Oana Ozmen: Eficientizarea energetică a clădirilor devine esențială

Oana Ozmen, deputat USR PLUS, membru în Comisia pentru industrii și servicii, atrage atenția asupra faptului că, în contextul noilor prevederi ale Planului climatic al Comisiei Europene, eficientizarea energetică a clădirilor devine esențială, însă fără o piață a construcțiilor corespunzător dezvoltată va fi dificil să punem în aplicare toate recomandările europene.

Oana Ozmen: „Începând cu a doua jumătate a anului 2020 prețul materialelor de construcții a explodat, ajungând la majorări record pentru unele produse și componente.

Cauzele sunt multiple, cea mai de impact fiind pandemia și efectele acesteia asupra economiilor lumii. Capacitățile de producție s-au redus, afectând fluxurile de transport internațional cu materiale, iar asta afectează major fluctuația prețurilor, întrucât România importă majoritatea materiilor prime pentru domeniul construcțiilor din țări precum Italia, Franța, Rusia, Turcia sau China.

În cazul anumitor materiale de construcții folosite în termoizolații prețul a crescut cu pâna la 60% și trendul este, din păcate, crescător. Astfel, se preconizează că scumpirile vor continua până cel puțin la sfârșitul acestui an.

Pe de altă parte, industria construcțiilor din România se confruntă și cu o lipsă acută a forței de muncă.  Sunt estimări conform cărora avem peste 700.000 de români care lucrează în construcții în afara granițelor, iar deficitul în țară este de câteva zeci de mii de persoane calificate, ingineri și specialiști. Oficial, avem 300.000 de lucrători în construcții. Calificarea, în domeniul construcțiilor, vine după 10-15 ani de studiu și experiență.  

Acest deficit este acoperit cu forță de muncă din afara țării din nevoia de a răspunde cererii din piața construcțiilor pe plan local. Astfel, suplimentarea numărului angajaților a fost posibil prin aducerea forței de muncă din Orient, în ceea ce privește acest domeniu. În ultimii ani, foarte mulți angajaţi români au plecat din acest sector, fie în alte ţări, fie în alte domenii, astfel că, începând cu 2019, pe şantierele din România au fost aduşi muncitori din Vietnam şi din alte state din Asia de Sud-Est.

Pentru a duce la îndeplinire proiectele de construcţii anunţate în România, va fi nevoie de o dublare a personalului din construcţii existent astăzi, ţinând cont de estimările care spun că puţin peste 300.000 de oameni au mai rămas să lucreze în țară în domeniul construcţiilor, după declanşarea pandemiei.

Cauzele acestui deficit acut de forță de muncă sunt: dispariția școlilor profesionale, lipsa alocării de resurse pentru formarea tinerilor în acest domeniu și discrepanțele salariale, motiv pentru care mulți muncitori aleg să plece în afara țării după obținerea calificării.

Lipsa forței de muncă și prețul în continuă creștere al materialelor de constructii vor determina, inevitabil, o creștere a prețului final pentru lucrările executate.

De asemenea, nu trebuie să uităm că, în lumina pactului pentru mediu și a discuțiilor purtate în cadrul UE privind certificatele verzi pentru clădirile care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, există riscul unui decalaj în cazul țărilor al cărui fond construit este  îmbătrânit.

În atenția Legislativului, și Executivului deopotrivă, se află măsuri legale care să aducă îmbunătățiri legislației în privința posibilității indexării valorii contractelor conform creșterilor segmentare de preț, pentru a nu împovăra și mai mult acest domeniu greu încercat de pandemie, la fel ca multe altele. În contextul Planului Climatic european, eficientizarea energetică devine esențială, iar fără o piață a construcțiilor optim dezvoltată va fi foarte dificil să punem în aplicare toate recomandările europene.

Avem, în egală măsură, nevoie și de măsuri legislative la nivel european care să asigure o evoluție corectă a prețurilor materialelor de construcție pe o piață aflată în cădere liberă.

Sunt convinsă că soluțiile vor veni cât mai curând și industria construcțiilor va reuși surmontarea treptată a dificultăților pe care le-a întâmpinat în această perioadă extrem de grea pentru noi toți.”

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult