Iulia Popovici, ministru desemnat al Culturii: După atâția ani fără reforme structurale, este necesară o resetare a modului în care funcționează cultura în România

“Ministerul Culturii nu are de ce să fie cenușăreasa guvernelor. Cultura este un factor generator de bunăstare, întoarce unei comunități mult mai mult, inclusiv financiar și din perspectiva locurilor de muncă decât primește, știm asta uitându-ne la orașul Sibiu; și merge cultura, mereu, mână în mână cu educația”, a declarat ministrul desemnat al Culturii, Iulia Popovici, în cadrul audierii sale în Parlament în care a vorbit despre punctual despre ce urgențe și restanțe are sectorul cultural, precum și despre măsurile pe care le are în vedere pentru remedierea lor.

Iulia Popovici a coordonat politic și tehnic componenta de Cultură din cadrul PNRR în calitate de fost secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii. 

 

În cadrul discursului său, Iulia Popovici a punctat următoarele obiective:

 

  • digitalizarea ministerului și alinierea salariilor la nivelul celorlalte autorități centrale;
  • susținerea organizării și derulării Programului Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii: principalele restanțe la nivel central privesc numirea unui comisar pentru această capitală și asigurarea finanțării pentru programul cultural și obiective de investiții;
  • finanțarea Muzeului Ororilor Comunismului în România – identificarea și asigurarea unui spațiu expozițional pentru această instituție;
  • aducerea la zi a Legii managementului instituțiilor publice de cultură – aceste instituții (teatru, muzeu etc) trebuie readuse în prim-planul comunității locale și naționale;
  • reforma sistemului de finanțare – pe lângă AFCN, ea trebuie să țintească spre creșterea implicării autorităților locale și creșterea ofertei culturale locale.

 

“După atâția ani fără reforme structurale, este necesară o resetare a modului în care funcționează și oferă servicii publice cultura în România (...) Însă, pentru ca reforma să fie reală, ea are nevoie de un acord politic mult mai larg la nivelul Parlamentului”, a subliniat Iulia Popovici.

Întrebată care este bugetul ministerului pe care îl va pune pe masa premierului desemnat și ce măsuri vizează mai concret pentru a creste accesul la actul cultural, în special în orașele mici, Iulia Popovici a răspuns:

„Anul asta, bugetul pe care l-a avut Ministerul Culturii a fost de 981 de milioane de lei. Un buget se construiește în funcție de nevoile pe care le comunică instituțiile. Tot ce pot să vă spun este că, în situația în care acest guvern va face bugetul, mă voi lupta pentru ca el să răspundă nevoilor sectorului, nevoilor instituțiilor și obligațiilor legale pe care le are Ministerul Culturii.

În ce privește accesul la cultură, după cum spuneam, în Programul Național de Redresare și Reziliență există condițiile pentru dezvoltarea unor politici publice care să crească acest acces. Una dintre investiții privește maparea ofertei de servicii publice culturale la nivel național, nu include bibliotecile pentru că acolo există o rețea și misiunea bibliotecilor e un pic mai complexă în așa fel încât să putem vedea clar care este disponibilitatea de servicii culturale la 50 de km de casă pentru fiecare.

Și cele două programe de finanțare au drept scop să testeze felul în care autoritățile locale și comunitățile pot răspunde unui tip de finanțare combinat, local și central, și pornind de la aceste două elemente, maparea ofertei de servicii culturale publice și funcționarea acestor programe-pilot, scopul final este dezvoltarea unor politici publice care, cum spuneam, să asigure accesul la servicii publice culturale la această distanță de maxim 50 de kilometri de casă”.

În final, ministrul desemnat al Culturii a subliniat că își dorește ca toate elementele culturii din România să fie sprijinite și să contribuie la un dialog național.

Audierea integrală a ministrului desemnat al Culturii, aici: https://youtu.be/uGxDpuYhbt4.  

Pe larg, măsurile din programul de guvernare prevăzute pentru Cultură, aici: https://bit.ly/3jaaUmk.

(Foto: Inquam Photos/George Călin). 

Alte stiri

Dezbatere organizată de USR pe tema degrevării instanțelor de judecată
La inițiativa deputaților USR Oana Murariu și Mihai Badea, Camera Deputaților a organizat, marți,...
Vezi mai mult
Victorie USR pentru debirocratizare. Declarația anuală de beneficiar real, eliminată din nou
USR face un nou pas în lupta pentru eliminarea birocrației infernale și inutile care îi împovărea...
Vezi mai mult
Primarii USR lansează programe de bugetare participativă prin care cetățenii pot decide ce proiecte vor fi implementate
Primarii USR au lansat programe de bugetare participativă prin care cetățenii localităților pe ca...
Vezi mai mult
Deputat USR Pollyanna Hangan: Din banii pentru pensiile speciale ale primarilor ar avea o masă caldă la școală aproape 850.000 de elevi
Deputații USR au votat astăzi pentru continuarea Programului-pilot „Masă caldă în școli”, argumen...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR încurajează sinecurile și refuză numirea unor profesioniști la conducerea instituțiilor publice
Pentru că, de 30 de ani încoace, s-au obișnuit să controleze funcționarea tuturor instituțiilor p...
Vezi mai mult
Brașovul devine primul municipiu din România care folosește 100% energie verde
Brașovul, administrat de primarul USR Allen Coliban, a devenit primul oraș din România care folos...
Vezi mai mult
Proiect USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome și companiilor naționale
Deputata USR Cristina Rizea a depus o inițiativă legislativă care limitează interimatele la condu...
Vezi mai mult
Lege USR: Studenții vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare
Senatul a aprobat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă semnată de mai mulți parlamenta...
Vezi mai mult
Claudiu Năsui: “În loc să reducă numărul de bugetari, PNL îi sporește și îi consolidează prin concursuri aranjate”
La Ministerul Economiei continuă marea împărțeală.   În loc să reducă numărul de bugetari, PNL nu...
Vezi mai mult
Radu Mihail: ”Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români, ci de ei!”
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, avertizerază că sub masca revizuirii C...
Vezi mai mult
România, campioană în UE la evaziunea fiscală. USR cere adoptarea de urgență a proiectului privind înăsprirea pedepselor pentru evazioniști
România este campioană în Uniunea Europeană în ceea ce privește evaziunea fiscală, înregistrând c...
Vezi mai mult
Grup de lucru în USR pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
În USR sunt numeroși membri cu diferite dizabilități. Unii au candidat la alegerile locale și par...
Vezi mai mult