Iulian Crăciun

Am 41 de ani și sunt antreprenor în domeniul IT&C. Am absolvit Facultatea de electronică și telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic din București, iar în prezent urmez studii doctorale, cu tema ”Noi modele si servicii pentru persoane cu nevoi speciale bazate pe sisteme cyber-fizice”.

Am fost implicat în proiecte IT cu diferite niveluri de complexitate în domeniile bancar, recycle, sănătate, auto, HR. În momentul de față sunt preocupat și implicat activ în proiecte de „autonomus driving” și Inteligență Artificială (AI), în special în zona de analiză predictivă și big data.

Sunt fondator StartEvo, o asociație înființată în 2011, care-I inspiră pe românii să lupte pentru visurile lor.
Ca antreprenor IT&C sunt un bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă acest domeniu și intenționez să-mi dedic activitatea rezolvării acestora.

Deși ne mândrim cu performanțele sectorului IT din România, marea majoritate a populației este analfabetă digital. Vreau să promovez în Parlamentul European ințiative legislative și campanii de conștientizare, care să reducă decalajele dintre România și țările europene dezvoltate. Fără competențe digitale, românii nu vor putea folosi cele mai noi tehnologii în activități de producție și, astfel, firmele românești nu vor putea concura cu cele din țările avansate.

Vreau să-mi folosesc experiența acumulată pentru promovarea Inteligenței Artificiale (AI) în domeniile de activitate esențiale pentru modernizarea României. Uniunea Europeană alocă fonduri considerabile pentru cercectare- inovare în domeniul AI. Este vorba de aproximativ 20 de miliarde de euro. O oportunitate de care tinerii IT-iști români ar trebui să profite, prin depunerea de proiecte AI care să optimizeze costurile și să îmbunătățească performanța în anumite domenii.

Un domeniu în care AI poate fi foarte folossitoare este Educația. Vreau să am o contribuție consistentă, deoarece resursa umană este cel mai important asset al unei națiuni. Fără să investim în Educație, nu vom reuși niciodată să modernizăm România la standarde occidentale. Nu în ultimul rând voi acorda atenție sporită incluziunii sociale. Trebuie să ne asigurăm că toți cetățenii europeni, deci și românii, contribuie la bunăstarea societății și la succesul proiectului european. Categoriile sociale pe care le am în vedere sunt mamele aflate în concediu pentru creșterea copilului, pensionari, persoane cu dizabilități sau care aparțin unor categorii sociale defavorizate. Tehnologia poate fi folosită cu mare succes și în acest domeniu, prin dezvoltarea de aplicații care să permită acestor persoane să își îmbunătățească abilitățile pentru a fi competitivi pe piața muncii.