Noi acțiuni de susținere față de Ucraina

Acțiunile de susținere față de Ucraina au continuat și în acest weekend.

Primarii USR Elena Lasconi și Allen Coliban au susținut apelul Eurocities și al Asociației Municipiilor din România (AMR) și au adus un omagiu victimelor războiului, organizând adunări în fața primăriilor, iar primarul Clotilde Armand a încărcat și trimis, sâmbătă, primul TIR cu ajutoarele donate la centrul din Piața Amzei spre Kiev.

De asemenea, europarlamentarul USR Vlad Botoș a anunțat, sâmbătă, primele trei zboruri care au transportat ajutoarele colectate în Memmingen, Germania, către România, cu sprijinul companiei aeriene, Wizzair. Acțiunea va continua de săptămână viitoare.

"Deși a fost cumplit de frig, câteva zeci de câmpulungeni au venit în fața Primăriei. Și asta nu e puțin lucru. Suntem singurul oraș din Argeș care și-a arătat solidaritatea cu Ucraina și care a adus un omagiu victimelor războiului.

Deși suntem singurii din Argeș,  ne numărăm printre sutele de primării respectabile din lume care au susținut apelul Eurocities și AMR. Este vorba despre Marsilia, Nisa, Roma, Rotterdam, Florența", a declarat primarul Municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi (imagini, aici).

Aceeași acțiune a avut loc și la Brașov, care "a răspuns pozitiv apelului primarului Florenței, președintele EuroCities, prin care orașele Europei își arată susținerea față de Ucraina și lupta ei pentru libertate", a scris primarul Allen Coliban pe Facebook. 

„Câteva sute de oameni s-au adunat azi în fața Primăriei Brașov pentru a-și arăta solidaritatea față de poporul Ucrainean.

Le mulțumesc tuturor pentru prezență, empatie și implicare!”, a afirmat primarul Brașovului, Allen Coliban (detalii, aici).

De asemenea, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat trimiterea primului tir cu ajutoare spre Kiev, colectate la centrul din Piața Amzei. Clotilde Armand a subliniat faptul că demersul de strângere de ajutoare din Piața Amzei continuă.

“Într-un nou mesaj pe care Vitali Klitschko mi l-a transmis, primarul orașului Kiev a dorit (din nou) să vă mulțumească personal tuturor pentru sprijinul oferit. Are nevoie în aceste momente grele de suportul nostru (video-ul, aici).

Se aude în vocea lui. Ascultați-l. Milioane de oameni și-au părăsit casele și s-au mutat din orașele bombardate, mii de oameni au murit în această agresiune militară greu de înțeles pentru lumea civilizată. Acum, mai mult ca niciodată, locuitorii din Kiev au nevoie de ajutorul democrațiilor. Situația este critică, rușii au ajuns la marginea orașului, iar întreaga localitate a fost transformată într-o fortăreață. Deși jumătate din locuitorii Kievului au reușit să plece, acolo mai sunt circa două milioane de suflete. Au nevoie urgentă de mâncare și medicamente.

Nu ne vom opri aici, în acest moment căutăm resursele necesare pentru a trimite și alte TIR-uri cu ajutoare către capitala Ucrainei. Campania noastră de strângere de ajutoare din Piața Amzei continuă. Cei care vor să ne sprijine în această acțiune umanitară sunt rugați să sune la numărul de telefon al Poliției Locale Sector 1 - 021/9540 - număr apelabil non- stop.

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Europarlamentarul USR Vlad Botoș a reușit să implementeze, cu ajutorul colegilor europarlamentari din Germania și în colaborare cu compania aeriană Wizzair, un sistem de colectare și transport cu avionul a donațiilor colectate în Germania pentru refugiații ucraineni ajunși în România. Sâmbătă, 12 martie, au avut loc primele trei curse cu ajutoare către aeroporturile din Timișoara, Sibiu și Iași, de unde donațiile vor pleca către ONG-urile din România implicate în sprijinul refugiaților din Ucraina. 

Acest lucru va fi posibil după ce Wizzair a acceptat ca locurile, rămase libere în avioane, să fie ocupate cu donațiile strânse în Germania pentru refugiații din Ucraina care ajung în România.

“Împreună cu colega noastră, Ulrike Müller, europarlamentar din Grupul Renew Europe, din Germania, am reușit să punem la punct un sistem de colectare și transport al ajutoarelor pentru refugiații ucraineni din România și pentru cei rămași acasă, în Ucraina. Aceste bunuri se colectează de la cetățenii din Bavaria/Germania.

Astfel, urmărind un necesar constant de bunuri din țară și de la autoritățile din Ucraina, am reușit să ne mobilizăm și să organizăm colectarea și transportul produselor din Memmingen, Germania, cu sprijinul companiei aeriene, Wizzair, până la aeroporturile din Timișoara, Sibiu și Iași, de unde au fost preluate de colegii noștri și vor fi duse acolo unde este nevoie de acestea.

Astăzi au avut loc primele 3 zboruri către aceste aeroporturi, iar de săptămână viitoare va continua acțiunea.

Le mulțumesc pentru mobilizarea exemplară de astăzi colegilor din Iași, Sibiu și Arad:

Cătălin Gabor, Cristi Berea, Silviu Ghenghea, Sergiu Cosmin Vlad, Adrian Echert, Diana Mureșan, Răzvan Anghel, Ioan-Dorin Rus-Miţco, Tanasa Stefan, Ionuț Ghișe, Ciprian Necula  & Dan Barna.

Sediile USR din țară vor rămâne în continuare deschise pentru cei care vor să doneze, să ajutați așa cum puteți pe măsura posibilităților. Vom continua acțiunile din România și voi încerca crearea unei astfel de rețele cu cât mai multe regiuni din Uniunea Europeană”, a scris Vlad Botoș pe Facebook (detalii, aici). 

 

 

 

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult