Oana Țoiu, deputat USR PLUS: „Am introdus necesitatea acordului angajatorului pentru continuarea activităţii în mediul public de la 65 la 70 de ani”

Oana Țoiu, deputat USR PLUS și președintele Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților, a depus mai multe amendamente la proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare (L229/2021), proiect iniţiat de Guvern și care se află în dezbaterea Senatului.

La acest proiect am depus o serie de amendamente. Astfel, referitor la dispoziţiile din forma Guvernului, potrivit cărora “persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcţie, după caz, şi care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, iar „continuarea activităţii nu este condiţionată de acordul prealabil al angajatorului”, amendamentele formulate prevăd continuarea activităţii doar cu acordul anual al unităţii angajatoare. Aceasta întrucât un raport juridic de muncă, indiferent de tipul acestuia, presupune acordul celor două părţi care îl încheie, iar obligarea angajatorului de a continua raportul juridic de muncă doar pe baza unei simple solicitări a angajatului reprezintă o excepţie nejustificată. Mai mult, angajatorul trebuie să aibă posibilitatea de a evalua anual şi de a lua decizia, de la caz la caz, cu privire la capacitatea de continuare a activităţii angajaţilor din sistemul public după vârsta standard de pensionare, în caz contrar, riscând să rămână cu angajaţi care nu pot îndeplini cerinţele locului de munca. Susţinem posibilitatea celor aflaţi între 65 şi 70 de ani de a-și continua activitatea dacă aleg această opţiune, nu doar datorită deficitului de resursă umană calificată, ci şi pentru experienţa pe care o aduc în colectivul de lucru, dar nu ca acest lucru să se întâmple independent de calitatea muncii lor şi fără mecanisme pentru angajator de a evalua, anual, contribuţia la performanţa şi calitatea serviciilor publice”, declară Oana Țoiu.

Măsurile pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare vizate prin proiectul de Lege sunt conform Expunerii de motive (la 01.01.2020):

- 102.375 persoane cu contract de muncă/raport de serviciu cu vârsta de peste 65 ani, din care pensionari: 88.134

- 28.271 persoane cu contract de muncă/raport de serviciu cu vârsta de peste 70 ani, din care pensionari: 26.954.

Am luat act şi de observaţiile făcute de mediul academic, de directori de şcoli, de manageri de spitale, de alte instituţii publice, conform cărora proiectul de lege în forma propusă nu doar îi obligă necondiţionat să accepte prelungirea cu până la 5 ani a menţinerii în activitate a unor angajaţi, dar reduce şi plaja de opţiuni ale acestora de a încadra în muncă tineri şi intervenea semnificativ peste autonomia universitară. Am iniţiat şi depus propuneri care să rezolve aceste probleme”, mai precizează Oana Țoiu.

Amendamentele propuse au fost formulate alături de parlamentarii USR PLUS din grupul de lucru de Muncă - deputaţii Seidler Cristian-Gabriel, Berescu Monica-Elena, Rizea Cristina Camelia, senatorii Pălărie Ștefan, Darău Ambrozie-Irineu, Poteraş Cosmin-Marian, Viaşu Cosmin-Cristian - şi îmbunătăţite în dezbaterile cu celelalte grupuri parlamentare, în cadrul şedinţei Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului.

Dezbaterea va continua în cadrul Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială şi în plenul Senatului şi, ulterior, în Camera Deputaţilor, şi aşteptăm sugestiile şi observaţiile dumneavoastră la adresa de e-mail [email protected]

Alte stiri

Clotilde Armand, primarul USR al sectorului 1, organizează un maraton de vaccinare în weekend, la centrul Romexpo
Clotilde Armand, primarul USR al sectorului 1, anunță organizarea unui maraton al vaccinării, la ...
Vezi mai mult
Radu Mihail, apel pentru parlamentari: Dați astăzi un vot pentru ca România să aibă un guvern funcțional acum.
Senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a adresat un apel parlamentarilor să treac...
Vezi mai mult
Dezbatere națională în premieră organizată de deputatul USR Adrian Giurgiu
Deputatul USR de Mureș, Adrian Giurgiu, a marcat o premieră în România, la Comisia pentru mediu ş...
Vezi mai mult
Programul de guvernare și lista de miniștri a cabinetului Dacian Cioloș
Biroul Național al USR și Comitetul Politic al partidului au agreat, duminică, lista de miniștri...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!