Irineu Darău: „Transparența și integritatea trebuie însușite de întreg sistemul de învățământ!”

Senatorul USR PLUS Irineu Darău, secretar al Comisiei de învățământ, tineret și sport din Senat, a participat la dezbaterea „Transparență și integritate în sistemul de învățământ superior”. Dezbaterea a avut loc în sala Avram Iancu a Parlamentului României și on-line.

Dezbaterea a abordat, în principal, învățământul superior, însă mai mulți participanți au ridicat nevoia abordării problemelor integrității și transparenței încă din primele cicluri de învățământ, deoarece astfel pot fi formate comportamente și competențe etice de la vârste timpurii, care pot să acționeze ca mecanisme suplimentare de prevenire a fraudei. Prevenția este crucială pentru restabilirea încrederii în sistem, în beneficiul viitoarelor generații în primul rând.
 
În intervenția sa, Irineu Darău a pledat pentru o abordare integrată, în care principiile transparenței și integrității să fie aplicate cât mai devreme, începând cu învățământul preuniversitar, inclusiv la nivelul managementului educațional. 
 
Vreau să subliniez cât de vast e subiectul acesta al integrității, transparenței, echității și, până la urmă, încrederii în sistemul de învățământ. Într-adevăr, și eu consider că aceste principii trebuie promovate și implementate foarte concret „da capo al fine” în sistemul de învățământ, începând de la cele mai mici vârste până la cele mai mari. Cred că e vorba și de integritate academică - și s-a vorbit deja destul de mult despre acest aspect - dar și despre transparența în concursuri și în acordarea și promovarea pe posturi. Cred că e vorba și despre managementul transparent și integru în sistemul universitar”, declară Irineu Darău.
 
Acesta a sugerat un set de măsuri concrete ce pot fi luate pentru a asigura integritatea academică, cum ar fi sisteme antiplagiat pentru teze și lucrări sau cursuri de etică profesională predate elevilor. Dincolo de plagiate, sunt importante și exemplele de comportament la care sunt expuși elevii și studenții din partea profesorilor și a sistemului educațional.
 
Cred că aceasta este întrebarea fundamentală: ce fel de comportamente încurajăm și ce fel de exemple, sau în cazul prost, ce fel de contraexemple dăm în sistem. Și, până când nu vom găsi soluții intransigente aplicate la toate nivelurile, cred că aceste comportamente negative se vor propaga natural”, a concluzionat Irineu Darău.

Alte stiri

Solidaritatea UE în vremuri dificile. Soluțiile USR PLUS

Cu ocazia Zilei Europei, europarlamentarii USR PLUS Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Vlad Bot...

Vezi mai mult
Măsurile propuse de USR PLUS pentru revenirea la normalitate a sportului românesc

USR PLUS a propus Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitat...

Vezi mai mult
Spitalul Regional din Brașov, mai aproape de construcție printr-o inițiativă USR PLUS

Parlamentarii USR PLUS din Brașov, Victor Ilie, Andrei Miftode...

Vezi mai mult
Ministrul Sănătății a verificat noul corp de clădire care se construiește la Spitalul de copii „Louis Țurcanu” Timișoara

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, s-a aflat, joi dimineața, împreună cu primarul Tim...

Vezi mai mult
Banii din PNRR vor ajuta România în eradicarea cancerului de col uterin

Săptămâna Mondială a Imunizării - Cancerul de col uterin poate fi prevenit și cu toate a...

Vezi mai mult
Proiect USR PLUS: Gratuitate pentru studenți în bibliotecile central universitare

Deputatul USR PLUS Filip Havarneanu a depus o propunere legislativă de modificare a Legi...

Vezi mai mult
USR PLUS a oprit confiscarea rezervei de aur a României de către PSD

Deputații USR PLUS au votat împotriva inițiativei legislative ...

Vezi mai mult

Susține-ne

Mulțumim pentru suport.
Hai să continuăm să transformăm România împreună!