Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, detalii privind regulile de deschidere a școlilor: Colaborarea la fiecare nivel este esențială

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a detaliat, într-o conferință de presă alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, măsurile din ordinul de ministru privind deschiderea școlilor începând cu 8 februarie. Regulile vor fi explicate și detaliate și într-un ghid creat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Ministerul Educației, disponibil pe site-urile celor două instituții.

În privința regulilor pentru părinți, ministrul Sănătății a transmis că este necesar: 

  1. Să fie făcută o primă evaluare a copilului acasă și păstrarea lui dacă are simptome;
  2. Să-și exprime acordul informat cu privire la eventuala testare din școală. Pe site-ul Ministerului Sănătății va fi un formular tip. „Acordul este important pentru că doar testând putem păstra pe toata lumea în siguranță. În școli vor fi teste rapide antigen. Unele au fost distribuite deja prin DSP deja către unitățile de învățământ”, a explicat ministrul Sănătății.
  3. Nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii. Dacă sunt elevi cu boli cronice care au o adeverință mai veche aceasta rămâne valabilă și la începerea noului semestru. 

„Trecem prin vremuri dificile, prioritatea a fost să nu aducem părinții și copiii într-o situație de risc suplimentar, dar copiii trebuie să meargă la școală în condiții de siguranță de aceea colaborarea cu medicul școlii și medicul de familie este esențială în perioada care urmează. Putem depăși perioada cu costuri minime doar dacă colaborăm la fiecare nivel, cadrul medical școlar cu medicul de familie și cu conducerea școlii. Dar și asigurarea comunicării între autoritățile locale și sanitare”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a adus precizări și în privința regulilor pentru organizarea școlilor:

  1. Cea mai importantă măsură pe care o poate lua conducerea școlii pentru siguranța copiilor este ca aerisirea spațiilor să se facă la termene regulate de timp și băile pregătite cum se cuvine.  
  2. E necesar ca școala să aibă un cabinet medical sau un spațiu izolator pentru ca elevul sau cadrul didactic cu simptome să poată testat. Apoi trebuie anunțat medicul școlar, medicul de familie și DSP.

Ordinul de ministru privind deschiderea școlilor cuprinde reguli și pentru medicii școlari, asistenții medicali sau comunitari:

  1. Instruirea cu privire la testare este esențială, aceștia vor fi consiliați și sprijiniți de către Ministerul Sănătății prin organizarea de teleconferințe începând de astăzi.
  2. Circuitul de raportare este vital, de aceea este necesar să se raporteze numărul real de teste efectuate. „Nu putem să navigăm prin această furtună decât dacă vedem concret testarea și raportarea. Fiecare test trebuie raportat către DSP în maxim 24 ore”, a subliniat ministrul Sănătății.  

Vlad Voiculescu a îndemnat copiii la respectarea regulilor de distanțare și igienă și la colaborarea cu cadrele didactice. „E important că începe școala, este esențial pentru ei și familiile lor să poarte măști de protecție, să aibă grijă la igiena mâinilor și să păstreze distanța. Fiecare poate fi un mic erou dacă respectă regulile și colaborează cu profesorii, medicul sau asistentul medical din școală. Așa își va ține în siguranță familia și prietenii.”

În privința testării copiilor și a cadrelor didactice care prezintă simptome COVID-19, noul ordin, detaliat de Ministrul Sănătății, arată că aceasta se va desfășura în cabinetele medicale din școli sau într-un izolator creat special: „Când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică care va fi condusă de reprezentanții DSP din acea comunitate. Asta înseamnă că elevii care au interactionat cu copilul testat pozitiv vor trebui testați dacă există un consimțământ al părinților. Dacă acest acord nu există, se va lua legătura cu medicul de familie al copilului. E important ca acest lucru să se întâmple la timp iar datele de contact să fie actualizate. E important ca această colaborare să se întâmple în mod nemijlocit între medic, personalul medical din școală și părinți”, a conchis Vlad Voiculescu.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult