Irineu Darău: „Transparența și integritatea trebuie însușite de întreg sistemul de învățământ!”

Senatorul USR PLUS Irineu Darău, secretar al Comisiei de învățământ, tineret și sport din Senat, a participat la dezbaterea „Transparență și integritate în sistemul de învățământ superior”. Dezbaterea a avut loc în sala Avram Iancu a Parlamentului României și on-line.

Dezbaterea a abordat, în principal, învățământul superior, însă mai mulți participanți au ridicat nevoia abordării problemelor integrității și transparenței încă din primele cicluri de învățământ, deoarece astfel pot fi formate comportamente și competențe etice de la vârste timpurii, care pot să acționeze ca mecanisme suplimentare de prevenire a fraudei. Prevenția este crucială pentru restabilirea încrederii în sistem, în beneficiul viitoarelor generații în primul rând.
 
În intervenția sa, Irineu Darău a pledat pentru o abordare integrată, în care principiile transparenței și integrității să fie aplicate cât mai devreme, începând cu învățământul preuniversitar, inclusiv la nivelul managementului educațional. 
 
Vreau să subliniez cât de vast e subiectul acesta al integrității, transparenței, echității și, până la urmă, încrederii în sistemul de învățământ. Într-adevăr, și eu consider că aceste principii trebuie promovate și implementate foarte concret „da capo al fine” în sistemul de învățământ, începând de la cele mai mici vârste până la cele mai mari. Cred că e vorba și de integritate academică - și s-a vorbit deja destul de mult despre acest aspect - dar și despre transparența în concursuri și în acordarea și promovarea pe posturi. Cred că e vorba și despre managementul transparent și integru în sistemul universitar”, declară Irineu Darău.
 
Acesta a sugerat un set de măsuri concrete ce pot fi luate pentru a asigura integritatea academică, cum ar fi sisteme antiplagiat pentru teze și lucrări sau cursuri de etică profesională predate elevilor. Dincolo de plagiate, sunt importante și exemplele de comportament la care sunt expuși elevii și studenții din partea profesorilor și a sistemului educațional.
 
Cred că aceasta este întrebarea fundamentală: ce fel de comportamente încurajăm și ce fel de exemple, sau în cazul prost, ce fel de contraexemple dăm în sistem. Și, până când nu vom găsi soluții intransigente aplicate la toate nivelurile, cred că aceste comportamente negative se vor propaga natural”, a concluzionat Irineu Darău.

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult