Ioana Mihăilă: Fondurile de la nivelul Ministerului Sănătății, nici în acest moment, nu sunt suficiente

Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, a vorbit, în cadrul unui interviu la RFI, despre propunerile pentru ameliorarea campaniei de vaccinare pe care le-a făcut în timpul mandatului său și care au fost refuzate de președintele Iohannis, dar și despre fake news-urile propagate de PNL la adresa sa privind pregătirea spitalelor și aprovizionarea cu medicamente.

În acest context, Ioana Mihăilă a subliniat faptul că nici în acest moment, fondurile de la Ministerul Sănătății nu sunt suficiente pentru că “nici la rectificarea din septembrie nu a fost considerată o prioritate finanțarea” bugetului ministerului. Din acest motiv, Ministerul Sănătății “periodic și acum solicită bani din fondul de rezervă al guvernului și nici acolo nu mai sunt suficiente resurse”, în condițiile în care peste 1 miliard de lei a fost distribuit, din pixul lui Florin Cîțu, din Fondul de rezervă către primarii PNL, UDMR și PSD.

“Chiar dacă campania de vaccinare nu a fost coordonată de Ministerul Sănătății, noi de la minister am venit cu propuneri pentru ameliorarea campaniei de vaccinare.

Încă din momentul în care s-au decis ridicările de restricții, propunerea pe care am avansat-o președintelui, la întâlnirea din 13 sau 12 mai, a fost ca ridicarea restricțiilor să se facă strict corelat cu gradul de vaccinare dintr-o unitate administrativ-teritorială, astfel încât să fie stimulată toată comunitatea să promoveze vaccinarea. Această propunere nu a fost acceptată.

O altă propunere cu care am venit pentru stimularea vaccinării a fost în luna iulie, pe lângă cele două măsuri de stimulare, bonurile de masă și loteria vaccinarii, am propus o măsură de utilizare a certificatului verde în spațiile neesențiale, măcar în zilele de weekend. Mă refeream atunci la mall-uri. Nici această propunere nu a fost acceptată.

Acest mare capitol de stimulare a vaccinării ar fi fost principalul lucru de făcut în pregătirea valului 4”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a demontat fake news-urile răspândite de PNL la adresa sa în chestiunea pregătirii spitalelor pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19, dar și în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente.

“Pregătirea spitalelor a fost gândită încă din aprilie din momentul în care am redeschis spitalele pentru pacientii non-COVID.

Fiecare spital care își reducea numărul de paturi destinate asistenței pacienților COVID-19 era obligat ca, în termen de maxim două săptămâni, în caz de recrudescență a pandemiei, să crească la numărul de paturi maxim din valul 3. 

În ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente, pentru cele care au aprobare de la nivelul structurilor UE, existau și există încă acorduri-cadru care permit achiziția. Dar pentru a putea să realizăm achiziția, era nevoie de finanțare.

Tot așa, încă din aprilie am cerut suplimentara bugetară la Ministerul Sănătății având printre alte priorități și această achiziție de medicamente utilizate în tratamentul COVID-19, vorbim de cele aprobate, nu de cele cu eficiență discutabilă, cum este Arbidolul sau Favipiravir pentru care asociatiile europene nu au emis, până în momentul ăsta, un punct de vedere favorabil în tratamentul COVID-19”, a precizat Ioana Mihăilă.

Întrebată cum comentează afirmațiile liderului PSD, Marcel Ciolacu, potrivit cărora “nu e normal să cumperi medicamente de la tarabă” pentru tratarea COVID-19, Ioana Mihăilă a răspuns: „Aici sunt complet de acord, nu e normal să cumperi medicamente de la tarabă, dar aici e important și ce fel de medicamente a cumpărat. Aceste recomandări care nu au bază științifică nu ar trebui să fie prescrise de către medici tocmai pentru că nu există o dovadă a eficienței lor”.

