Inițiativă USR PLUS: Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală mobilă pentru pacienții din zonele cu acces deficitar

Deputatul USR PLUS Tudor Pop va depune în data de 2 iunie o inițiativă legislativă ce reglementează și îmbunătățește accesul la servicii de asistență medicală mobilă pentru pacienții din zonele defavorizate. Tudor Pop va depune proiectul miercuri la ora 11:00 la Camera Deputaților, Parter 1.

Primul pas în promovarea inițiativei va fi sâmbătă, 29 mai, ora 11:00, când deputatul USR PLUS se va alătura unei acțiuni „Caravana cu medici”, ce va avea loc în școala din satul Negrenii de Sus, jud. Teleorman, și va fi alături de co-fondatorul Asociației Caravana cu Medici, Dr. Vlad Berbecar, actualul președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, de echipa de medici specialiști și subprefectul USR PLUS din Teleorman, Sergiu Iordan.

Amintim că Legea Caravanelor medicale (Legea 65/2020), inițiată de Tudor Pop, a fost adoptată în aprilie 2020 și recunoaște serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialiști în clădiri care sunt autorizate sanitar sau în corturi medicale special amenajate. 

Alături de posibilitatea acordării asistenței medicale prin intermediul cabinetelor și unităților medicale mobile deja stipulate în legea sănătății, proiectul de lege a fost un prim pas în conturarea unei noi paradigme în acordarea serviciilor medicale din România, cea în care sistemul medical vine către pacient și nu invers, mai ales în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.

Acum, ca o continuare a eforturilor în această direcție, deputatul USR PLUS propune înglobarea acestor modalități de acordare a serviciilor medicale și sub umbrela asistenței medicale mobile, proiect ce va fi depus în data de 2 iunie în Parlament. 

Prin acest nou concept de asistență medicală se va îmbunătăți accesul pacienților la serviciile de sănătate în zonele lipsite de infrastructură medicală, iar în funcție de nevoile identificate în comunități se poate ajunge la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate.

Asistența medicală mobilă oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate. Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele județene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate  în contract cu casa de asigurări de sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate.

Aceste servicii medicale mobile sunt complementare medicinei de familie și pot fi asimilate în viitor asistenței medicale primare în sens larg, iar prin adresabilitatea lor în special în zonele rurale și corelarea cu asistența medicală comunitară (asistent medical comunitar, moașă și mediator sanitar) este mai mult decât necesară pentru îmbunătățirea accesului populației defavorizate la serviciile de sănătate.

Totodată, prin această propunere legislativă, medicii specialiști își pot exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindu-le recunoscut ca parte a normei de lucru și remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. Mai mult, de aceeași recunoaștere beneficiază și medicii rezidenți aflați sub îndrumarea specialiștilor, iar studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile.

Alte stiri

Senatul aprobă în unanimitate inițiativa USR care deschide copiilor curțile școlilor pentru sport în afara orelor de program
Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a deputaților USR Tudor Pop și ...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă prin care Poliția de Frontieră să poată verifica în timp real cazierul judiciar în ROCRIS
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă prin care ​Poliția de Frontieră Ro...
Vezi mai mult
Senatorul Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru asigurarea accesului la propriul cazier juridic
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care vizează asigurarea accesului ...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru accesul neîngrădit al șoferilor la propriul cazier rutier
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus azi o inițiativă legislativă care să permită accesul poseso...
Vezi mai mult
Senatorul USR Claudiu Mureșan, inițiativă legislativă pentru reducerea birocrației pentru arhivari
Senatorul USR Claudiu Mureșan a depus o inițiativă legislativă care simplifică procedurile de aut...
Vezi mai mult
Facturile la căldură nu trebuie să fie încărcate pe nedrept! Există interes pentru investiții private în căldura din Bucureşti
Parlamentarii USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui au organizat o dezbatere la Parlament cu lideri...
Vezi mai mult
Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu critică administrația Boc: Întârzieri, rezilieri de contracte și pierderi de fonduri europene
Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, și Vlad Voiculescu, președintele USR București, au ...
Vezi mai mult
Proiect de lege USR privind transparența utilizării bazelor sportive publice
Deputatul USR Brian Cristian a depus un proiect de modificare a Legii Educației fizice și sportul...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR pentru digitalizarea serviciilor consulare
Parlamentarii USR de Diaspora, senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz, au depus o iniț...
Vezi mai mult
Coaliția PSD-PNL-UDMR respinge inițiativele USR din domeniul educației pe care, apoi, le copiază în hotărâri de guvern
Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins mai multe inițiative legislative depuse de USR și care ar fi cond...
Vezi mai mult
Inițiativă legislativă USR care elimină unele inechități din sistemul de pensii pentru cei care au lucrat în condiții grele de muncă
Mai mulți parlamentari USR au depus o inițiativă legislativă care repară unele inechități între p...
Vezi mai mult