Măsuri USR PLUS pentru protejarea drepturilor muncitorilor sezonieri în statele UE

Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, a organizat, în data de 22 aprilie, o masă rotundă pe tema importanței respectării drepturilor și asigurării egalității de tratament în cazul lucrătorilor sezonieri români în state membre ale Uniunii Europene.

La dezbaterea „Muncitorii Sezonieri – esențiali și protejați” au participat secretari de stat și reprezentanți ai ministerelor muncii din Germania, Olanda și România, reprezentanți ai ambasadelor Spaniei, Italiei, Germaniei Belgiei, Suediei și a Republicii Cehe, Directorul Executiv al Autorității Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, parlamentarii USR PLUS de Diaspora și reprezentanți ai mai multor ONG-uri.

În debutul discuției, liderul senatorilor USR PLUS, Radu Mihail, a afirmat că rezolvarea problemelor cu care se confruntă muncitorii sezonieri este o prioritate a mandatului său. 

Fenomenul muncitorilor sezonieri români trebuie privit din două perspective. În primul rând, lucrătorii sezonieri sunt esențiali, atât pentru economia României, prin transferul de fonduri înapoi în țară, cât și pentru țara gazdă, acolo unde anumite sectoare economice sunt dependente de venirea lucrătorilor sezonieri din sudul și estul Europei. În al doilea rând, lucrătorii sezonieri au nevoie de protecție. Contextul recent al pandemiei a evidențiat situația lor vulnerabilă, iar în urma reactivității autorităților atât române, cât și străine, și a cooperării bilaterale dintre acestea, au fost făcute progrese în vederea respectării drepturilor muncitorilor.” 

În cadrul dezbaterilor, au fost prezentate măsurile introduse în ultimul an, precum: informarea bilingvă asupra drepturilor, prelungirea duratei maxime contractuale și realizarea de inspecții și verificări ale normelor de siguranță și protecție a muncii.

„Experiențele de muncă ale românilor sezonieri pot fi mai bune dacă se îndeplinesc niște condiții esențiale: informarea lor cu privire la contractul de muncă, asigurarea de condiții bune de locuit și protejarea sănătății lor, dar și o legătură constantă a autorităților locale cu familiile rămase acasă pentru a le oferi sprijin, când și dacă este nevoie”, a declarat senatorul USR PLUS George Mindruța.

D-naAnette Kramme, Secretar de Stat în Ministerul Federal German al Muncii și Protecției sociale, a prezentat modificările legislative și normele de siguranță în muncă introduse în Germania, precum și inițiativa de a asigura consultanță și asistență muncitorilor sezonieri.

„Colaborarea între state este crucială, fiindcă așa reușim să identificăm problemele legislative pe care le putem corecta de ambele părți”, a subliniat deputatul USR PLUS de Diaspora Simina Tulbure.

Dl. Kai Hennig, ministrul plenipotențiar în cadrul Ambasadei Germane la București, a salutat inițiativa senatorului Radu Mihail și a subliniat importanța evaluării măsurilor și regulilor introduse pentru a măsura impactul benefic pe care le-au avut în sprijinul lucrătorilor. 

De altfel, în tot acest proces, senatorul Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, a transmis că buna colaborare a autorităților celor două state este esențială: „E important ca autoritățile naționale și locale să aibă o strânsă colaborare cu autoritățile țărilor gazdă. Așa avem posibilitatea să monitorizăm, să oferim sprijin și să rezolvăm problemele pe care le întâmpină muncitorii sezonieri.”

Senatorul Radu Mihail a salutat interesul acordat de reprezentanții celor opt state europene participante la eveniment și a anunțat prioritățile pentru etapa următoare: rezolvarea barierelor lingvistice, controlul strict al agențiilor intermediare, creșterea gradului de înțelegere al românilor asupra statutului lor de cetățeni europeni și a drepturilor implicite.

La finalul dezbaterilor, deputatul de Diaspora, Iulian Lorincz, a vorbit despre importanța protejării drepturilor femeilor: „Femeile care merg la muncă în străinătate și îngrijesc persoanele vârstnice trebuie să își cunoască drepturile și să le fie respectate. Cunosc realitatea și motivele care stau cel mai des în spatele deciziei de a munci în străinătate, astfel că voi depune un proiect legislativ pentru ca ele și toți muncitorii români care apelează la serviciile firmelor care intermediază contractele de muncă să fie protejați iar interesele lor tutelate în relația cu aceste firme.”

 

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult