Ioana Mihăilă anunță pregătirile pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19

„Intensitatea acestui val patru și modul în care spitalele vor reacționa depinde de fiecare dintre noi, de alegerea noastră de a ne vaccina și, dacă această alegere va fi una rațională, se vor limita efectele acestui val patru asupra întregului sistem sanitar”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, marți, în debutul conferinței de presă pe care a susținut-o, alături de secretarul de stat Raed Arafat, pe tema pregătirilor pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19.

Ioana Mihăilă a avut, săptămâna trecută, mai multe teleconferințe, alături de secretarul de stat Raed Aradat, cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și ai unităților sanitare din fiecare regiune a țării.

Scopul lor a fost identificarea problemelor cu care fiecare dintre aceste unități sanitare se confruntă, dar și a măsurilor care trebuie adoptate în următoarea perioadă pentru a se pregăti pentru valul patru al pandemiei de COVID-19.

 

Concret, ministrul Sănătății a solicitat:

  • numărul de paturi maxim disponibil la fiecare unitate, centralizat de fiecare direcție de sănătate publică, precum și ordinea în care punerea la dispoziție a acestor paturi se face de către fiecare secție;
  • necesarul de personal care să vină să completeze ce există acum în secțiile de Terapie Intensivă pentru a trata cu celeritate, alături de Departamentul pentru Situații de Urgență, cererile de detașare tocmai pentru a răspunde acestor nevoi de personal de ATI;
  • numărul maxim de paturi disponibile destinate copiilor.

 

“Până acum avem centralizate și disponibile aproximativ 340 de paturi de Terapie Intensivă adulți, iar direcțiile de sănătate publică au raportat că pot pune la dispoziție un număr maxim de 110 paturi de terapie intensivă copii și pot crește numărul de paturi destinate tratamentului copiilor cu infecție COVID până la 1.600. E important de menționat: copiii infectați cu COVID pot fi tratați și în secțiile de adult, ventilatoarele permit adaptarea tratamentului la copii”, a declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată ce se va întâmpla în momentul în care locurile disponibile la ATI vor fi ocupate în totalitate, Ioana Mihăilă a răspuns:

„Unitățile sanitare au depus către direcțiile de sănătate publică și direcțiile de sănătate publică au centralizat un plan prin care reiau și revin la numărul de paturi, putând ajunge până la numărul maxim de paturi disponibile pentru pacienții COVID din valul 3.

În plus, în săptămâna aceasta sau următoare, vom publica din nou ordinul prin care Inspecția Sanitară de Stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică să poată să meargă să verifice în fiecare dimineață, acolo unde sunt probleme, că ceea ce e raportat de unitatea sanitară e în conformitate cu realitatea”.

Referindu-se la celelalte țări unde procesul de vaccinare a mers bine, Ioana Mihăilă a subliniat că numărul de cazuri spitalizate e mult mai mic decât numărul de cazuri spitalizate în cadrul valului 3, chiar dacă numărul de infectări a ajuns să fie similar cu ceea ce s-a întâmplat în valul 3.

“Pe de o parte, ne așteptăm ca numărul de internări să fie mai mic acum decât în valul 3, chiar dacă s-ar putea să ajungem la un număr de infectări similar cu cel din valul 3, dar, pe de altă parte, facem apel către populație să meargă să se vaccineze pentru că aceasta e singura măsură, împreună cu respectarea distanțării și portul măștii în interior, care ne poate feri de o încărcătură maximă a numărului de paturi și a sistemului sanitar”, a adăugat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a mai precizat că vârful valului 4 ar putea fi atins, conform estimărilor INSP, la finalul lunii septembrie:

"În scenariul cel mai rău posibil, INSP apreciază că s-ar putea să ajungem la aproximativ 4.000 de pacienți spitalizați în perioadele de vârf pandemic".

Pe de altă parte, Ioana Mihăilă a declarat că "în acest moment nu se discută despre vaccinare obligatorie".

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult