Oana Murariu, deputat USR PLUS: „Întărirea procedurii medierii va aduce avantaje cetățenilor și va reduce munca judecătorilor”

Reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai instituțiilor din sistemul de Justiție din România, asociații de profil, specialiști români și străini au dezbătut, în cadrul mesei rotunde „Medierea – soluție pentru degrevarea instanțelor de judecată”, organizată de Oana Murariu, deputat USR PLUS, cele mai bune soluții pentru promovarea procedurii de mediere în România.

Printre cele mai importante propuneri se numără introducerea unei ședințe de mediere obligatorie într-un anumit tip de cauze, cum ar fi cauze de dreptul familiei sau litigii privind consumatorii, care s-ar putea rezolva facil prin mediere, pe model italian, într-o formulă compatibilă cu principiul dreptului de acces la justiție, iar apoi extinderea treptată a domeniului de aplicare. În cazul în care nu s-ar urma medierea, nu s-ar anula procesul, ci doar s-ar amâna în vederea îndeplinirii procedurii. O altă soluție o reprezintă extinderea ajutorului public judiciar pentru a acoperi această procedură. De asemenea, o măsură propusă se referă la organizarea centrelor de mediere în subordinea sau coordonarea Ministerului Justiției.

Această dezbatere ne oferă un punct de pornire pentru întărirea procedurii de mediere, o soluție cheie pentru degrevarea instanțelor din România, dar și pentru reducerea considerabilă a duratei unui proces, astfel încât cetățeanul să nu mai piardă ani în instanță. Este nevoie, însă, de voință și viziune pe termen lung pentru a urma toate etapele, de la culegerea de date și implementarea unei perioade de testare și până la îmbunătățirea cadrului legal și operațional. O colaborare permanentă între parlamentari, specialiști ai Ministerului Justiției, mediatori, judecători, avocați etc. va asigura transpunerea celor mai bune măsuri în ceea ce privește medierea în România”, a declarat Oana Murariu, deputat USR PLUS.

Comparativ cu alte state, românii apelează foarte rar la procedura medierii, deși succesul ei este de peste 90%, în țările în care este aplicată.

În Italia, unul dintre statele model în ceea ce privește procedura medierii, peste 85% dintre procese presupun o primă ședință de mediere, iar numărul proceselor a scăzut semnificativ în ultimii ani. În același timp, un procent de 70-80% dintre mediatorii italieni acreditați sunt juriști și, în aproximativ 90% din cazurile de mediere, clienții sunt reprezentați de un avocat.

Soluția pentru un cadru legal funcțional al medierii nu mai este o chestiune de opinie. Acum avem date statistice pe care nu le aveam în urmă cu 20 de ani. Modelul italian opt-out şi-a dovedit eficiența, motiv pentru care a fost extins de Parlamentul italian chiar luna aceasta”, a declarat Leonardo D’Urso, consilier științific pe subiectul medierii al Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției din cadrul Consiliului Europei.

Avem premisele pentru ca dialogul pe tema medierii să continue în cadrul grupului de lucru format la Ministerul Justiției în vederea degrevării instanțelor de judecată, urmând ca, ulterior, să fie stabilite noi dezbateri și cu ceilalți factori implicați.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult