Întrebări și răspunsuri

+
Dacă nu sunt cetățean român pot vota pentru lista Alianței 2020 USR PLUS?

Dacă ești cetățean al unui stat membru UE (nu România), cu un act de identitate valid emis de statul al cărui cetățean ești și ai domiciliul/reședința în România poți vota la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 pentru lista din România în Parlamentul European în orice secție de votare, atât din țară cât și din străinătate.

Trebuie să depui o cerere la primăria localității unde ai domiciliul în România, însoțită de o copie a actului de identitate emis de statul al cărui cetățean ești și o declarație completată precum cea din Anexa 1 de aici, nu mai târziu de 27/03/2018. Vei fi înscris pe listele electorale speciale. Poți apoi vota oriunde în țară sau străinătate pentru listele din România. (mini campanie? - Jan Erik Cardon, Clotilde Armand)

Dacă ești cetățean al unui alt stat membru UE (nu România) și nu ai domiciliul/reședința în România nu poți vota pentru pe 26 mai 2019 pentru lista din România în Parlamentul European.

Dacă ești cetățean al unui stat non-UE cu domiciliul/reședința în România nu poți vota pe 26 mai 2019 pentru lista din România în Parlamentul European.

+
Unde pot vota și cu ce act în România?

Dacă ești cetățean român cu domiciliul/reședința în România, cu act de identitate valabil (BI/CI) și în ziua de 26 mai 2019 te afli în țară, poți vota oriunde. Atât în secția ta, unde te afli pe listele permanente cât și în orice altă secție din țară sau străinătate. Dacă votezi în altă secție de votare decât cea la care ești arondat, vei vota pe liste suplimentare.

+
Trebuie să mă înregistrez înainte de vot?

Nu trebuie să te înregistrezi înainte. Pe raza localității de reședință, nu poți vota la altă secție decât cea la care ești arondat (ex.: dacă ai domiciliul din buletin în sectorul 2 din București, nu poți vota nici în sectorul 1, nici la o altă secție din sectorul 2 decât cea corespunzând adresei din buletin).

+
Dacă sunt în afara țării în ziua votului pot să votez?

Dacă ești cetățean român cu domiciliul/reședința în România, cu pașaport valabil și în ziua de 26 mai 2019 te afli în străinătate (într-o țară membră UE sau nu) poți vota oriunde. Vei vota pe listele electorale suplimentare.

Nu trebuie să te înregistrezi înainte.

+
Îmi va expira BI/CI. Pot să votez cu pașaportul în țară?

Dacă ești cetățean român fără BI/CI și ai doar pașaport valabil, nu poți vota în România pentru lista din România în Parlamentul European. Poți vota în baza pașaportului doar în străinătate.

+
Pot să votez prin corespondență?

La alegerile pentru Parlamentul European de pe 26 mai 2019 nu se poate vota prin corespondență.

Dacă ești cetățean român fără BI/CI și ai doar pașaport (CRDS - cetățean român cu domiciliul în străinătate)

Dicționar:

Domiciliu/reședință - ce scrie în BI/CI/Pașaport

Secții din străinătate - secții deschise la ambasade sau consulate. USR Diaspora te încurajează să soliciți Ministerului Afacerilor Externe să deschidă o secție de votare cât mai aproape de tine: https://diaspora.usr.ro/diaspora-voteaza/?fbclid=IwAR1-zaOYjInLSbh0bPauwcqdotdMeBHVj0QRYsN1PVLugKscA-0feU5l4Bo

+
As vrea sa afisez un banner cu Alianta 2020 USR+PLUS in propriul balcon (am vizibilitate buna) si vreau sa stiu daca am nevoie de autorizatie de la vreo autoritate?

Trebuie completata o declarație fiscala de impunere și plătită o taxa la primărie. Maxim 23 lei înmulțiți cu nr de metri pătrați. La scutire întra mesaje de utilitate publica și educationale. Iar în timpul campaniei electorale de 30 de zile e interzis, se poate primi amenda.