, prin această inițiativă cetățenească, în proprietatea publică a municipiului Mangalia și apoi in cadrul fondului forestier național. Pădurea de la Comorova este o pădure de interes național și toți locuitorii Mangaliei știu ce reprezintă ea. Nu vom asista neputincioși la încercările unora de a ne minți în față, de a ignora nenumăratele cereri de informații pe care le-am transmis. Vom fi în stradă și vom cere locuitorilor Mangaliei să spună NU acestui asalt asupra naturii și mediului înconjurător. Dezvoltarea locală și turismul se pot face și împreună cu natura, nu numai distrugând-o”.

Strângerea de semnături din campania „Uniți salvăm Pădurea Comorova“ reprezintă și un prilej de conștientizare a importanței pe care pădurea o are pentru județul Constanța, atât din perspectiva protejării mediului înconjurător, cât și din punct de vedere istoric.

Alte stiri

Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult
Senatorul USR Sebastian Cernic avertizează că PSD pune în pericol fondurile europene pentru fermierii români
Senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul comisiei de Agricultură din Senat, trage un semnal de ...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă: USR depune o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Câmpeanu
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a criticat astăzi mai mulți miniștri ai actualului ...
Vezi mai mult
Coaliția plagiatorilor respinge propunerea USR de introducere a sporului de doctorat în salariul de bază
Coaliția plagiatorilor a respins inițiativa legislativă a deputatului USR Cristian Seidler care î...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR, trei noi inițiative legislative pentru îmbunătățirea sistemului educațional
Senatorii Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Irineu Darău și deputații Mihai Polițeanu și Andrei Mift...
Vezi mai mult
USR contestă majorările salariale ale demnitarilor la CCR
USR a depus miercuri, 8 iunie, două sesizări la Curtea Constituțională care vizează proiectele de...
Vezi mai mult
Inițiativă USR de transparentizare a Consiliului de Export, adoptată de Senat
Plenul Senatului a adoptat, astăzi, o propunere legislativă pentru transparentizarea intereselor ...
Vezi mai mult