Măsuri USR PLUS pentru protejarea drepturilor muncitorilor sezonieri în statele UE

Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, a organizat, în data de 22 aprilie, o masă rotundă pe tema importanței respectării drepturilor și asigurării egalității de tratament în cazul lucrătorilor sezonieri români în state membre ale Uniunii Europene.

La dezbaterea „Muncitorii Sezonieri – esențiali și protejați” au participat secretari de stat și reprezentanți ai ministerelor muncii din Germania, Olanda și România, reprezentanți ai ambasadelor Spaniei, Italiei, Germaniei Belgiei, Suediei și a Republicii Cehe, Directorul Executiv al Autorității Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, parlamentarii USR PLUS de Diaspora și reprezentanți ai mai multor ONG-uri.

În debutul discuției, liderul senatorilor USR PLUS, Radu Mihail, a afirmat că rezolvarea problemelor cu care se confruntă muncitorii sezonieri este o prioritate a mandatului său. 

Fenomenul muncitorilor sezonieri români trebuie privit din două perspective. În primul rând, lucrătorii sezonieri sunt esențiali, atât pentru economia României, prin transferul de fonduri înapoi în țară, cât și pentru țara gazdă, acolo unde anumite sectoare economice sunt dependente de venirea lucrătorilor sezonieri din sudul și estul Europei. În al doilea rând, lucrătorii sezonieri au nevoie de protecție. Contextul recent al pandemiei a evidențiat situația lor vulnerabilă, iar în urma reactivității autorităților atât române, cât și străine, și a cooperării bilaterale dintre acestea, au fost făcute progrese în vederea respectării drepturilor muncitorilor.” 

În cadrul dezbaterilor, au fost prezentate măsurile introduse în ultimul an, precum: informarea bilingvă asupra drepturilor, prelungirea duratei maxime contractuale și realizarea de inspecții și verificări ale normelor de siguranță și protecție a muncii.

„Experiențele de muncă ale românilor sezonieri pot fi mai bune dacă se îndeplinesc niște condiții esențiale: informarea lor cu privire la contractul de muncă, asigurarea de condiții bune de locuit și protejarea sănătății lor, dar și o legătură constantă a autorităților locale cu familiile rămase acasă pentru a le oferi sprijin, când și dacă este nevoie”, a declarat senatorul USR PLUS George Mindruța.

D-naAnette Kramme, Secretar de Stat în Ministerul Federal German al Muncii și Protecției sociale, a prezentat modificările legislative și normele de siguranță în muncă introduse în Germania, precum și inițiativa de a asigura consultanță și asistență muncitorilor sezonieri.

„Colaborarea între state este crucială, fiindcă așa reușim să identificăm problemele legislative pe care le putem corecta de ambele părți”, a subliniat deputatul USR PLUS de Diaspora Simina Tulbure.

Dl. Kai Hennig, ministrul plenipotențiar în cadrul Ambasadei Germane la București, a salutat inițiativa senatorului Radu Mihail și a subliniat importanța evaluării măsurilor și regulilor introduse pentru a măsura impactul benefic pe care le-au avut în sprijinul lucrătorilor. 

De altfel, în tot acest proces, senatorul Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, a transmis că buna colaborare a autorităților celor două state este esențială: „E important ca autoritățile naționale și locale să aibă o strânsă colaborare cu autoritățile țărilor gazdă. Așa avem posibilitatea să monitorizăm, să oferim sprijin și să rezolvăm problemele pe care le întâmpină muncitorii sezonieri.”

Senatorul Radu Mihail a salutat interesul acordat de reprezentanții celor opt state europene participante la eveniment și a anunțat prioritățile pentru etapa următoare: rezolvarea barierelor lingvistice, controlul strict al agențiilor intermediare, creșterea gradului de înțelegere al românilor asupra statutului lor de cetățeni europeni și a drepturilor implicite.

La finalul dezbaterilor, deputatul de Diaspora, Iulian Lorincz, a vorbit despre importanța protejării drepturilor femeilor: „Femeile care merg la muncă în străinătate și îngrijesc persoanele vârstnice trebuie să își cunoască drepturile și să le fie respectate. Cunosc realitatea și motivele care stau cel mai des în spatele deciziei de a munci în străinătate, astfel că voi depune un proiect legislativ pentru ca ele și toți muncitorii români care apelează la serviciile firmelor care intermediază contractele de muncă să fie protejați iar interesele lor tutelate în relația cu aceste firme.”

 

Alte stiri

Proiectul USR PLUS de depolitizare a școlilor, adoptat de Camera Deputaților. Interimarii să nu mai fie numiți de inspectoratele școlare
Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul USR PLUS care stabilește că, în cazul neocupării ...
Vezi mai mult
Deputata USR PLUS Diana Stoica, desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale din cadrul APCE
Diana Stoica, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului E...
Vezi mai mult
Senatul a votat inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române
Plenul Senatului a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă depusă de mai multi par...
Vezi mai mult
USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili
Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Per...
Vezi mai mult
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” sesizează nereguli uriașe în organizarea alegerilor parțiale de la Bragadiru
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune mai multe sesizări împotriva Primăriei Bragadiru, a...
Vezi mai mult
Dezbatere USR PLUS: „Piața de capital din România – Prezent și viitor”
Parlamentarii USR PLUS au organizat, joi, o dezbatere pe tema pieței de capital din România, cu p...
Vezi mai mult
Vot USR PLUS pentru ca lucrătorii în cariere și termocentrale să se poată pensiona în condiții echitabile
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de ...
Vezi mai mult
Candidații USR PLUS la alegerile locale parțiale din 27 iunie
„Fără hoție la Primărie” este misiunea pe care continuăm să ne-o asumăm. Candidații USR PLUS la a...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!