Mecanism european pentru sprijinirea copiilor rămași orfani din cauza Covid19

27 de europarlamentari din toate grupurile politice și reprezentând 15 state membre (Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania) au solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, un mecanism specific de ajutor și asistență dedicat copiiilor din Uniunea Europeană care au pierdut unul sau ambii părinți din cauza Covid-19.

Copiii afectați ar trebui să primească sprijin economic, psihologic și administrativ prin acest nou mecanism în toată Uniunea Europeană, pentru ca minorii să nu sufere alte lipsuri pe lângă pierderea părinților. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acești copii au bunuri de bază, au acces la educație, la asistență medicală și orice alt tip de ajutor de care ar putea avea nevoie în situația lor”, spune eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, inițiatorul propunerii.

Până în prezent, aproape 800.000 de cetățeni europeni și-au pierdut viața în urma infectării cu noul coronavirus, iar în multe cazuri, decesul este însoțit de orfanitate pentru copiii victimei Covid19, se arată în scrisoarea inițiată de europarlamentarul român Vlad Gheorghe (Renew Europe). Gheorghe subliniază că acei copii care rămân acum fără părinți sau tutori legali (bunici, alte rude) se află într-o poziție extrem de vulnerabilă accentuată de pandemie.

Numeroși cercetători au avertizat deja cu privire la riscul crescut considerabil de sărăcie și excluziune socială, abuz, abandon școlar, precum și asupra impactului pe care pandemia îl are în planul sănătății fizice și mentale a copiilor din întreaga lume. Iar Uniunea Europeană nu face excepție: aproape un sfert din copiii europeni (22,2%) erau expuși riscului de sărăcie încă înainte de 2020. În România, aproape 1.400.000 de copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar jumătate dintre aceștia trăiesc deja în sărăcie extremă.

Eurodeputații semnatari insistă că UE trebuie să dezvolte un mecanism special pentru a sprijini statele membre în eforturile de a garanta copiilor afectați de Covid19 îngrijirea necesară la un nivel egal pe tot teritoriul Uniunii. O astfel de acțiune comună ar trebui să fie finanțată în mod adecvat din fonduri comunitare, cu contribuții suplimentare provenind din donații private și orice altă sursă legitimă. De asemenea, este esențial ca Uniunea și statele membre să se asigure că resursele ajung direct la beneficiari.

Dreptul copiilor la protecție împotriva sărăciei este unul dintre principiile fundamentale din Pilonul european al drepturilor sociale, care datează din 2017. În mod evident însă, nicio țară europeană nu reușește încă să se asigure că toți copiii se bucură de o viață fără griji. În prima parte a acestui an a fost aprobată și Garanția pentru copii, care urmărește combaterea sărăciei și sprijinirea celor vulnerabili în fața inegalității și excluziunii sociale. Dar aceste instrumente nu sunt suficiente, este de părere europarlamentarul Vlad Gheorghe: „Ne confruntăm cu o tragedie umanitară fără precedent și este nevoie urgentă de un mecanism de ajutorare cu finanțare suplimentară și coordonare din partea UE - dacă acești copii și-au pierdut părinții, cu atât mai mult nu trebuie să se mai confrunte și cu alte lipsuri din cauza Covid19”.

Alte stiri

Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult
Locuinţe sociale şi de necesitate pentru victimele violenței domestice
Proiectul legislativ depus de deputatele USR Oana Țoiu şi Oana Cambera, care acordă victimelor vi...
Vezi mai mult