Cristian Brian: Investiția în tineri, esențială pentru dezvoltarea țării noastre

Deputatul USR PLUS de Maramureș Brian Cristian a vorbit în Plenul Camerei Deputaților despre necesitatea investițiilor în Educație și tineri. Brian a subliniat că banii alocați activităților și programelor de tineret nu sunt o cheltuială, ci o investiție.

„Dacă vrei un an de prosperitate, cultivă orez. Dacă vrei 10 ani de prosperitate, plantează copaci. Iar dacă vrei 100 de ani de prosperitate, investește în educația oamenilor.

Stimați colegi, 

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește finanțarea învățământului, cu sub 3% din PIB și pe ultimul loc la capitolul participarea adulţilor care sunt înscrişi într-un proces de educare sau formare, cu doar 1,3% din totalul populaţiei. De asemenea, România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte absolvenții de facultate, astfel că în 2019 doar 25,8% din persoanele din categoria de vârstă 30-34 de ani aveau o diplomă de studii superioare.

Ne aflăm, în schimb, pe primul loc în UE la rata populației care nu are baie în casă, 22%, și la rata mortalității infantile. Avem cele mai mici prețuri la băuturi alcoolice, cu 23.6% mai mici decât media europeană, și suntem pe locul 4 în ceea ce privește interesul pentru pariurile sportive.

Consider că multe dintre problemele enumerate mai sus ar putea fi rezolvate prin investiții în domeniul tineretului. Tineretul din portofoliul Ministerului Tineretului și Sportului reprezintă întregul sector de relații dintre actorii relevanți precum autorități publice locale și centrale de resort, DJST, CCS, centrele de tineret, organizații neguvernamentale de profil, precum ONG-uri de și pentru tineret, studențești sau de elevi, precum și profesioniști, potrivit standardelor ocupaționale, ca lucrători de tineret, facilitatori de dezvoltare comunitară, consilieri de dezvoltare personală, formatori, care au ca scop susținerea contribuției active pe care tinerii o pot avea în societate, precum și susținerea bunei guvernanțe în sfera colaborării politicilor publice pentru tineret.

Stimați colegi, investiția în tineri nu este opțională! Banii alocați activităților și programelor de tineret nu sunt o cheltuială, ci o investiție. O investiție în viitor, o investiție profitabilă. Nu putem accepta ca în anul 2021 sumele alocate tineretului să fie la un minimum istoric. Timp de 30 de ani componenta tineret a fost una secundară și marginalizată în detrimentul sportului, în cadrul aceluiași Minister al Tineretului și Sportului. Astfel, se ignoră nevoile tinerilor, munca de tineret și practic un întreg sector al Organizațiilor neguvernamentale, vital societății românești ce își dorește o schimbare de mentalitate și atitudine.

Un buget decent și eficient pentru activitățile și programele de tineret, și mai ales pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii de tineret din România, poate fi alocat fără mari probleme și fără a căuta prea mult sursele de finanțare. Pentru că ele există. Sunt în bugetele de protocol și activitățile neesențiale ale multor instituții publice.

Cunosc acest sector, am colaborat cu lucrătorii de tineret, cu consilierii de tineret, am evaluat proiecte făcute de ONG-urile de tineret, iar impactul generat este enorm, atât în comunitate cât și la nivel personal pentru miile de tineri din țară. Rezultatele net superioare obținute de acest sector subfinanțat până în prezent dar cu mari așteptări de la noua clasă politică nu îmi permit să stau pasiv în acest moment. Voi depune amendamentele necesare pentru a corecta acest capitol din Legea Bugetului și invit întreg plenul parlamentului să le voteze."

 

Alte stiri

Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult
Coaliția sărăciei nu dorește ca românii să știe ce alimente pun pe masă și nici ca sistemul de sănătate să primească mai mulți bani
Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva a două inițiative legislative ale deputatului USR d...
Vezi mai mult