Irineu Darău, Andrei Miftode și Cosmin Poteraș coinițiază propunerea legislativă prin care și părinții vaccinați ai copiilor mai mari de 7 ani, infectați cu o boală infectocontagioasă, pot primi concediu plătit

Un grup de parlamentari USRPLUS este printre coinițiatorii propunerii legislative prin intermediul căreia și părinții vaccinați ai copiilor mai mari de 7 ani, infectați cu o boală infectocontagioasă și aflați în carantină sau izolare, pot primi concediu plătit, menită să elimine una dintre inechitățile cadrului legislativ curent.

Propunerea este coinițiată de parlamentarii Irineu Darău, Andrei Miftode și Cosmin Poteraș, din partea USR PLUS, și a primit susținere transpartinică de la următorii coinițiatori: senatorul PNL Gheorghe Carp, senatorul UDMR Atilla László, senatoarea PSD Liliana Sbîrnea. Inițiativa a primit semnăturile a 51 de senatori și deputați.

„Discutăm despre o inițiativă cu un impact social important, care elimină discriminarea la care sunt supuși, în acest caz, și părinții și copiii. Mă bucur să văd că o inițiativă cu real impact pozitiv în lupta împotriva pandemiei și în viața multor familii este sprijinită transpartinic și le mulțumesc colegilor care și-au arătat deschiderea, indiferent de culoarea politică”, a declarat Irineu Darău, Senator USRPLUS.

În prezent, în cazul în care părinții sau aparținătorii sunt vaccinați împotriva Covid-19, fiind astfel imunizați, aceștia nu pot beneficia de niciun fel de concediu pentru îngrijirea minorilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani, carantinați și izolați, întrucât prevederile legale actuale nu prevăd această situație.

„În prezent, reglementările legale în vigoare fac opusul scopului lor, pentru părinții copiilor cu vârste mai mari de 7 ani: subminează dreptul copiilor din acea categorie de vârstă la protecție și îngrijire și, secundar, descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt chiar părinții care și-au întărit imunitatea, deja, prin vaccinare. Astfel, aceștia se află în imposibilitatea de a putea beneficia de concediu plătit pentru a-și îngriji copiii minori infectați, cu vârsta de peste 7 ani, prin comparație cu părinții nevaccinați care rămân acasă în carantină, alături de copiii lor. Este rolul nostru să remediem această dublă discriminare”, adaugă Andrei Miftode, Deputat USRPLUS.

Conform normelor curente, posibilitățile din momentul de față sunt:

Copil minor, infectat cu o boală contagioasă

Aparținător sau părinte nevaccinat împotriva Covid-19 - contact direct

Aparținător sau părinte vaccinat împotriva Covid-19

Vârstă < 7 ani

Concediu pentru carantină

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Vârstă 7-18 ani

Concediu pentru carantină

Nu beneficiază nici de concediu pentru îngrijirea concediului bolnav, nici de concediu pentru carantină

 

“Venim în sprijinul părinților cu copii peste 7 ani, în special copiii care momentan nu au acces la vaccin. COVID este o boală cu evoluție și intensitate imprevizibile. Într-un interval de timp relativ scurt, afecțiunea poate evolua negativ. Copiii infectați au nevoie de supraveghere atentă și de îngrijire din partea părinților, iar cadrul legislativ trebuie să permită acest lucru”, declară Cosmin Poteraș, Senator USRPLUS.

 

În plus, în prezent, cuantumul brut lunar al indemnizațiilor pentru cele două tipuri de concedii este stabilit în mod diferit:

Tipul concediului

Cuantumul brut lunar al indemnizației

Concediu pentru carantină

100% din baza de calcul

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

85% din baza de calcul

 

Propunerea legislativă va stipula: „În cazul copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinării sau izolării în condițiile Legii nr.136/2020 și a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani”.

De asemenea, propunerea inserează și prevederea conform căreia: „Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei prevăzute la art. 26 alin.(14) este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10 şi se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”.

Mai multe informații despre stadiul proiectului puteți urmări pe canalele oficiale ale Parlamentului României, la pagina dedicată inițiativei - https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b548&an_cls=2021, precum și pe site-urile www.irineudarau.ro, www.andreimiftode.ro și www.cosminpoteras.ro.

Alte stiri

Guvernul PSD-PNL blochează legea USR pentru acces liber la terenurile de sport din școli
Legea USR care asigură autorităților locale cadrul pentru deschiderea curților școlilor, astfel î...
Vezi mai mult
USR: Greva profesorilor este justificată în condițiile în care, în ciuda declarațiilor PSD și PNL, educația suferă de subfinanțare
USR consideră că greva de astăzi a profesorilor din învățământul preuniversitar este pe deplin ju...
Vezi mai mult
Primarii USR susțin organizarea de evenimente culturale, pentru a crește calitatea vieții în comunitățile pe care le administrează
Primarii USR investesc în organizarea de evenimente culturale în localitățile pe care le administ...
Vezi mai mult
Sectorul Zero, tunul imobiliar pregătit de primarul PNL de la Mogoșoaia, ascunde interese imobiliare și încălcări grave ale legislației
USR Mogoșoaia trage un nou semnal de alarmă în privința încălcărilor grave ale legislației de căt...
Vezi mai mult
Cristina Prună: „Noile plafonări și compensări anunțate de Guvern nu fac decât să perpetueze haosul”
În contextul noilor plafoane și compensări la energia electrică și la gaze anunțate de premierul ...
Vezi mai mult
Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult