Oana Özmen: „Este important să încurajăm utilizarea materialelor de construcție prietenoase cu mediul și să identificăm soluțiile legislative pentru implementarea Strategiei la nivel național privind eficiența energetică a clădirilor”

Oana-Marciana Özmen, deputat USR PLUS, secretar în Comisia pentru Industrii și Servicii, împreună cu domnul Sándor Bende, deputat UDMR, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii, a organizat, joi, conferința „Eficiența energetică – Provocare pentru anul 2021”.

În cadrul dezbaterii, ne-am propus identificarea soluțiilor legislative privind aplicarea Legii 121 /2014 cu modificările ulterioare, a  Strategiei la nivel național  privind eficiența energetică a clădirilor, astfel cum a fost aprobata prin Hotărârea de Guvern nr. 1034/2020 corelată cu Directiva UE 2018/844 de modificare a Directivei 210/31/UE privind performanța energetică a clădirilor.

Temele propuse pentru astăzi au rezultat în urma discuțiilor purtate cu asociațiile din domeniul eficienței energetice. Am considerat că este necesar să reunim opiniile specialiștilor și decidenților politici la aceeași masă, în cadrul acestei dezbateri, astfel încât programul de reabilitare energetică a clădirilor să poată fi implementat cât mai eficient. Ne propunem modificarea și completarea legislației în materie privind categoriile de clădiri și beneficiari care se califică pentru a intra în programul de reabilitare energetică a clădirilor”, a declarat deputata USR PLUS Oana Ozmen.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul: domnul Radu Dudău – co-fondator și director Energy Policy Group (EPG), domnul Alexandru Maximescu - vicepreședinte OMV PETROM , domnul István-Loránt Antal – președinte Comisia pentru Energie a Senatului, domnul Ștefan Toga - președintele AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), domnul Neculai Tănase - Secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, doamna Raluca Teodosiu - director Departament Eficiență Energetică (Professional Engineering Solutions), doamna Mladin Emilia – AAECR, domnul Horia Petran - președinte Cluster pRO-nZEB, domnul Juergen Raizner – președintele Centrului de Transfer Est-Vest Steinbeis, domnul Bărbuț Cornel - CEO Vegacomp Consulting, domnul Mihai Tudorancea - Managing Director TUDCONSULT și Aitor Aguirregabiria - reprezentant AVANGRID.

A fost subliniată, în cadrul discuțiilor, necesitatea implicării autorităților locale ca principali piloni în utilizarea eficientă a fondurilor europene în folosul comunităților lor și ridicarea la nivel de conștientizare publică a nevoii și beneficiilor pe care eficientizarea energetică a clădirilor o poate aduce în cadrul gospodăriilor oamenilor. Au fost identificate anumite lacune normative care trebuie corelate și actualizate.

Eficiența energetică are o contribuție semnificativă la creșterea competitivității economice, la crearea de locuri de muncă, la creșterea suportabilității facturilor energetice pentru populație. De asemenea, este un factor decisiv în combaterea schimbărilor climatice și a încălzirii globale. De aceea, este important să încurajăm utilizarea materialelor de construcție prietenoase cu mediul și să identificăm soluțiile prin care atât constructorii, cât și beneficiarii să fie încurajați să utilizeze diferite materiale cum ar fi vata minerală, bazaltică sau lâna în renovarea fațadelor”, a declarat Oana Özmen.

Discuțiile pe această temă vor continua.

Alte stiri

Senatul a votat inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române
Plenul Senatului a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă depusă de mai multi par...
Vezi mai mult
USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili
Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Per...
Vezi mai mult
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” sesizează nereguli uriașe în organizarea alegerilor parțiale de la Bragadiru
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune mai multe sesizări împotriva Primăriei Bragadiru, a...
Vezi mai mult
Dezbatere USR PLUS: „Piața de capital din România – Prezent și viitor”
Parlamentarii USR PLUS au organizat, joi, o dezbatere pe tema pieței de capital din România, cu p...
Vezi mai mult
Vot USR PLUS pentru ca lucrătorii în cariere și termocentrale să se poată pensiona în condiții echitabile
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de ...
Vezi mai mult
Candidații USR PLUS la alegerile locale parțiale din 27 iunie
„Fără hoție la Primărie” este misiunea pe care continuăm să ne-o asumăm. Candidații USR PLUS la a...
Vezi mai mult
USR PLUS, singurul partid care susține reexaminarea legii ce vizează educația pentru sănătate
USR PLUS este singurul partid parlamentar care susține reexaminarea legii care vizează și educați...
Vezi mai mult
Senatorul USR PLUS de Iași Cristi Berea, inițiativă legislativă de înăsprire a pedepselor pentru evaziune fiscală
Senatorul USR PLUS de Iași Cristi Berea a depus o inițiativă legislativă pentru înăsprirea pedeps...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!