Octavian Berceanu

Pasiunea mea este mediul, adică protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții. Din 1999 conduc șantiere de reconstrucție ecologică, precum Copșa Mică. În ultimii 20 de ani am împădurit mii de hectare de terenuri defrișate, am organizat sute de acțiuni de prindere a celor care tăiau ilegal pădurile sau împușcau animalele pentru divertisment.

Unul din proiectele mele este Pădurea București, prima pădure urbană născută după revoluție. Sunt consilier USR pentru Comisia de mediu și Comisia ape, păduri, pescuit și fond cinegetic ale Senatului, precum și consilier general al Consiliului General al Municipiului București.

Munca mea politică în Parlamentul European va fi și reîmpădurirea României cu 300.000 hectare, aducerea a 100.000 de locuri de muncă noi și 5 miliarde de euro ai Uniunii Europene. Industria extractivă este sursa pentru forța de muncă prin conversia profesională, cele 2,5 milioane de terenuri degradate ne așteaptă, împreună cu banii Uniunii Europene.
Mai mult, calitatea aerului din România impune acțiuni ferme la Bruxelles și lideri politici cu expertiză. Dacă sunt suflet din USR este pentru că putem avea echipa cea mai performantă din Europa de est care să devină vârful de lance în politica europeană pentru mediu. Experiența acumulată în teren Romsilva, apoi în managementul sustenabil al pădurilor private și ulterior împreună cu cele mai mari organizații de mediu din lume, precum Greenpeace, sunt un plus de valoare pe care îl ofer USR-ului pentru leadership-ul politicilor de mediu, la nivel național și internațional.

Am un vis care, în mare măsură, s-a împlinit. Europa și-a schimbat total paradigma politică și privește calitatea vieții ca pilonul central în jurul căruia se dezvoltă economia UE. Principalele provocări pentru continent sunt diminuarea efectelor schimbărilor climatice.
USR are membri cu multiple calități, care înțeleg paradigma politică a viitorilor ani, pot să conducă echipe internaționale, precum comisiile din Parlamentul European.