În acest context, Ioana Mihăilă a reamintit problema fondurilor disponibile la Ministerul Sănătății, pe care a semnalat-o în timpul mandatului său în repetate rânduri, încă din luna aprilie, premierului Cîțu:

„Dacă vorbim de medicamentele pentru care există indicații, pentru ele există, așa cum spuneam, acorduri-cadru și statul român poate să le achiziționeze, dar tot așa de adevărat este că fondurile de la nivelul Ministerului Sănătății, nici în acest moment, nu sunt suficiente pentru că nici la rectificarea din septembrie nu a fost considerată o prioritate finanțarea ministerului, motiv pentru care Ministerul Sănătății, periodic și acum, solicită bani din Fondul de rezervă al Guvernului și nici acolo nu mai sunt suficiente resurse, după cum bine știți, peste 1 miliard de lei a fost distribuit din Fondul de rezervă către autoritățile locale”.

(Foto: Inquam Photos). 

Alte stiri

Dominic Fritz, scrisoare deschisă pentru premierul Nicolae Ciucă: Urgentați găsirea unor soluții la problema costurilor energiei termice
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ci...
Vezi mai mult
USR solicită miniștrilor Virgil Popescu și Lucian Bode să-și prezinte de urgență demisia
În contextul crizei energetice și al incapacității ministrului Energiei girat de PSD și PNL de a ...
Vezi mai mult
Deputat Radu Miruță: Cum abordăm criza energetică după martie 2022
În contextul crizei energetice și al lipsei de soluții din partea guvernării PSD-PNL, deputatul U...
Vezi mai mult
Spitalul Municipal Câmpulung are o nouă secție de Oncologie, la standarde europene
Primarul USR Elena Lasconi a recepționat ieri clădirea noii secții de Oncologie a Spitalului Muni...
Vezi mai mult
Primul „tun imobiliar” al ministrului Familiei: preluarea BTT cu întreg patrimoniul
Deputata USR Denisa Neagu atrage atenția asupra primului „tun imobiliar” dat de ministrul Familie...
Vezi mai mult
Cu șefi numiți politic, fără pregătire și experiență, ANRE împarte cu Ministerul Energiei răspunderea pentru criza facturilor
În timp ce criza de pe piața energetică se adâncește, iar românii văd în facturile uriașe pe care...
Vezi mai mult
Primarii USR se implică în atragerea de fonduri pentru școlile din localitățile pe care le administrează
Primarii USR din mai multe localități din țară s-au asigurat că școlile din comunitățile pe care ...
Vezi mai mult
USR Agigea anunță validarea semnăturilor necesare pentru organizarea referendumului de demitere a primarului PSD Maricel Cîrjaliu
Autoritatea Electorală Permanentă şi Direcţia de Evidență a Persoanelor au validat semnăturile ad...
Vezi mai mult
Oana Țoiu: „Lucian Bode cumpără brățări electronice doar pentru unu din patru agresori. Pentru trei din patru victime, cum le-o fi norocul”
În contextul în care Guvernul a demarat procedurile pentru achiziționarea de brățări electronice ...
Vezi mai mult
Radu Miruță: Drumul expres Tg. Jiu – Craiova nu este o prioritate pentru Guvernul PSD-PNL
Deputatul USR de Gorj Radu Miruță arată cum guvernarea PSD-PNL a eliminat drumul expres Tg. Jiu –...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria orașului
Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei, anunță lansarea primului program de bugetare participa...
Vezi mai mult
Primăria Timișoara spune stop risipei, prin centralizarea tuturor achizițiilor publice
La Timișoara, oraș administrat de primarul USR Dominic Fritz, se înființează prima Unitate Centra...
Vezi mai mult
Parlamentarii USR Oana Cambera si Dragoș Popescu, inițiativă legislativă de instituire a Cazierului de mediu
Parlamentarii USR Oana Cambera și Dragoș Popescu au depus o inițiativă legislativă privind instit...
Vezi mai mult