Mai mulți parlamentari USR cer Guvernului să se implice în soluționarea crizei energiei termice cu care se confruntă zeci de orașe din România

Mai mulți parlamentari USR, cărora li s-au alăturat doi deputați PNL și un deputat al grupului minorităților naționale, trag un semnal de alarmă cu privire la situația furnizării energiei termice în 27 de municipii din România care folosesc sisteme de încălzire centralizată.

Într-o scrisoare adresată guvernului și primului-ministru, semnatarii solicită luarea de măsuri urgente necesare pentru asigurarea serviciului public de termoficare pe durata iernii.

Semnatarii scrisorii arată că multe din companiile de termoficare din România sunt în colaps financiar determinat, în mare parte, de creșterea accelerată a prețului la gaze naturale în ultimele luni și lipsei de investiții majore în modernizarea instalațiilor, în anii precedenți.  Ei spun că în lipsa unor măsuri de ajutor din partea Guvernului, există riscul ca locuitorii orașelor să rămână fără căladură și apă caldă în locuințe, creșe, grădinițe, școli, spitale, etc.

 

Semnatarii scrisorii propun două soluții pentru rezolvarea crizei actuale, astfel încât oamenii să poată trece cu bine prin iarnă:

  • Acordarea unei subvenții pentru operatorii de agent termic din orașele care folosesc un sistem de încălzire centralizat, astfel încât acest serviciu să poată fi livrat în continuare cetățenilor;
  • Acordarea unor cantități de combustibil primar (gaze naturale) și/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale statului care să ajute operatorii de termoficare să își continue activitatea pe perioada iernii. 

 

În finalul scrisorii, cei 17 deputați și senatori își exprimă speranța că guvernul va lua de urgență măsurile necesare în vederea soluționării problemei asigurării combustibilului necesar încălzirii în cele 27 de orașe.

În continuare, textul integral al documentului:

 

”Către Guvernul României,

În atenția domnului prim-ministru,

Domnule prim-ministru

 

În calitate de parlamentari, reprezentanți aleși ai poporului român, în baza mandatului acordat de cetățenii români vă solicităm respectuos să luați de urgență măsurile necesare în vederea asigurării serviciului public de termoficare în localitățile unde energia termică este furnizată în sistem centralizat.

 

Având în vedere majorarea accelerată a prețului la gaze naturale în ultimele luni, acesta ajungând să fie de până la opt ori mai mare decât era iarna trecută, există riscul ca operatorii de agent termic din cele 27 de municipii din România care folosesc sisteme de încălzire centralizată să sisteze livrarea de apă caldă și căldură, fiind în imposibilitatea de a achita facturile furnizorilor. Companiile de termoficare din România sunt la această oră într-o situație de colaps financiar, determinat în mare parte de majorarea bruscă a prețului la gaze, falimentul fiind inevitabil fără o măsură de subvenționare venită din partea Guvernului. Dacă s-ar sista acest serviciu public esenţial, pe lângă cele aproximativ două milioane de români de pe întreg teritoriul țării care vor fi afectați, vor rămâne fără încălzire şi apă caldă, și creşele, grădiniţele, şcolile, spitalele, instituțiile publice, toți cei care beneficiază de acest serviciu.

 

Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (1) din Constituția României : “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.” Asigurarea unui nivel de trai decent cetățenilor înseamnă printre altele, dreptul de a beneficia de căldură și apă caldă în imobile, mai ales în timpul iernii.

 

Conform legislaţiei europene, autorităţile locale nu au voie să mărească peste un anumit nivel subvenția acordată cetățenilor pentru plata facturilor la încălzire. În același timp, bugetele localităților nu sunt dimensionate pentru a putea acoperi costuri de încălzire de o astfel de magnitudine. Ţinând cont de aceste lucruri și de faptul că tariful nu poate creşte peste limita de suportabilitate a cetăţenilor, suntem în situaţia în care sarcina diferenţei de cost faţă de iarna trecută trebuie să o suporte operatorul de energie termică. 

Așadar, pentru a asigura continuitatea serviciului de termoficare centralizată în localitățile afectate, pentru a respecta dreptul constituțional al cetățenilor români la un nivel de trai decent, considerăm absolut necesară intervenția Guvernului în soluționarea crizei energetice apărută prin următoarele mijloace :

  • Acordarea unei subvenții pentru operatorii de agent termic din orașele care folosesc un sistem de încălzire centralizat, astfel încât acest serviciu să poată fi livrat în continuare cetățenilor;
  • Acordarea unor cantități de combustibil primar (gaze naturale) și/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale statului care să ajute operatorii de termoficare să își continue activitatea pe perioada iernii. 

În speranța că înțelegeți necesitatea colaborării în vederea respectării intereselor cetățenilor români, vă asigurăm de tot sprijinul nostru în demersurile pe care le veți iniția în vederea soluționării, în regim de urgență, a problemelor descrise în prezenta scrisoare.

 

28 octombrie 2021

Raoul Trifan, senator USR de Timiș

Sebastian Cernic, senator USR de Bacău

Vasilică Potecă, senator PNL de Hunedoara

Vlad Sergiu Cosmin, senator USR de Arad

Remus Negoi, senator USR de Constanța

Iulian-Mihail Bîca, senator PNL de Vaslui

Mihai Polițeanu, deputat USR de Prahova

Claudiu Mureșan, senator USR de Sibiu

Iulius Marian Firczak, deputat al minorităților

Cristi Berea, senator USR de Iași 

Nicu Fălcoi, deputat USR de Timiș

Andrei Postică, senator USR de Galați

Irineu Darău, senator USR de Brașov

Denisa Neagu, deputat USR de București

Silvia Dinică, senator USR de București

Teodor Lazăr, deputat USR de Bacău

Oana-Marciana Ozmen, deputat USR de București”

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult