Iulian Lorincz: „Pădurea înseamnă viață. Plămânii României trebuie protejați”

Deputatul USR PLUS Iulian Lorincz a vorbit, în plenul Parlamentului, despre fenomenul dezastruos al tăierilor ilegale de lemn din pădurile României și despre planurile USR PLUS de a îmbunătăți situația: un miliard de euro prin PNRR pentru împăduriri și înființarea DNA-ului pădurilor.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

 

„Astăzi, vreau să vorbim despre pădurile României, păduri care an de an dispar în urma defrișărilor ilegale, a corupției și incompetenței cu care fondul forestier a fost tratat, a cinismului complicilor celor care distrug plămânii României.

Din păcate, deși este un fenomen care ne afectează în mod direct pe toți, împotriva acestuia luptă prea puțini dintre noi. În ultimii ani, a beneficiat de mult interes mediatic, tot mai multe dovezi ale jafului fiind aduse de cetățeni. Cu toții le-am văzut pe rețelele de socializare. La nivel oficial, însă, reacțiile au venit anemic și doar pe hârtie. Realitatea din teren, a pădurilor din România, așa cum a reieșit din zecile de investigații făcute de jurnaliști independenți, ne demonstrează cât de puține au rămas și cât suntem de aproape de un dezastru ecologic.

Conform unor investigații recente, vorbim de 5 milioane de camioane de lemn, o cifră care ne arătă cât de amplu este acest fenomen și cât de mare a fost complicitatea sau pasivitatea autorităților care au permis acest jaf. Mafia lemnului a ajuns să fie atât de sigură că brațul legii nu o va atinge, încât în ultimii ani a ajuns să ucidă pădurarii care nu o lasă să jefuiască în liniște pădurea.

Partenerii noștri din străinătate sunt uneori mai interesați decât noi de dezastrul pădurilor din România, întucât consecințele asupra mediului vor afecta în curând întreaga Europă. O statistică recentă estimează că România pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. 3 hectare pe oră - un adevărat genocid verde!

Volumul de lemn tăiat ilegal din păduri s-a dublat între 2014 și 2018, în timp ce numărul dosarelor penale trimise în instanță pentru aceste infracțiuni, s-a redus cu aproape 50% între 2016 și 2019.

PSD, cu cele trei guverne Liviu Dragnea, care au întunecat România, ar trebui acum să ne explice cum s-a ajuns la înjumătățirea dosarelor penale pentru infracțiuni silvice, în timp ce volumul lemnului furat din pădurile noastre se dubla. PSD, care astăzi, din opoziție, acolo unde a fost trimis de cetățeni, strigă și amenință, făcând exerciții de dicție pe banii și spinarea românilor! PSD, care își închipuie, probabil, că închidem ochii și că uităm!

În 2017, prima grijă a doamnelor și domnilor de la PSD a fost să blocheze aplicația „Inspectorul Pădurii”. Aplicația, care fusese introdusă în lupta împotriva hoților de lemne în 2016, de către guvernul Cioloș, reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru pădurile noastre, dar sufoca hoții de lemne. La vocea acestora din urmă, PSD s-a demonstrat foarte receptiv și sensibil, astfel că „Inspectorul Pădurii” a fost rapid eliminată, ca să nu îi mai încurce pe hoți.

Constat cu regret că autorităţile au fost preocupate doar la nivel declarativ de starea pădurilor. Am ajuns să asistăm la perpetuarea hoției și a crimei – pentru că masacrul pădurilor ne omoară încet și pe noi, dacă nu îl oprim acum! 

Va fi prea târziu altfel!

USR PLUS vine cu soluții:

- cu ajutorul ministrului Cristian Ghinea, care alocă prin programul PNRR un miliard de euro pentru împăduriri

- și înființarea DNA-ului pădurilor.

Să stopăm tăierile ilegale și să plantăm, pentru că ne putem face bine cu măsuri concrete, nu cu declarațiile mincinoase făcute de PSD în ultimii ani.

Nu mai putem asista pasiv la defrișări. Trebuie să oprim acest genocid verde și o vom face noi! Vouă, celor care în loc să protejați pădurea ați apărat interesele hoților de lemn, nu v-a păsat timp de 30 de ani. Nouă ne pasă de cetățeni și de viitorul României.”

Alte stiri

Proiectul USR PLUS de depolitizare a școlilor, adoptat de Camera Deputaților. Interimarii să nu mai fie numiți de inspectoratele școlare
Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul USR PLUS care stabilește că, în cazul neocupării ...
Vezi mai mult
Deputata USR PLUS Diana Stoica, desemnată raportor al Comisiei pentru pentru afaceri sociale din cadrul APCE
Diana Stoica, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului E...
Vezi mai mult
Senatul a votat inițiativa USR PLUS – PNL de desființare a Institutului Revoluției Române
Plenul Senatului a adoptat cu majoritate de voturi inițiativa legislativă depusă de mai multi par...
Vezi mai mult
USR PLUS depune lege pentru protecția arborilor remarcabili
Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu și deputata USR PLUS Diana-Anda Buzoianu au depus la Biroul Per...
Vezi mai mult
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” sesizează nereguli uriașe în organizarea alegerilor parțiale de la Bragadiru
Alianța „Împreună pentru Bragadiru” va depune mai multe sesizări împotriva Primăriei Bragadiru, a...
Vezi mai mult
Dezbatere USR PLUS: „Piața de capital din România – Prezent și viitor”
Parlamentarii USR PLUS au organizat, joi, o dezbatere pe tema pieței de capital din România, cu p...
Vezi mai mult
Vot USR PLUS pentru ca lucrătorii în cariere și termocentrale să se poată pensiona în condiții echitabile
Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de Cameră decizională, amendamentele propuse de ...
Vezi mai mult
Candidații USR PLUS la alegerile locale parțiale din 27 iunie
„Fără hoție la Primărie” este misiunea pe care continuăm să ne-o asumăm. Candidații USR PLUS la a...
Vezi mai mult
USR PLUS, singurul partid care susține reexaminarea legii ce vizează educația pentru sănătate
USR PLUS este singurul partid parlamentar care susține reexaminarea legii care vizează și educați...
Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!