Irineu Darău, Andrei Miftode și Cosmin Poteraș coinițiază propunerea legislativă prin care și părinții vaccinați ai copiilor mai mari de 7 ani, infectați cu o boală infectocontagioasă, pot primi concediu plătit

Un grup de parlamentari USRPLUS este printre coinițiatorii propunerii legislative prin intermediul căreia și părinții vaccinați ai copiilor mai mari de 7 ani, infectați cu o boală infectocontagioasă și aflați în carantină sau izolare, pot primi concediu plătit, menită să elimine una dintre inechitățile cadrului legislativ curent.

Propunerea este coinițiată de parlamentarii Irineu Darău, Andrei Miftode și Cosmin Poteraș, din partea USR PLUS, și a primit susținere transpartinică de la următorii coinițiatori: senatorul PNL Gheorghe Carp, senatorul UDMR Atilla László, senatoarea PSD Liliana Sbîrnea. Inițiativa a primit semnăturile a 51 de senatori și deputați.

„Discutăm despre o inițiativă cu un impact social important, care elimină discriminarea la care sunt supuși, în acest caz, și părinții și copiii. Mă bucur să văd că o inițiativă cu real impact pozitiv în lupta împotriva pandemiei și în viața multor familii este sprijinită transpartinic și le mulțumesc colegilor care și-au arătat deschiderea, indiferent de culoarea politică”, a declarat Irineu Darău, Senator USRPLUS.

În prezent, în cazul în care părinții sau aparținătorii sunt vaccinați împotriva Covid-19, fiind astfel imunizați, aceștia nu pot beneficia de niciun fel de concediu pentru îngrijirea minorilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, carantinați și izolați, întrucât prevederile legale actuale nu prevăd această situație.

„În prezent, reglementările legale în vigoare fac opusul scopului lor, pentru părinții copiilor cu vârste mai mari de 7 ani: subminează dreptul copiilor din acea categorie de vârstă la protecție și îngrijire și, secundar, descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt chiar părinții care și-au întărit imunitatea, deja, prin vaccinare. Astfel, aceștia se află în imposibilitatea de a putea beneficia de concediu plătit pentru a-și îngriji copiii minori infectați, cu vârsta de peste 7 ani, prin comparație cu părinții nevaccinați care rămân acasă în carantină, alături de copiii lor. Este rolul nostru să remediem această dublă discriminare”, adaugă Andrei Miftode, Deputat USRPLUS.

Conform normelor curente, posibilitățile din momentul de față sunt:

Copil minor, infectat cu o boală contagioasă

Aparținător sau părinte nevaccinat împotriva Covid-19 - contact direct

Aparținător sau părinte vaccinat împotriva Covid-19

Vârstă < 7 ani

Concediu pentru carantină

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Vârstă 7-18 ani

Concediu pentru carantină

Nu beneficiază nici de concediu pentru îngrijirea concediului bolnav, nici de concediu pentru carantină

 

“Venim în sprijinul părinților cu copii peste 7 ani, în special copiii care momentan nu au acces la vaccin. COVID este o boală cu evoluție și intensitate imprevizibile. Într-un interval de timp relativ scurt, afecțiunea poate evolua negativ. Copiii infectați au nevoie de supraveghere atentă și de îngrijire din partea părinților, iar cadrul legislativ trebuie să permită acest lucru”, declară Cosmin Poteraș, Senator USRPLUS.

 

În plus, în prezent, cuantumul brut lunar al indemnizațiilor pentru cele două tipuri de concedii este stabilit în mod diferit:

Tipul concediului

Cuantumul brut lunar al indemnizației

Concediu pentru carantină

100% din baza de calcul

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

85% din baza de calcul

 

Propunerea legislativă va stipula: „În cazul copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinării sau izolării în condițiile Legii nr.136/2020 și a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani”.

De asemenea, propunerea inserează și prevederea conform căreia: „Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei prevăzute la art. 26 alin.(14) este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

Mai multe informații despre stadiul proiectului puteți urmări pe canalele oficiale ale Parlamentului României, la pagina dedicată inițiativei - https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b548&an_cls=2021, precum și pe site-urile www.irineudarau.ro, www.andreimiftode.ro și www.cosminpoteras.ro.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult