Iulian Lőrincz: „USR PLUS este garantul politicii făcute cu respect, înțelepciune și profesionalism”

Deputatul USR PLUS Iulian Lőrincz a vorbit, în plenul Parlamentului, despre actuala criză din coaliție determinată de iresponsabilitatea ministrului Florin Cîțu și despre bilanțul celor 8 luni de guvernare al miniștrilor USR PLUS.

Textul integral al declarației susținute în plenul Camerei Deputaților:

„În primul rând, vreau să vă împărtășesc că sunt mândru de miniștrii USR PLUS care ieri și-au depus demisiile din Guvernul condus de Florin Cîțu.

Sunt mândru de faptul că au arătat întregii țări, că onoarea nu poate fi negociată, că lucrurile din țara noastră se pot schimba în bine. Că politica, în România, nu înseamnă bâlci, blaturi, și cinism. Politica poate fi făcută cu respect, înțelepciune și profesionalism de oameni competenți, de bună credință și cu o uriașă putere de muncă.

Dar nu puteam merge mai departe cu un premier care risipește banii țării pentru lupta lui internă din partid, îl dă afară pe ministrul Justiției, numește un nou ministru fără studii juridice, blochează procesul de selecție a procurorilor șefi cu adevărat independenți și crește de cinci ori fondul de rezervă al Guvernului, de unde banii se duc direct în buzunarele clienților lui.

Căci ce este PNDL3 dacă nu un jaf național de 50 miliarde lei? O sumă imensă cu care s-ar fi putut face multe pentru România.

Vă felicit că ați adus PSD-ul alături de „echipa câștigătoare” într-un nou USL. Asta da performanță.

PNDL-ul nu este altceva decât o invenție de-a lui Liviu Dragnea pentru a răsplăti micii și marii baroni locali prin diverse contracte cu dedicație. Cu asta s-au ocupat timp de 30 de ani. Atât PSD-ul, cât și PNL-ul reprezintă partide prea mult înrădăcinate în metehnele și mentalul vechii politici pentru a accepta schimbarea.

Și atunci, de ce trebuie să ne mai mirăm că România nu reușește să se dezvolte?

Nu. Nu ne-am dorit să ajungem aici. USR PLUS și-a asumat, alături de partenerii din coaliție, o guvernare grea în speranța că miniștrii vor duce la bun sfârșit reformele asumate în planul de guvernare și atât necesare pentru dezvoltarea României.

Doamnelor și domnilor de la PNL și PSD, vă reamintesc doar câteva din principalele realizări ale miniștrilor USR PLUS în cele 8 luni de guvernare:

  • Transparentizarea achizițiilor publice. Ministerele conduse de miniștrii USR-PLUS publicau constant date de interes public pentru cetățeni precum: contractele pe fonduri europene, registrul de operațiuni, finanțarea proiectelor de cercetare și bugetele institutelor de cercetare.
  • Reorganizarea de agenții și desființarea instituțiilor inutile în urma unui audit profesionist.
  • Fond de 1 miliard de euro pentru o infrastructură sanitară modernă.
  • Accesul garantat la medicamente esențiale realizat de ministrul USR-PLUS al Sănătății, Ioana Mihăilă. Așa au fost eliminate blocajele birocratice pentru intrarea pe piață a unor medicamente autorizate de către UE.
  • Au fost demarate proiecte noi în execuție. Pe bune, nu doar pe hârtie. Și am pus bazele alocării semnificative din PNRR pentru sectorul de infrastructură (7,6 miliarde euro).
  • Mai mult, tot în PNRR a fost inclus și cel mai mare program de prevenire a abandonului școlar în zonele defavorizate ale României (cu granturi pentru școli de 500 milioane euro).

Am fi putut face mai mult pentru România dacă miniștrii noștri erau lăsați să-și ducă treaba până la capăt și asta ne dorim în continuare.

Mingea este în terenul colegilor de la PNL care trebuie să aleagă: ori guvernează alături de noi și UDMR ca partener de guvernare pentru a aplica reformele asumate în planul de guvernare, ori oferă legitimitate blatului Cîțu-Ciolacu și aruncă România într-o criză politică de pe urma căreia au de pierdut absolut toți românii.

USR PLUS continuă lupta pentru Revoluția Bunei Guvernări!”

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult