Mecanism european pentru sprijinirea copiilor rămași orfani din cauza Covid19

27 de europarlamentari din toate grupurile politice și reprezentând 15 state membre (Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania) au solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, un mecanism specific de ajutor și asistență dedicat copiiilor din Uniunea Europeană care au pierdut unul sau ambii părinți din cauza Covid-19.

Copiii afectați ar trebui să primească sprijin economic, psihologic și administrativ prin acest nou mecanism în toată Uniunea Europeană, pentru ca minorii să nu sufere alte lipsuri pe lângă pierderea părinților. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că acești copii au bunuri de bază, au acces la educație, la asistență medicală și orice alt tip de ajutor de care ar putea avea nevoie în situația lor”, spune eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, inițiatorul propunerii.

Până în prezent, aproape 800.000 de cetățeni europeni și-au pierdut viața în urma infectării cu noul coronavirus, iar în multe cazuri, decesul este însoțit de orfanitate pentru copiii victimei Covid19, se arată în scrisoarea inițiată de europarlamentarul român Vlad Gheorghe (Renew Europe). Gheorghe subliniază că acei copii care rămân acum fără părinți sau tutori legali (bunici, alte rude) se află într-o poziție extrem de vulnerabilă accentuată de pandemie.

Numeroși cercetători au avertizat deja cu privire la riscul crescut considerabil de sărăcie și excluziune socială, abuz, abandon școlar, precum și asupra impactului pe care pandemia îl are în planul sănătății fizice și mentale a copiilor din întreaga lume. Iar Uniunea Europeană nu face excepție: aproape un sfert din copiii europeni (22,2%) erau expuși riscului de sărăcie încă înainte de 2020. În România, aproape 1.400.000 de copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar jumătate dintre aceștia trăiesc deja în sărăcie extremă.

Eurodeputații semnatari insistă că UE trebuie să dezvolte un mecanism special pentru a sprijini statele membre în eforturile de a garanta copiilor afectați de Covid19 îngrijirea necesară la un nivel egal pe tot teritoriul Uniunii. O astfel de acțiune comună ar trebui să fie finanțată în mod adecvat din fonduri comunitare, cu contribuții suplimentare provenind din donații private și orice altă sursă legitimă. De asemenea, este esențial ca Uniunea și statele membre să se asigure că resursele ajung direct la beneficiari.

Dreptul copiilor la protecție împotriva sărăciei este unul dintre principiile fundamentale din Pilonul european al drepturilor sociale, care datează din 2017. În mod evident însă, nicio țară europeană nu reușește încă să se asigure că toți copiii se bucură de o viață fără griji. În prima parte a acestui an a fost aprobată și Garanția pentru copii, care urmărește combaterea sărăciei și sprijinirea celor vulnerabili în fața inegalității și excluziunii sociale. Dar aceste instrumente nu sunt suficiente, este de părere europarlamentarul Vlad Gheorghe: „Ne confruntăm cu o tragedie umanitară fără precedent și este nevoie urgentă de un mecanism de ajutorare cu finanțare suplimentară și coordonare din partea UE - dacă acești copii și-au pierdut părinții, cu atât mai mult nu trebuie să se mai confrunte și cu alte lipsuri din cauza Covid19”.

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult