Oana Ozmen – vizită în două școli bucureștene care implementează conceptul nZEB

Deputata USR PLUS Oana Ozmen a participat la evenimentul „nZEB Roadshow Romania”, organizat de clusterul pRO-nZEB împreună cu INCD URBAN-INCERC în data de 14.07.2021. În cadrul proiectului The nZEB Roadshow a fost organizată prima „Săptămână nZEB’’.

Cu acest prilej, Oana Ozmen a vizitat două școli din Sectorul 6, Școlile Gimnaziale nr. 197 și nr. 117, într-un tur ghidat privind soluții de instalații pentru reducerea consumului, îndreptate către standardul nZEB (clădiri cu un consum 0 de energie) în incinta școlilor.

Activitățile incluse în „săptămâna nZEB” au fost adresate mai multor categorii și grupuri de interes, cu precădere din domeniile profesioniștilor în nZEB, dar și administrațiilor publice (centrale și locale) sau cetățenilor interesați să locuiască pe viitor într-un mediu sănătos.

„În cadrul Școlii nr. 197, am fost impresionată de rezultatele lucrărilor de consolidare și ale celor efectuate în direcția eficientizării energetice. Fiecare clasă funcționează cu sistem de încălzire pe recuperator de căldură. Tipul de produs ales permite functionarea acestuia în condiții de temperaturi scăzute, până la -15 sau -20 grade, fără sa fie necesară preîncălzirea. De asemenea, am apreciat fiecare detaliu conectat în direcția eficienței energetice și ales pentru a asigura o bună coordonare și o integrare sinergică a tuturor elementelor: ferestrele păstrează coeficientul de căldură și sunt prevăzute cu măsuri de siguranță astfel încât geamurile să poată fi supervizate pentru a fi deschise, cu scopul de a educa elevi și profesorii să utilizeze optim sistemul de climatizare.

Interesantă este și soluția pe care proiectanții acestei școli au găsit-o pentru izolarea fonică a sistemului de ventilație și anume o cutie care absoarbe sunetul și zgomotul. Inițial tubulatura a fost montată complet în exteriorul tavanului, însă efectul nu a fost doar unul neplăcut de ordin estetic, dar și de poluare fonică accentuată. Prin urmare, s-a găsit o soluție care a dus la ocuparea unui spațiu mai mic și a eliminării considerabile a zgomotelor, prin mascarea parțială a tubulaturii și montare atenuator de zgomot. Deși nu este complet acoperită, o mică parte din tubulatura recuperatorului de căldură fiind lăsată la vedere, întreaga soluție oferă posibilitatea ca lucrările de mentenanță să fie efectuate în mod practic și ușor. Iar acest detaliu este unul foarte important pentru o bună funcționare pe termen lung; este de dorit ca îmbunătățirile aduse unei școli să fie de lungă durată și să fie incluse de la bun început toate scenariile problematice ce ar putea interveni în timp.

Sunt detalii esențiale care fac parte integrantă dintr-un sistem centralizat funcțional și foarte bine coordonat, un exemplu care poate fi replicat la multe alte școli din București și din țară”, a precizat Oana Ozmen.

În cadrul Școlii nr. 117, a avut loc o prezentare a șantierului și a provocărilor implementării unui astfel de proiect. Aceasta este prima școală din România care se construiește în direcția standardului nZEB, iar etapele implementării fiecărui pas din proiect sunt pline de încercări și provocări pentru echipa care s-a angajat să ducă la bun sfârșit acest proiect.

„M-am bucurat să văd că noua clădire care se construiește în incinta Școlii nr. 117 va respecta standardul nZEB, că utilizarea de vată minerală bazaltică este inclusă în planul de proiectare pentru termoizolare, dar și că sistemul de ventilație ales este unul modern, construit pe sistemul pompelor de recuperare de căldură”, a declarat deputata USR PLUS.

În plus, deputata USR PLUS a subliniat faptul că sunt necesare măsuri guvernamentale care să încurajeze utilizarea materialelor prietenoase cu mediul.

„În contextul actual mondial, prețul materialelor de construcții înregistrează în ultima vreme o fluctuație constantă, iar acest aspect este unul extrem de problematic deoarece pune în dificultate implementarea coerentă și eficientă a unui proiect. O piață a materialelor de construcții care nu prezintă predictibilitate, unde prețul este fluctuant pe perioade scurte, va genera o creștere a costurilor la finalizarea construcției unei astfel de clădiri, deoarece bugetarea inițială a planului proiectat se va confrunta, cel mai probabil, cu majorări greu de estimat”, a mai adăugat Oana Ozmen, deputată USR PLUS și membru în Comisia de Industrii și Servicii.

 

 

 

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult